ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απαγόρευση καπνίσματος: Αντίθετοι στη γενική εφαρμογή του μέτρου οι εστιάτορες -ΠΟΑΣΥ: Οχι στην εμπλοκή αστυνομικών

Με την τοποθέτηση φορέων ξεκίνησε η δεύτερη συνεδρίαση τρόπο σχεδίου του υπουργείου υγείας που περιλαμβάνει τις διατάξεις για την απαγόρευση του καπνίσματος.

Ο Κωνσταντίνος Σιούφης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ελληνικής καρδιολογικής εταιρείας ανέφερε ότι το 80% των περιπτώσεων στεφανιαίας νόσου μπορούν προληφθούν αν επηρεάσουμε θετικά τους παράγοντες κινδύνους και νούμερο ένα παράγοντας είναι το κάπνισμα.

«Δεν μπορούμε παρά να είμαστε ευτυχείς για αυτή τη προσπάθεια της πολιτείας. Τη στηρίζουμε ανεπιφύλακτα και δίνουμε μεγάλη βάση στην πρόληψη γι’ αυτό έχουμε στραφεί στα σχολεία τα τελευταία χρόνια, έχουμε διοργανώσει πανελλήνιους διαγωνισμούς για το πώς βλέπουν τα παιδιά έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο».
Οι εστιάτορες αντίθετοι στην γενική απασγόρευση του καπνίσματος

Από την πλευρά του ο Γιώργος Καββαθάς πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορίων και συναφών επαγγελμάτων ανέφερε ότι «το λογικό είναι όλοι μας να είμαστε στρατευμένοι στην ανάγκη για μείωση καπνιζόντων και παθητικών καπνιστών. Εμείς από το 2002-2003 δεν έχουμε κάνει τίποτα σε αυτό που λέμε εκπαίδευση, ενώ είναι ένα μεγάλο εργαλείο για επίτευξη του στόχου. Θα είχαμε γλιτώσει μία γενιά αν είχαμε ξεκινήσει από τότε».

Ο κ. Καββαθάς όμως εμφανίστηκε αντίθετος με τις κυρώσεις που προβλέπει η νομοθεσία σε περίπτωση που ο νόμος δεν τηρείται.

«Από τις διατάξεις νόμου με ξενίζουν 2-3 πράγματα. Το ένα είναι οι κυρώσεις στις επιχειρήσεις. Ρωτάω: Εκ του νόμου οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να έχουν σήμανση, να μην έχουν σταχτοδοχεία στα τραπέζια, να κάνουν σύσταση. Ποιο άλλο πειθαρχικό μέτρο μπορούν εφαρμοστούν στον πελάτη αν έχουν κάνει όλα αυτά; Γιατί επικρέμαται σε εμάς το πρόστιμο 500 έως 10.000 ευρώ, σε 4η υποτροπή σφράγιση καταστήματος και σε 5η τελική αφαίρεση της αδείας;»

Μάλιστα ο κ Καββαθάς τόνισε ότι τον βρίσκει αντίθετο η γενική απαγόρευση του καπνίσματος. «Η γενική απαγόρευση έρχεται σε αντίθεση για την ελευθερία δικαιωμάτων του ανθρώπου υπάρχει ένας αντίθετος ρατσισμός τώρα και αποκλεισμός του καπνιστή από εστιατόριο ή καφέ».

Πρόεδρος αστυνομικών υπαλλήλων: Οχι στην εμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ

Ο Γρηγόρης Γερακαράκος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, εμφανίστηκε αντιθέτως στην εμπλοκή της ελληνικής αστυνομίας προκειμένου να τηρείται ο νόμος.

«Μπορεί η ελληνική αστυνομία να σηκώσει και αυτό το φορτίο στην πλάτη της όταν υπάρχουν ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και όταν υπάρχει ενασχόληση με την ασφάλεια των συνόρων, την τρομοκρατία και λοιπά;. Είναι ειλικρινής άραγε η πρόθεσή σας για αποθάρρυνση ή τελικά οι διαθέσεις είναι τιμωρητικές και εισπρακτικές;. Η ΠΟΑΣΥ δεν θα τοποθετηθεί, εμείς εφαρμόζουμε τους νόμους και καταδιώκουμε τους παραβάτες, είτε συμφωνούμε είτε έχουμε επιφυλάξεις»

Υψηλούς τόνους χρησιμοποίησε ο κ. Γερακαράκος για την πρόβλεψη ένα ποσοστό του προστίμου να πηγαίνεις στους αστυνομικούς. «Μη διανοηθείτε να μας ρίξετε δόλωμα ότι τάχα ένα ποσοστό από τα έσοδα θα πηγαίνουν στην ΕΛ.ΑΣ. Δεν είναι νόμιμες ούτε και ηθικές τέτοιες παροχές προς τρίτους. Κάντε αυτό που υποχρεούστε, νομοθετείστε μισθολόγιο αξιοπρεπές κι αφήστε τα δολώματα και τις παγίδες».

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com