Με την απορία για ποιους ακριβώς λόγους ο Νίκος Παπαπέτρος και η ομάδα (;) του επιμένουν να δοθεί και πάλι η ανακύκλωση στο ΚΔΑΥ Βόλου των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων, εξ αιτίας των οποίων ουσιαστικά δεν λειτουργεί, επανήλθε χθες το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η Δημοτική Αρχή έκανε γνωστό ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα θα έρθει στο σώμα ολοκληρωμένη λύση σε συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ Θεσσαλίας, πλην όμως ούτε αυτή η προοπτική σίγασε το πάθος του Παπαπέτρου για να αναλάβει και πάλι το έργο ο συγκεκριμένος εργολάβος. Γιατί η πρότασή του εκεί οδηγεί, όσο κι αν αντιλαμβανόμενος τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε επιχείρησε να την τροποποιήσει. Ως συνήθως ανεπιτυχώς..
Έσπευσε να πει ότι δεν τον ενδιαφέρει ποιος θα αναλάβει το έργο, όχι όμως και να διατυπώσει συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση. Και όταν δεν είσαι ο Μπαξεβανόπουλος ή ο Βενέτης να λιποθυμάς από… θαυμασμό όταν μιλάει, μοιραία οδηγείσαι και σε άλλες σκέψεις για τα κίνητρά του. Αν δηλαδή είναι ο λαϊκισμός ή η πολιτική αφέλεια που τον χαρακτηρίζουν ή κάτι άλλο.
Τέλος απέφυγε επιμελώς να μας πει ο Παπαπέτρος και οι οικολογούντες συμ- πλέοντες με τη Ζωή, ποιοι είναι υπεύθυνοι για την πολυετή καθυστέρηση ολοκλήρωσης και λειτουργίας της ΜΕΑ ( Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων), με προσφυγές, διαμαρτυρίες, παρεμβάσεις, που θα έλυνε με τρόπο οριστικό και το πρόβλημα της ανακύκλωσης. Όπως αποφεύγει να αναφερθεί ποιος θα κληθεί να πληρώσει τη ” λυπητερή”, δηλαδή τα τσουχτερά πρόστιμα που πιθανώς θα επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και όλα αυτά εξ αιτίας της ιδεοληψίας και της μικροπολιτικής τους αντίληψης για τα πράγματα
Η πρόταση Παπαπέτρου
Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, Νίκο Παπαπέτρο, ο οποίος με εισήγησή του, κατέβασε πρόταση «διενέργειας διαγωνισμού (εκ νέου) για τη σύναψη νέας συμφωνίας, προκειμένου τα ανακυκλώσιμα υλικά να οδηγούνται σε κέντρο διαχείρισης ευρισκόμενο πλησίον του Δήμου Βόλου. Τυχόν δε, καταρτισθείσα συμφωνία με άλλα ΚΔΑΥ της Θεσσαλίας, θα πρέπει ν’ ανακληθεί ή ν’ ακυρωθεί, προκειμένου να επιτευχθεί οικονομικότερη και αμεσότερη λύση».
«Με την πρότασή μας μειώνεται το κόστος, που είναι αυξημένο για τη μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών σε ΚΔΑΥ εκτός του Νομού Μαγνησίας, επιτυγχάνεται πιθανότατα μικρότερη και πιο συμφέρουσα τιμή για το Δήμο Βόλου και επιπλέον, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ΚΔΑΥ Μαγνησίας, καθώς και η διατήρηση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων σ’ αυτό. Επιπλέον, διασφαλίζεται η δυνατότητα και των λοιπών Δήμων του νομού Μαγνησίας, που σαφέστατα έχουν μειωμένη ποσότητα ανακυκλώσιμων υλικών, για τη μεταφορά τους σε ΚΔΑΥ του Νομού Μαγνησίας, ενώ διαφορετικά θα τεθεί σοβαρότατο θέμα για την απόρριψη των ανακυκλώσιμων αποβλήτων», αναφέρεται στην εισήγηση Παπαπέτρου.
Θεοδώρου: «Ζητάτε φωτογραφικό διαγωνισμό υπέρ ιδιώτη;»
«Μας ζητάτε να διενεργήσουμε ως δήμος διαγωνισμό έχοντας προβλέψει τον ανάδοχο; Να κάνουμε δηλαδή έναν φωτογραφικό διαγωνισμό;», ρώτησε για το περιεχόμενο της εισήγησης ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Θάνος Θεοδώρου, ο οποίος εξήγησε ότι το μοναδικό κέντρο διαλογής στη Μαγνησία είναι συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία την οποία κήρυξε έκπτωτη ο Δήμος Βόλου. «Σας ενδιαφέρει η βιωσιμότητα μιας ιδιωτικής εταιρείας», σημείωσε ο κ. Θεοδώρου αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της αντιπολίτευσης για τη στήριξη συμφερόντων ενός ιδιώτη από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, μέλη της οποίας υπενθυμίζεται ότι σήκωσαν drones και έβαλαν τσιπάκια σε σακούλες για παρακολουθήσουν την πορεία των ανακυκλώσιμων υλικών και να εγείρουν θέμα, καταγγέλλοντας σκάνδαλο, επειδή τα υλικά ανακύκλωσης εναποτίθενται προσωρινά στον ΧΥΤΑ Βόλου μέχρι να μεταφερθούν στο ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) Καρδίτσας.
Η «κωλοτούμπα»
Ο κ. Παπαπέτρος τροποποίησε την εισήγησή του υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία με την οποία θα συνάψει συμφωνία ο Δήμος δεν είναι ανάγκη να έχει έδρα της τον Βόλο, αλλά να δραστηριοποιείται στην περιοχή.
Δήλωσε ότι αισθάνθηκε εξαπατημένος ως πολίτης που με σπουδή συγκέντρωνε ανακυκλώσιμα «που αντί να οδηγούνται στην ανακύκλωση πήγαιναν για θάψιμο στον ΧΥΤΑ» και μίλησε για κοροϊδία στη διαχείριση του ζητήματος.
Στην πρόταση Παπαπέτρου διαφώνησε και η παράταξη της ΛΑΣ Βόλου, με τον επικεφαλής Αποστόλη Ριζόπουλο να τάσσεται κατά της διαχείρισης των ανακυκλώσιμων από ιδιώτη. «Η τακτική της «Συμμαχίας για τον Βόλο» και η πρότασή της για επιλογή εργολάβου στη διαχείριση της ανακύκλωσης έχει την ίδια ρίζα και υπηρετεί την ίδια στρατηγική. Με πρόσχημα το μικρότερο κόστος και τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων στο ιδιωτικό ΚΔΑΥ Βόλου, εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα, καλλιεργεί την αποδοχή της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης στη διαχείριση των απορριμμάτων. Και μάλιστα προτείνει έναν επιχειρηματία, που αφήνει μήνες απλήρωτους τους εργαζόμενους, που εργάζονται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες», σημείωσε.
«Εμείς δεν διαλέγουμε εργολάβο για να πληρώνουμε», είπε χαρακτηριστικά, θέση που εκλήφθηκε ως ταύτιση της ΛΑΣ με τη δημοτική αρχή από τον δημοτικό σύμβουλο της μειοψηφίας Νίκο Μόσχο.













