1 2
Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024 13:45
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά συνταξιούχων: Αποκάλυψη Βρούτση για τους κληρονόμους


Από τις 23 Οκτωβρίου έως τις 29 Οκτωβρίου καταβάλλονται τα αναδρομικά σε 4 κύματα μαζί με τις συντάξεις σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέαΑρχές Νοεμβρίου και αφού θα έχει ολοκληρωθεί η καταβολή, θα ανοίξει για τις αιτήσεις των κληρονόμων η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στην εκπομπή του OPEN «Τώρα ό,τι συμβαίνει».

«Μετά την καταβολή των αναδρομικών στις 29 Οκτωβρίου μπαίνει μπροστά η ηλεκτρονική πλατφόρμα στις αρχές Νοεμβρίου».

Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, όλα τα δικαιολογητικά θα υποβληθούν αυστηρά και μόνο ηλεκτρονικά, ενώ η αίτηση θα συνοδεύεται από ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση «για να υπάρχει ευθύνη όσων δηλώνονται», όπως είπε.

Από τους 1.150 εκατομμύρια δικαιούχους, οι 172.222 έχουν αποβιώσει. Τα 144,79 εκατομμύρια ευρώ που δικαιούνται, θα δοθούν τώρα στους κληρονόμους τους.

«Τα χρήματα θα δοθούν έως το τέλος του χρόνου», είπε ο κ. Βρούτσης, προσθέτοντας πως όποιος έχει αποποιηθεί την κληρονομιά δεν δικαιούται.

Πώς θα φορολογηθούν τα αναδρομικά

Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε και το πως θα φορολογηθούν τα αναδρομικά, εξηγώντας πως το 2021 οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν 2 τροποποιητικές δηλώσεις μια για το 2015 και μια για το 2016 και θα φορολογηθούν για τα έτη εκείνα.

Επέκταση των αναστολών και τον Νοέμβριο

Ο υπουργός Εργασίας αποκάλυψε πως το οικονομικό επιτελείο εξετάζει και σύντομα θα ανακοινώσει την επέκταση των αναστολών και τον μήνα Νοέμβριο.

Δεύτερη ευκαιρία για τις 120 δόσεις

Επανένταξη στο σχήμα των 120 δόσεων για όσους έχασαν την ρύθμιση μέσα στον κορωνοϊό εξετάζει το υπουργείο Εργασίας, στο πνεύμα των ρυθμίσεων που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. «Πριν 10 μέρες το ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε ρυθμίσεις και πως θα τακτοποιηθούν και θα επανενταχθούν. Ετοιμάζουμε στο υπουργείο Εργασίας ένα αντίστοιχο πλαίσιο – στο τμήμα που μας αφορά. Θα έρθει με νομοθετική διάταξη το τμήμα των /a/asfalistikes-eisfores και η ένταξή τους στις 120 δόσεις πως θα γίνει αυτό και πότε θα γίνει», είπε ο υπουργός Εργασίας.