Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 05:27
ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Αισιόδοξα μηνύματα για κορωνοϊό: Υποχωρεί σημαντικά η θνητότητα – Από το Πάσχα αλλάζει η ζωή μας






Για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορωνοϊού μίλησε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Ιωάννης Τούντας.Το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι στο επόμενο διάστημα θα περιοριστεί ο καταστροφικός αντίκτυπος του κορωνοϊού έστειλε ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος.

Μιλώντας για την περίπτωση του γιατρού στην Κέρκυρα, που φέρεται να προχώρησε σε εμβολιασμούς εκτός σειράς, ο κ. Τούντας είπε ότι «την είδα την περίπτωση και έμεινα έκπληκτος. Το ζήτημα αυτό αμαυρώνει τον υγειονομικό τομέα και αφορά περισσότερο τη δικαιοσύνη, από ό,τι φαίνεται, παρά την επιστήμη. Αυτά που ειπώθηκαν είναι εγκληματικά, γιατί τροφοδοτούν τις ανησυχίες για τον εμβολιασμό, και αυτό σημαίνει περισσότερα θύματα».

«Ασφαλώς και δεν μπορεί να δίνει την έκτη δόση του εμβολίου όπου θέλει. Είναι μια σειρά από λίστες που έχει ετοιμάσει η πολιτεία, με βάση την οποία ορίζεται η προτεραιότητα του εμβολιασμού. Και η έκτη δόση δίνεται με βάση τον κατάλογο προτεραιότητας», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

«Είναι αναπόφευκτα τέτοιου είδους προβλήματα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εφαρμόζουμε ένα σύστημα εμβολιασμού που είναι από τα πιο αποτελεσματικά σε όλη την Ευρώπη. Το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή είναι κυρίως η ποσότητα των εμβολιασμών. Ας μην χάνουμε το δάσος. Οι εμβολιασμοί στη χώρα μας πάνε καλά, η επιδημία παγκοσμίως αρχίζει και κάμπτεται, έχουμε 10% μείωσή της παγκοσμίως. Η σχέση διασωληνωμένων με θανάτους αλλάζει, η θνητότητα πέφτει σημαντικά το τελευταίο διάστημα, παρά την αύξηση της μεταδοτικότητας. Θεωρώ ότι από το Μάρτιο θα αρχίσουμε να βλέπουμε κάμψη της επιδημίας της χώρας μας, και πιστεύω ότι το καλοκαίρι θα μας βρει σε πολύ καλή κατάσταση», τόνισε ο κ. Τούντας.

«Στη φάση που βρισκόμαστε, κάθε μέτρο που πάμε να χαλαρώσουμε, τροφοδοτεί την επιδημία με κρούσματα. Έχω την αίσθηση ότι θα είναι πρόωρο ακόμα και την άλλη εβδομάδα να ανοίξουν βασικοί τομείς που τροφοδοτούν την πανδημία με κρούσματα, όπως τα σχολεία και το λιανεμπόριο. Θέλει πολύ προσοχή. Θα το δούμε την άλλη εβδομάδα», κατέληξε ο καθηγητής.

Και ο Νίκος Καπραβέλος

Το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι στο επόμενο διάστημα θα περιοριστεί ο καταστροφικός αντίκτυπος του κορωνοϊού έστειλε ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος.

Αναφερόμενος στην πορεία των κρουσμάτων και της επιδημίας, ο κ. Καπραβέλος είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι σε αυτή τη φάση το ΕΣΥ δεν δέχεται μεγάλη πίεση. «Δεν μεταφράζεται αυτή η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης σε αριθμό νοσηλευομένων, σε πίεση στις ΜΕΘ. Είναι μια κατάσταση όπως τον Οκτώβριο. Ομως δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. Γιατί μετά τον Οκτώβριο ήρθε ο εφιαλτικός Νοέμβριος» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, τα δεδομένα σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό διαφορετικά. «Δεν είναι ίδια η κατάσταση. Δεν ανησυχούμε όσο θα ανησυχούσαμε τον Οκτώβριο. Δεν είναι τα πάντα ανοικτά, όπως τότε, τα πρωτόκολλα λειτουργούν. Επίσης δεν είναι ανοικτά όλα τα σχολεία, ενώ η φυσική ανοσία σε εμάς στη Θεσσαλονίκη είναι διαφορετική από τα άλλα μέρη. Είμαστε σε επιφυλακή ώστε, αν χρειαστεί, να ληφθούν έγκαιρα μέτρα» επισήμανε ακολούθως.

«Αλλάζει η ζωή μας από το Πάσχα και μετά»
Σε εκείνο το σημείο ο διευθυντής ΜΕΘ του «Παπανικολάου» ερωτήθηκε αν αυτά τα μέτρα που ισχύουν σήμερα είναι τα τελευταία και απάντησε ως εξής:

«Να κάνουμε λίγη υπομονή. Είμαστε σε έξαρση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο. Εχει ακόμα δυο μήνες. Επίτευγμα για τη χώρα είναι να μην έχουμε εκθετική αύξηση κρουσμάτων. Πολύ σοβαρός αυτός ο στόχος. Δεν έχουμε φτάσει στο τέλος. Αυτή η αλυσίδα της διασποράς δεν έχει να κάνει μόνο με κρούσματα και τη διάρκεια αλλά με τις μεταλλάξεις. Ο ιός διασπειρόμενος μεταλλάσσεται και γίνεται πιο ανθεκτικός. Πολύ σημαντική η προσοχή ώστε να μην έχουμε ολέθριες επιπτώσεις του καταστροφικού ιού και της πανδημίας, ούτε και αύξηση μεταλλασσόμενων στελεχών».

Καταλήγοντας, όμως, ο Νίκος Καπραβέλος τόνισε ότι «μέχρι τον Απρίλη – Πάσχα να είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Πιστεύω ακράδαντα, βλέποντας τα ποιοτικά στοιχεία της πανδημίας, ότι η πανδημία σβήνει προς τον Μάρτη – Απρίλη. Οι εμβολιασμοί επιταχύνονται, η φυσική ανοσία είναι αυξημένη. Μιλάμε με άλλους όρους μετά το Πάσχα, αλλάζει η ζωή μας. Η υπομονή είναι λίγη, είναι σημαντικό να μην τα χαλάσουμε την τελευταία στιγμή».