1 2
Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024 21:42
ΒόλοςΤοπικά

Αυξήθηκαν κατά 3,2 εκατ. οι εισπράξεις του Δήμου Βόλου από το 2021 – Μηδενικά αύξηση στα τέλη


Συνεδρίασε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο Βόλου για τα ανταποδοτικά τέλη, όπου εγκρίθηκαν χωρίς αναπροσαρμογή των υφιστάμενων συντελεστών τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το έτος 2024. Τα έσοδα των ανταποδοτικών τελών της υπηρεσίας καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού έχουν προσδιοριστεί στο χρηματικό ποσό των 21.684.184,62 €, ενώ στο ίδιο ποσό έχουν υπολογιστεί και οι συνολικές δαπάνες της υπηρεσίας για το 2024.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον ισολογισμό, κατέστη σαφές ότι η διόρθωση των τετραγωνικών ακινήτων, όπου οι πολίτες έσπευσαν να δηλώσουν με ακρίβεια τα τετραγωνικά που κατέχουν, έφερε αύξηση στα έσοδα του δήμου.

Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από τα ανταποδοτικά, τα χρέη παρελθόντων ετών, τα πρόστιμα και τον ΤΑΠ, παρουσίασαν αύξηση κατά 3,2 εκ. ευρώ από το 2021. Συνολικά τα έσοδα για το 2022, όπως παρουσιάστηκαν στον ισολογισμό του Δήμου Βόλου που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στο δημοτικό Συμβούλιο, άγγιξαν τα 26 εκ. ευρώ.

Το συνολικό εμβαδόν των ακινήτων που ηλεκτροδοτούνται σήμερα στο Δήμο Βόλου είναι 8.572.501 m2, από τα οποία 6.561.764 m2 χρησιμοποιούνται για οικιακή χρήση και τα 2.010.737 m2 χρησιμοποιούνται για άλλη χρήση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ. Από το Τμήμα Προσόδων έχει γίνει εκτίμηση πως με βάση τους υφιστάμενους συντελεστές τα έσοδα από τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού θα ανέλθουν στο ύψος των 15.271.706,00 €.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος οικονομικών Ανδρέας Ζέρβας, απάντησε για την εισπραξιμότητα, ενώ όσον αφορά στην ακίνητη περιουσία είπε «επειδή αναλάβαμε ένα χάος, η δημοτική περιουσία έχει ψηφιοποιηθεί κι έχουμε εικόνα για κάθε ακίνητο και το συμπληρώνουμε σταδιακά και έχουμε προχωρήσει και σε τοπογραφικά στοιχεία». Από την πλευρά της και η διευθύντρια οικονομικών του δήμου και ο ορκωτός λογιστής, εξήγησαν στον κ. Ριζόπουλο ότι το επιπλέον ποσό προέρχεται από την αύξηση των τετραγωνικών κι όχι από την αύξηση της τιμής των τελών.
Λαμβάνοντας τον λόγο ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος, διευκρίνισε ότι το επιπλέον ποσό αφορά σε υποχρεώσεις των δημοτών προς τον δήμο Βόλου προγενέστερων ετών και σε ρυθμίσεις που έκαναν με ευνοϊκότερους όρους. «Τα τελευταία 9 χρόνια από το 2014 έχουμε μειώσει τα τέλη 10%. Εμείς είμαστε προοδευτικοί» ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος.