Συνεχή και συστηματική παρακολούθηση του Παγασητικού, τόσο στα ρέματα που εκβάλλουν στον Λιμένα Βόλου όσο και στον θαλάσσιο χώρο ζητάει το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, μέσω έκθεσης που κοινοποίησε προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. οι φωτογραφίες της θαλάσσιας ρύπανσης από τις προηγούμενες εβδομάδες εντός του λιμένα Βόλου παραπέμπουν σε οργανική ρύπανση.
Στην περίπτωση αυτή, εκτιμά το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. ότι χρειάζονται δειγματοληψίες νερού, σε τακτά χρονικά διαστήματα, και συστηματικές, εργαστηριακές αναλύσεις του νερού.
Χαρακτηριστικά αναφέρει:
«Από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν στον υπό διερεύνηση θαλάσσιο χώρο από τον Ο.Λ.Β. στις 13.05.2025 και βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, προκύπτει ότι στα σημεία δειγματοληψίας «Πλησίον Τελωνείου» και «Πλωτή εξέδρα Αργοναυτών με Σόλωνος» ο υδράργυρος (Ηg) και το κάδμιο (Cd) υπερβαίνουν τις μέσες ετήσιες τιμές ή τις μέγιστες επιτρεπόμενες που ορίζονται από τη νομοθεσία (17076/2016 ΚΥΑ σε συμμόρφωση με τις διατάξεις 2013/39/ΕΕ), ενώ οι τιμές BOD και ο ολικός οργανικός άνθρακας είναι αυξημένες, ιδιαιτέρως στο σημείο «Πλωτή εξέδρα Αργοναυτών με Σόλωνος». Επιπλέον, οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, όπως το ανθρακένιο, φλουρανθένιο και βενζο-α-πυρένιο, υπερβαίνουν τις μέσες και τις μέγιστες επιτρεπόμενες τιμές σε όλα τα δείγματα που μετρήθηκαν.
Αξιοσημείωτες είναι και οι υψηλές τιμές των μικροβιολογικών παραμέτρων που καταγράφτηκαν στην «Κεντρική προβλήτα Λιμένα Βόλου», την «Κεντρική προβλήτα» και την «Πλωτή Εξέδρα Αργοναυτών», υποδηλώνοντας την πιθανή παρουσία λυμάτων στα σημεία αυτά κατά το χρονικό διάστημα που πραγματοποιήθηκε η δειγματοληψία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές των παραμέτρων που μετρήθηκαν στη συγκεκριμένη δειγματοληψία (13.5.2025), σε αρκετές περιπτώσεις, είναι πολύ υψηλότερες από αυτές που μετρήθηκαν στη δειγματοληψία που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή στις αρχές Οκτωβρίου 2023, μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα από την κακοκαιρία Daniel (Έκθεση ΕΛ.KΕ.Θ.Ε., Δεκέμβριος 2023) και του φαινομένου της εμφάνισης μεγάλου αριθμού νεκρών ψαριών στα τέλη Αυγούστου 2024 (Έκθεση ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., Οκτώβριος 2024).
Επισημαίνουμε, επίσης, ότι η σύνθεση του μίγματος των πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων, η οποία προσδιορίστηκε στις 13.05.2025 από τον Ο.Λ.Β., δεν φαίνεται να ακολουθεί τις συνήθεις κατανομές που απαντώνται στο θαλάσσιο περιβάλλον, γεγονός που σε συνδυασμό με την απουσία πετρελαϊκών υδρογονανθράκων, χρήζει διερεύνησης.
Μετά από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισε ο Παγασητικός κόλπος, και ιδιαιτέρως ο Λιμένας Βόλου, σε σχέση με την κακοκαιρία Daniel (2023) και την παράσυρση σε αυτόν των νεκρών ψαριών από την ευρύτερη Παρακάρλια περιοχή (2024), και από τα αποτελέσματα των τελευταίων αναλύσεων που υποδεικνύουν οργανική ρύπανση και πιθανή ύπαρξη λυμάτων, είναι προφανές ότι η συνεχής και συστηματική παρακολούθηση της περιοχής, τόσο στα ρέματα που εκβάλλουν στον Λιμένα Βόλου όσο και στον θαλάσσιο χώρο, στο πλαίσιο ολοκληρωμένης μελέτης, είναι επιτακτική».