1 2
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024 10:44
Κόσμος

Αυστραλία: Τραγικό τέλος για 200 φάλαινες που εξόκειλαν σε ακτή


Τραγική κατάληξη είχε η προσπάθεια διάσωσης περίπου 230 φαλαινών που είχαν εξοκείλει σε ακτή της Τασμανίας στην Αυστραλία καθώς όπως ανακοινώθηκε οι 200 εξ αυτών δεν τα κατάφεραν.

Η επιχείρηση για τη διάσωση των φαλαινών-πιλότων ξεκίνησε την Τετάρτη με τον επικεφαλής της να ανακοινώνει την Πέμπτη ότι τα περισσότερα από τα μεγαλόσωμα θηλαστικά στην παραλία είχαν πεθάνει.

 

«Δυστυχώς είχαμε μεγάλο αριθμό θνητότητας σε αυτή την περίπτωση. Τοποθετήσαμε τις φάλαινες το βράδυ για να έχουμε καλύτερη πρόσβαση το πρωί. Πλέον έχουμε περίπου 35 φάλαινες που είναι ακόμα ζωντανές. Ο βασικός μας στόχος είναι πλέον να τις σώσουμε και να τις στείλουμε στην ανοιχτή θάλασσα» δήλωσε ο επικεφαλής της επιχείρησης.

Περιγράφοντας τις συγκλονιστικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν την Τετάρτη εξήγησε ότι έγινε μια διαδικασία triage «αναγνωρίσαμε, δηλαδή, τα ζώα που είχαν τις περισσότερες ελπίδες να επιζήσουν. Όσες φάλαινες ήταν ζωντανές τις φροντίσαμε κάνοντας σκιά ή ρίχνοντας νερό προκειμένου να κάνουμε καλύτερες τις συνθήκες στην παραλία».

Την επιχείρηση διάσωσης έκαναν ακόμα πιο δύσκολη οι περιβαλλοντικές συνθήκες στην παραλία στην οποία είχαν εξοκείλει οι φάλαινες σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί πριν από δύο χρόνια όταν 470 φάλαινες-πιλότοι είχαν εγκλωβιστεί σε λιμάνι με τις περισσότερες εξ αυτών τότε τελικά να διασώνονται.