Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 01:01
Τοπικά

Επίσκεψη στο Βόλο με σκοπό την προώθηση της Ελληνο-ρωσικής φιλίας






Η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού κα Γεωργία Μποντού-Τοκαλή συναντήθηκε με τον κ. Αντρέα Παπαδόπουλο, Πρόεδρο όλων των Συλλόγων Ελλήνων της περιοχής Κρασνοντάρσκι Κράι της νότιας Ρωσίας, ο οποίος επισκέφτηκε το Βόλο με εξουσιοδότηση της Ρωσικής Πρεσβείας της Αθήνας και τη στήριξη του Ελληνο-Ρωσικού Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλίας και Συνεργασίας Ν. Μαγνησίας, με σκοπό να φέρει την Ελλάδα και τη Ρωσία πιο κοντά, δεδομένου ότι πρωτίστως είναι δυο ομόδοξες πατρίδες.

Οι δύο χώρες Ελλάδα και Ρωσία συμφώνησαν το 2016 να είναι χρονιά Ελληνο-Ρωσικής φιλίας και ανταλλαγής πολιτισμών και όλοι οι Ελληνικοί Σύλλογοι της Ρωσίας πρόσφεραν τη βοήθειά τους, ώστε οι Ρώσοι να γνωρίσουν την Ελληνική κουλτούρα και οι Έλληνες να γνωρίσουν τη Ρώσικη.

Η περιοχή Κρασνοντάρσκι Κράι βρίσκεται στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας κι έχει έκταση 75.500 τετρ. χιλιόμετρα και πρωτεύουσα την πόλη Κράσνονταρ. Ο πληθυσμός της είναι περισσότερος από 5.500 εκατομμύρια κάτοικοι. Οι Έλληνες στο Κρασνοντάρσκιη Κράι αποτελούν την τέταρτη εθνικότητα και αριθμούνται στις 60.000 περίπου. Οι σημαντικότερες πόλεις είναι: Τμάνι, Ανάπα, Νοβοροσίσκ, Γκελεντζίκ, Τουαπσέ, Σότσι. Η οικονομία της στηρίζεται στη γεωργία, τον τουρισμό και την οινοποιία. Η περιοχή διαθέτει πέντε αεροδρόμια, από τα οποία τα τρία είναι διεθνή.

Στο Κρασνοντάρσκι Κράι υπάρχουν 12 ελληνικοί σύλλογοι. Οι πιο μεγάλοι σύλλογοι βρίσκονται στο Σότσι, στο Γκελεντζίκ, στο Νοβοροσίσκ, στην Ανάπα και στο Κράσνονταρ. Οι ελληνικοί σύλλογοι έχουν 26.500 μέλη. Όλοι οι σύλλογοι έχουν χορευτικές ομάδες και μαθαίνουν παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς. Στους περισσότερους συλλόγους καθηγητές παραδίδουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας.

Στην πόλη Νοβόροσισκ υπάρχει Ελληνικό Προξενείο, με το οποίο οι ελληνικοί σύλλογοι έχουν πολύ καλή σχέση και συνεργασία.

Πολλά παιδιά Ελλήνων της περιοχής έχουν διακριθεί σε αθλήματα και κάποια από αυτά είναι πρωταθλητές Ευρώπης και Παγκόσμιοι πρωταθλητές. Όλοι οι σύλλογοι κάθε χρόνο γιορτάζουν την επέτειο του «ΟΧΙ» και την επέτειο της «25ης Μαρτίου».

Πολλοί ΄Έλληνες της περιοχής ασχολούνται με τουριστικές επιχειρήσεις, με την οινοποιία και τις εξαγωγές προϊόντων και είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με Έλληνες επιχειρηματίες ελπίζοντας σε φιλία και συνεργασία.

Οι εκδηλώσεις στα πλαίσια του έτους «Ελλάδα στη Ρωσία και Ρωσία στην Ελλάδα το 2016», ξεκινούν στην περιοχή με τη διοργάνωση Διεθνούς τουριστικής έκθεσης – αγοράς καλοκαιρινών πακέτων «Ανάπα, ο πιο φωτεινός ήλιος της Ρωσίας», με την πρόσκληση εκπροσώπων από τον τουριστικό χώρο και τα θέρετρα της Ελλάδας.

Σημειώνουμε δε, ότι υπάρχει στη διάθεση όλων, πρόγραμμα εκδηλώσεων της περιοχής Κρασνοντάρσκι Κράι, για το έτος Ελληνο-ρωσικής φιλίας.

Για κάθε πληροφορία, σχετική με δράσεις, πολιτιστικές, τουριστικές και εμπορικές, ενημέρωση παρέχεται από τη Γραμματεία της Αντιδημαρχίας Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Βόλου.