Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024 23:34
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγκλιση κομματικών οργάνων από Μητσοτάκη – Εκλογή προέδρων περιφερειακών οργανώσεων από τη βάση






Εβδομάδα έντονων εσωκομματικών ζυμώσεων για την ΝΔ είναι η ερχόμενη καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ενημερωτικό site liberal.gr, θα συνεδριάσουν διαδοχικά τα κορυφαία κομματικά όργανα.

Η αρχή θα γίνει το μεσημέρι της Δευτέρας με την συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής. Το μεσημέρι της Τετάρτης συγκαλείται και η πολιτική επιτροπή του κόμματος. Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να συγκαλέσει τα ανώτερα κομματικά όργανα μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμά ότι το 2018 θα είναι χρονιά πολιτικών εξελίξεων.

Ενδιαφέρουσα παράμετρο αποτελεί ασφαλώς και η χρονική συγκυρία κατά την οποία θα συνεδριάσει τόσο η εκτελεστική επιτροπή όσο και η πολιτική επιτροπή, μια και θα πραγματοποιηθούν μερικά 24ωρα μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για το Σκοπιανό.

Αν και ο κ. Μητσοτάκης δεν πιστεύει ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες βοηθούν στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής, το βλέμμα του θα είναι στραμμένο στη Θεσσαλονίκη, καθώς η συμμετοχή του κόσμου αποτελεί σε κάθε περίπτωση βαρόμετρο. Τη συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής θα απασχολήσουν οι πολιτικές εξελίξεις και ασφαλώς τα όσα συμβαίνουν στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ.

Στην ΝΔ επιμένουν να κατηγορούν την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία και τονίζουν τα τρία στοιχεία που περιγράφουν την «γαλάζια» θέση:

– Το σύνθετο όνομα που θα συμφωνηθεί να ισχύει έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις (erga omnes). Δηλαδή, εντός και εκτός του γειτονικού Κράτους, στις διμερείς, αλλά και στις πολυμερείς σχέσεις του.

– Η ΠΓΔΜ να εγκαταλείψει δημόσια, ξεκάθαρα και απόλυτα κάθε ισχυρισμό, έργο ή δράση αλυτρωτικού χαρακτήρα. Να αποκηρύξει όλες τις αλυτρωτικές αναφορές που συνιστούν απόπειρα σφετερισμού της ιστορίας μας.

– Να υπάρχουν όλα αυτά τα στοιχεία σε μια ενιαία και αδιαίρετη συμφωνία. Κάθε ενδεχόμενο να τεμαχιστεί η συμφωνία και να μείνουν προς διαπραγμάτευση κάποιοι από τους όρους για μεταγενέστερο χρόνο δεν θα γίνει δεκτό από τη ΝΔ.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η πρόταση του κ. Μητσοτάκη για αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας των περιφερειακών οργανώσεων του κόμματος, την οποία θα κληθεί να εγκρίνει η πολιτική επιτροπή. Πιστός στην λογική της εκλογής από τη βάση ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να συνδέσει περισσότερο το κόμμα με τους πολίτες, γιαυτό και προτείνει οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ και των ΔΗΜΤΟ της χώρας να εκλέγονται απευθείας από τη βάση του κόμματος.

Από την ομιλία του δε θα λείψουν οι αναφορές και στον τομέα της οικονομίας με έμφαση στις ήδη συμφωνημένες μειώσεις στις συντάξεις και το αφορολόγητο από την κυβέρνηση. «Από την 1η Ιανουαρίου του 2019, οι συντάξεις κόβονται κι άλλο μέχρι 18%. Την 1η Ιανουαρίου του 2020, μειώνεται και το αφορολόγητο. Αυτή είναι η περίφημη “καθαρή”, η “αυτοδύναμη” έξοδος, του κ. Τσίπρα. Το να βγει τάχα η χώρα από το Πρόγραμμα, έχοντας στην πραγματικότητα αναλάβει δεσμεύσεις για πολλά χρόνια», αναμένεται να σημειώσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο ίδιο πλαίσιο ο κ.Μητσοτάκης θα καλέσει τα στελέχη της ΝΔ να βρίσκονται σε εγρήγορση, αφού εκτιμά ότι η χρονιά που μόλις άρχισε θα χαρακτηριστεί από τις πολλές και μεγάλες πολιτικές εξελίξεις.