Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024 03:09
Τοπικά

Βόλος: Τίμησαν τη μνήμη των μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος






Μ εκδηλώσεις και στο Βόλο, παρουσία μάλιστα τεσσάρων Μητροπολιτών και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, τιμήθηκε χθες με κάθε επισημότητα η Εθνική Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Η απόδοση τιμής ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Ολοκαυτώματος στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και έγινε κατάθεση στεφάνων και ολοκληρώθηκε με εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο.

ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ1

Το μήνυμα της Εθνικής Μέρας ίσως είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «στους δύσκολους καιρούς, που διανύουμε όλοι θα πρέπει να είμαστε απέναντι σε φαινόμενα ρατσισμού».

Η ίδια είπε ότι: «Με όλα αυτά, που βλέπουμε παγκόσμια, με φαινόμενα φασισμού να ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια, θα πρέπει να μη ξεχάσουμε το Ολοκαύτωμα, ώστε να μην ξαναζήσουμε τέτοιες μέρες». «Ηταν υποχρέωσή μου να είναι παρών, καθώς η Θεσσαλονίκη πρωτοστατεί στις εκδηλώσεις μνήμης», είπε από την πλευρά του ο κ. Μπουτάρης. «Η Ισραηλιτική Κοινότητα του Βόλου είναι από τις πιο παλιές στην Ελλάδα και βέβαια θα έχει μία θέση στο Μουσείο Ολοκαυτώματος, όπως και όλες οι άλλες» συμπλήρωσε.

ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ2

Στο Βόλο βρέθηκε και ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Δαυίδ Σαλτιέλ, ο οποίος τόνισε ότι η πόλη είχε τα λιγότερα θύματα. «Η Κοινότητα του Βόλου είχε την αγκαλιά της ανοιχτή για να βοηθήσει τους Εβραίους. Σήμερα δε, βλέπουμε το Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο να πρωτοστατεί σε αυτές τις εκδηλώσεις, να λέει ότι: «αντιχριστιανισμός ίσον αντισημιτισμός» συμπλήρωσε ικανοποιημένος.

Ο εορτασμός της Ημέρας Μνήμης, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου Μαρσέλ Σολομών, είναι η ασφαλιστική δικλείδα για να αποτραπούν στο μέλλον τέτοιες παρόμοιες αποτρόπαιες πράξεις και μάλιστα σε δύσκολες εποχές, όπου νεοναζισμός και φασισμός αναπτύσσεται εκ νέου.

«Θα πρέπει να αντισταθούμε, ώστε να μη ζήσει ξανά η ανθρωπότητα γενοκτονίες, όχι μόνο όσον αφορά στους Εβραίους, αλλά και όλους μας» είπε ο ίδιος