Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 07:28
Τοπικά

Σε ιδιώτη αναθέτει η ΔΕΥΑΜΒ τη συντήρηση και λειτουργία του Βιολογικού

Σε ιδιωτική εταιρεία που ειδικεύεται στους βιολογικούς καθαρισμούς σχεδιάζει να αναθέσει η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ τη συντήρηση και λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού όπως ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της επιχείρησης Απ. Γαλάτης. Το θέμα θα έλθει προς έγκριση στο Δ.Σ. σύντομα όπως και οι προκηρύξεις των διαγωνισμών για το έργο αναβάθμισης του Βιολογικού Καθαρισμού και της κατασκευής του δίδυμου καταθλιπτικού αγωγού. Επιπλέον η επιχείρηση αναμένει τα αποτελέσματα από τα δείγματα που έλαβαν δύο πιστοποιημένα εργαστήρια σε Βόλο και Θεσσαλονίκη για την επιβάρυνση του Παγασητικού με κολοβακτηρίδια και e-coli από τα λύματα του Βιολογικού, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Διεύθυνση Υγείας τις προηγούμενες ημέρες.
 Ο κ. Γαλάτης χαρακτήρισε τον Βιολογικό γερασμένο, αλλά με τριτοβάθμια επεξεργασία και επισήμανε ότι χρειάζονται επεμβάσεις συντήρησης που γίνονται με βάση τα όσα
προβλέπει ο νόμος και πάντα ενημερώνεται η Διεύθυνση Υγείας και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος. Επανέλαβε ότι είναι «παράνομο και ανήθικο»να δημοσιοποιούνται στοιχεία στον τύπο πριν δοθούν στη ΔΕΥΑΜΒ (δόθηκαν τρεις μέρες αργότερα) και μάλιστα χωρίς να παρουσιάζονται στα δημοσιεύματα συγκριτικά στοιχεία των ορίων ασφαλείας.
 Δεν δόθηκε αντιδείγμα στη ΔΕΥΑΜΒ και έχουμε το δικαίωμα να αμφισβητήσουμε τα αποτελέσματα»επισήμανε.
Επιπλέον ανέφερε ότι προχθές (25/1/2017), δόθηκε εντολή σε δύο πιστοποιημένα εργαστήρια σε Βόλο και Θεσσαλονίκη να κάνουν μετρήσεις και τα αποτελέσματα θα δοθούν στην επιχείρηση τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου. «Οι πρώτες όμως ενδείξεις από επαφές που είχαμε με τους επιστημονικούς φορείς είναι άκρως ενθαρρυντικές που σημαίνει ότι όλες οι παράμετροι είναι κάτω από το όριο. Τεράστιο ατόπημα της Διεύθυνσης Υγείας να χειριστεί με τέτοιο τρόπο το θέμα αλλά θα μιλήσουμε όταν έχουμε τα αποτελέσματα στα χέρια μας», επισήμανε ο κ. Γαλάτης. Τέλος ανέφερε ότι σήμερα λαμβάνονται για λογαριασμό της ΔΕΥΑΜΒ δείγματα και μέσα από τον Παγασητικό, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την εκβολή του αγωγού στο Αγκίστρι και τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών θα είναι έτοιμα τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου.
Σε εργολάβο ο Βιολογικός
Ο κ. Γαλάτης εξήγησε ότι η επιχείρηση εδώ και καιρό επεξεργάζεται λύση για την καλύτερη δυνατή λειτουργία του Βιολογικού. Μάλιστα το θέμα θα έλθει σύντομα προς συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο. «Τη συντήρηση και λειτουργία του Βιολογικού θα αναλάβει αναγνωρισμένη στον τομέα της εταιρεία ενώ οι εργαζόμενοι σε αυτόν (17 στο Βιολογικό και 12 στον τομέα της αποχέτευσης) θα απορροφηθούν από άλλες υπηρεσίες της εταιρείας», εξήγησε ο κ. Γαλάτης.
Τα της σύμβασης και του διαγωνισμού για την ανάδειξη εργολάβου είναι υπό επεξεργασία ανέφερε ενώ υπερθεμάτισε της συγκεκριμένη λύσης επισημαίνοντας ότι με αυτό τον τρόπο έχουν επιλύσει το θέμα και άλλες ΔΕΥΑ ανά την χώρα.
Ξεκαθάρισε πάντως ότι το έργο της αναβάθμισης του βιολογικού θα γίνει από την ίδια τηςν εταιρεία και σε δύο με τρεις βδομάδες θα είναι έτοιμη η προκήρυξη του διαγωνισμού για το συγκεκριμένο έργο όπως και για το έργο του δίδυμου καταθλιπτικού αγωγού.