Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 10:55
Τοπικά

ΔΕΥΑΜΒ: Δεν υπερβαίνουν το όριο τα νιτρικά σε Φυτόκο και Μελισσάτικα

Δεν υπάρχουν νιτρικά στο νερό των περιοχών Φυτόκου και Μελισσατίκων ούτε μικροβιακή επιβάρυνση το νερού στην περιοχή του Δημαρχείου, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ Απ. Γαλάτης σε συνέντευξη Τύπου και προέτρεψε τους πολίτες να το καταναλώνουν άφοβα. Ο κ. Γαλάτης παρουσία και της προϊσταμένης του εργαστηρίου της ΔΕΥΑΜΒ κ. Μαυροκεφαλίδου, παρουσίασε τις μετρήσεις που έκανε η επιχείρηση που το πιστοποιούν. Επιπλέον επέκρινε τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας για το γεγονός ότι παρουσίασε επιβαρυμένα στοιχεία για το νερό χωρίς να έχει κάνει επανέλεγχο στα συγκεκριμένα σημεία και επιπλέον τα δημοσιοποίησε πριν τα κοινοποιήσει στη ΔΕΥΑΜΒ. Χαρακτήρισε την ενέργειά της «παράνομη αλλά και ανήθικη». Τέλος ζήτησε από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας «να μην κάνει πολιτική με την υγεία των πολιτών».
 Η κ. Μαυροκεφαλίδου ανέφερε ότι σε μετρήσεις που έκανε η ΔΕΥΑΜΒ στις τρεις περιοχές στα δικά της σημεία δειγματοληψίας αλλά και σε αυτά της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας δεν παρατηρήθηκαν ποσοστά στα νιτρικά που να ξεπερνούν το ευρωπαϊκό όριο των 50. Δειγματοληψίες έγιναν στις 17,23 (τακτικοί έλεγχοι της ΔΕΥΑΜΒ) και 26 Ιανουαρίου (επανέλεγχος σε όλα τα σημεία) ενώ η Διεύθυνση Υγείας έλαβε δείγματα στις 16 Ιανουαρίου και τα κοινοποίησε στη ΔΕΥΑΜΒ στις 24 Ιανουαρίου.
Το ποσοστό των νιτρικών μπορεί να παρουσιαστεί διαφορετικά ανά ημέρα, καθώς αλλάζει το μείγμα του νερού και είτε περιέχει περισσότερο πηγαίο νερό είτε γεωτρήσεων, ανάλογα, εξήγησε η κ. Μαυροκεφαλίδου.
«Οι πολίτες μπορούν να καταναλώνουν το νερό άφοβα. Όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας είναι αναληθή, δεν στηρίζονται στην πραγματικότητα και δεν θέλω να πιστέψω ότι έγιναν από δόλο. Γιατί αν έγιναν δεν μπορεί να το χωρέσει το μυαλό μου. Δεν μπορεί κανένας να παίζει με το πολίτη και να του δημιουργεί ανασφάλεια. Είναι σίγουρα παράνομο και ανήθικο» επισήμανε ο κ. Γαλάτης.
Επιπλέον άσκησε κριτική στον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας αλλά και σε δημοτικές κινήσεις που πήραν θέση στο συγκεκριμένο θέμα χωρίς να φροντίσουν να ενημερωθούν από την ίδια την επιχείρηση. «Παρακαλώ τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας να μην κάνει πολιτική με την υγεία των πολιτών. Ας ασχοληθεί με τον όρκο που έδωσε και τίποτε άλλο. Δεν μπορεί να εκδίδει ανακοινώσεις χωρίς να έχει ενημερωθεί από τον επίσημο φορέα τη ΔΕΥΑΜΒ», επισήμανε ο κ. Γαλάτης.