Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 12:44
Ελλάδα

Ενέκρινε την εκταμίευση των δύο δισ. ο ESM






Την έγκριση της εκταμίευσης των 2 δισ. ευρώ από το  Eurogroup και τη δέσμευση των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναμένει σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ήδη το προσχέδιο της απόφασης της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που δημοσιεύεται στο Reuters αναφέρει πως «Η Ελλάδα εκπλήρωσε τους όρους και θα λάβει τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπαεζών».

Προηγήθηκε η έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των δύο δισ. ευρώ από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM, την οποία μάλιστα χαιρέτισε, μέσω Twitter, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις. «To Διοικητικό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση των 2 δισ. στην Ελλάδα. Η σκληρή δουλειά αποδίδει καρπούς. Είναι σημαντικό να συνεχιστεί η προσπάθεια» έγραψε χαρακτηριστικά.

Στην ανακοίνωση του ESM για την έγκριση της εκταμίευσης αναφέρονται τα εξής: «Το Διοικητικό Συμβούλιο Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ενέκρινε σήμερα την εκταμίευση των 2 δισ. στην Ελλάδα. Η απόφαση αυτή ακολουθεί την ολοκλήρωση του πρώτου πακέτου προαταιτοπούμενων από την ελληνική κυβέρνηση. Η εκταμίευση που εγκρίθηκε σήμερα θα χρησιμοποιηθεί κυρίως στην εξυπηρέτηση του χρέους, καθώς και για τον συμψηφισμό οφειλών και τη συγχρηματοδότηση έργων που χρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά κεφάλαια».

Ο διευθυντής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, είπε: «Η σημερινή απόφαση της εκταμίευσης των 2 δισ. από τον ESM αντανακλά τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα και στην εφαρμογή ενός εκτενούς καταλόγου μεταρρυθμίσεων. Αυτό περιλαμβάνει εκτενείς μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα που έχουν σημασία για τη συνεχιζόμενη πορεία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Εάν η εφαρμογή του προγράμματος συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό, είμαι σίγουρος ότι οι προσπάθειες του ελληνικού λαού για μεταρρυθμίσεις θα τους επιτρέψουν να κάνουν εμφανή βήματα προς μια ισχυρή ανάκαμψη».

»Τα 2 δισ. είναι η δεύτερη εκταμίευση μετά τα 16 δισ. του περασμένου Αύγουστου. Το πρώτο μέρος, 13 δισ, δόθηκαν στις 20 Αυγούστου. Το εναπομείναν ένα δισ. θα είναι διαθέσιμο προς εκταμίευση μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων. Αυτό είναι μέρος του προγράμματος συνολικού ύψους 86 ευρώ που το ΔΣ ενέκρινε στις 19 Αυγούστου 2015».

Στην ανακοίνωση του ESM, πάντως, δεν γίνεται καμία αναφορά στα δέκα δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης, για τα οποία αναμένεται να αποφανθεί το Eurogroup.

Αναφορικά με το ποσό αυτό, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη των τραπεζών, δεν αναμένεται να εκταμιευθεί, πριν υπάρξει πλήρης ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και επομένως καθοριστούν τα ακριβή ποσά που τυχόν θα χρειαστούν τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Νωρίτερα, κατά την άφιξή του, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η «σημερινή οικονομική κρίση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έκτακτη περίσταση, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη ρήτρα της οικονομικής ευελιξίας αλλά πρέπει να εκτιμηθεί αργότερα».

Από την άλλη, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το σημερινό Eurogroup πολύ σημαντικό είναι για την Ιρλανδία γιατί «οδεύουμε από τη διορθωτική πλευρά του προγράμματος σταθερότητας στην προληπτική πλευρά».

Όσο για τα μέτρα ασφαλείας που έχουν εφαρμοστεί στις Βρυξέλλες μετά τις απειλές για τρομοκρατικά χτυπήματα, ο κ. Νούναν δήλωσε πως νιώθει ασφαλής.

Ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, κατά την άφιξή του στη συνεδρίαση είπε ότι η κατάσταση στην Ευρώπη είναι δύσκολη καθώς υπάρχει η προσφυγική κρίση, πέρα από την οικονομική.

Το EuroWorking Group είχε κρίνει από την Παρασκευή ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε επιτυχώς το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων και είχε δώσει τη σύμφωνη γνώμη του για την εκταμίευση των χρημάτων.

Η επίτευξη συμφωνίας στο EWG διευκολύνει τη διαδικασία στη σημερινή συνεδρίαση, αφού το ελληνικό ζήτημα δεν θα απασχολήσει λεπτομερώς του υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Σύντομη ενημέρωση αναμένεται να γίνει από τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και από τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ θα προβούν σε συστάσεις προς την Ελλάδα και τους θεσμούς να επιταχύνουν τις συζητήσεις για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων με στόχο να ολοκληρωθεί εγκαίρως η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

 

Πηγή: protothema.gr