Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023 19:47
Ελλάδα

11 ισοδύναμα θα αντικαταστήσουν το ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση -Κοκτέιλ φορολογικών μέτρων


Σε ένα… κοκτέιλ φορολογικών μέτρων, με τα οποία καλύπτονται τα 300 εκατ. ευρώ του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, κατέληξε η κυβέρνηση και αρμόδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι πρόκειται για μέτρα που δεν “ακουμπάνε” τα νοικοκυριά.

Ειδικότερα, οι πληροφορίες των τελευταίων ωρών κάνουν λόγο για μια…11άδα ισοδύναμων, με μικρό, μεν, δημοσιονομικό εκτόπισμα το καθένα χωριστά, αλλά αν τα αθροίσει κανείς βγάζουν 300 εκατ. ευρώ. Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα είναι εάν και οι δανειστές έχουν ανάψει πράσινο φως, δηλαδή αν θεωρούν αυτά τα ισοδύναμα αξιόπιστα, ενώ μένει επίσης να αποκαλυφθεί τι είδους αύξηση ΦΠΑ υπάρχει- γιατί θα υπάρχει- σε αυτήν την 11άδα που να μην πλήττει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, με δεδομένο ότι όλα τα αγαθά και υπηρεσίες που έχουν παραμείνει στο 13% είναι είδη ευρείας κατανάλωσης, με εξαίρεση τα ξενοδοχεία.

Το μόνο σίγουρο είναι πως είτε βρεθούν ισοδύναμα είτε όχι, στα κρατικά ταμεία ως το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν μπει περίπου13,5 δισ ευρώ! Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι κάθε μήνα το υπουργείο Οικονομικών περιμένει κάτι λιγότερο από 4,5 δισ ευρώ, όταν τους πρώτους εννιά μήνες του έτους οι φόροι που έμπαιναν στα κρατικά ταμεία δεν ξεπερνούσαν τα 3,3 δισ ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο, με προφανή τον κίνδυνο να πέσουν έξω και οι αναθεωρημένοι στόχοι.

Μόνο για τα… υπόλοιπα του φόρου εισοδήματος, ήτοι την τελευταία δόση, θα πρέπει να πληρώσουμε 2 δισ ευρώ, άλλα 1,6 δισ ευρώ αντιστοιχούν στις δόσεις του ΕΝΦΙΑ ως το τέλος Δεκεμβρίου, ενώ από τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών δηλαδή από ΦΠΑ και Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, το υπουργείο Οικονομικών περιμένει πάνω από 7,6 δισ ευρώ.

Πηγή: www.iefimerida.gr
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com