Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 17:10
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα δείχνουν συμφωνία στα «μέτρα» Σόιμπλε






Θετικά είναι τα μηνύματα που προέρχονται, σύμφωνα με πληροφορίες, από το Euroworking Group, τα οποία δείχνουν ότι θα οδηγήσουν στην εκταμίευση δόσης, παρά τις μικρές ενστάσεις για 1-2 προαπαιτούμενα που δεν έχουν κλείσει.

Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υπογράψει το κείμενο συμφωνίας με αποτέλεσμα στις επόμενες ημέρες να γίνει και η εκταμίευση της δόσης, το ύψος της οποίας δεν έχει καθοριστεί αν θα είναι στα 7,4 δισ. ευρώ ή περισσότερα, με τις προσδοκίες της κυβέρνησης να φτάνουν μέχρι τα 9-9,5 δισ. ευρώ.

Τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg αναφέρουν ότι το ύψος της δόσης θα ανέρχεται στα 8,5 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, δήλωσε για το θέμα του χρέους ότι θα υπάρξει σαφήνεια αλλά δεν θα ληφθεί οριστική απόφαση. Όπως διευκρίνισε, συγκεκριμένα νούμερα θα γνωστοποιηθούν το 2018, μετά τη λήξη του προγράμματος.

Από την πλευρά του, ο σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Peter Kazimir, σχολίασε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα φύγει σήμερα από το Eurogroup με «μια βαλίτσα γεμάτη χρήματα», προεξοφλώντας ότι θα υπάρξει συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης.

Εξάλλου, την αισιοδοξία της για μια συμφωνία που θα επιτρέψει την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel.

Παράλληλα, η A. Merkel τόνισε πως οι προσπάθειες της Ελλάδας προς τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να εκτιμηθούν, ενώ ευχήθηκε να υπάρξει αποτέλεσμα στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Νωρίτερα το Liberal.gr ανέφερε ότι η «αισιοδοξία» που επικρατεί στις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη αλλά και την Αθήνα πως την Πέμπτη θα έχουμε συμφωνία στο Eurogroup, έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να επιβεβαιωθεί σε σχέση με το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να επιλέξει τελικά τη «ρήξη» με τους δανειστές και την πολιτικοποίηση της δεύτερης αξιολόγησης.

Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις τεχνικές διεργασίες ενόψει του Eurogroup λένε ότι η προεργασία του κειμένου της συμφωνίας έχει ήδη ξεκινήσει από τις αρχές της εβδομάδας, και  σε αυτή συμμετέχουν πλέον ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Στ. Παπαδόπουλος που βρίσκονται από χθες στο Λουξεμβούργο.

Το πλαίσιο της συμφωνίας είναι ήδη προδιαγεγραμμένο και μολονότι δεν έχουν αποκαλυφθεί κρίσιμες λεπτομέρειες, αναμένεται να κινηθεί εντός των ορίων που έχουν τεθεί από το Βερολίνο και τα οποία ουσιαστικά μεταφέρουν όλες τις κρίσιμες αποφάσεις για την 3η και τελευταία αξιολόγηση το 2018.