Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 13:08
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυξάνεται η κακοποίηση ηλικιωμένων – Σοκάρουν τα στοιχεία






Η ευαισθητοποίηση σχετικά με την κακοποίηση των ηλικιωμένων, που εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα ταμπού, έχει αρχίσει να αυξάνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα στοιχεία σοκάρουν. Ένας στους έξι ηλικιωμένους κακοποιείται.

Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για την κακοποίηση ηλικιωμένων σήμερα και, όπως αποδεικνύεται, πολλοί άνθρωποι μεγάλης ηλικίας είναι καθημερινά αντιμέτωποι με την αγωνία και με τον φόβο. Τον φόβο που πηγάζει από την κακοποίηση που υφίστανται σε κάθε έκφανση της ζωής τους, σε μια ηλικία που τους πρέπει μόνο σεβασμός, στοργή και φροντίδα…

Μετα-ανάλυση – “γροθιά στο στομάχι” υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) από 52 επιστημονικές μελέτες και 28 χώρες (12 από τις οποίες με χαμηλό και με μεσαίο εισόδημα) δείχνει με τον πιο εύσχημο τρόπο πώς κακοποιούνται οι άνθρωποι ηλικίας 60 χρόνων και πάνω.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Lancet Global Health και χρήζουν μελέτης, προβληματισμού, αλλά και άμεσης δράσης. Σχεδόν το 16% των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών υφίσταται ψυχολογική κακοποίηση (11,6%), οικονομική κακοποίηση (6,8%), παραμέληση (4,2%), σωματική κακοποίηση (2,6%) και σεξουαλική κακοποίηση (0,9%).

“Η κακοποίηση ηλικιωμένων αυξάνεται. Για τα 141 εκατομμύρια ηλικιωμένα άτομα παγκοσμίως αυτό έχει σοβαρό προσωπικό και κοινωνικό κόστος”, δήλωσε ανώτερος σύμβουλος υγείας στο Τμήμα Γήρανσης και Ζωής στον ΠΟΥ. “Πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα για να αποτρέψουμε το φαινόμενο και να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη συχνότητα των διαφόρων μορφών κακοποίησης”.

Όλες οι μορφές κακοποίησης ηλικιωμένων επιδρούν δυσμενώς στην υγεία και στην ευημερία τους. Η ψυχολογική κακοποίηση είναι η πιο διαδεδομένη και συμπεριλαμβάνει συμπεριφορές που βλάπτουν την αυτοεκτίμηση ή την ευημερία του ηλικιωμένου, με βρισιές, εκφοβισμό, ενόχληση, καταστρέφοντας τα προσωπικά του αντικείμενα ή εμποδίζοντάς τον να δει οικογένεια και φίλους.

Η οικονομική κακοποίηση περιλαμβάνει κατάχρηση των χρημάτων τους και των περιουσιακών τους στοιχείων. Η παραμέληση είναι η αδυναμία κάλυψης των βασικών αναγκών ενός ηλικιωμένου, όπως η τροφή, η στέγαση, η ένδυση και η ιατρική περίθαλψη.

Οι επιπτώσεις της κακοποίησης στην υγεία περιλαμβάνουν τραύμα και πόνο, καθώς και κατάθλιψη, στρες και αγχώδη διαταραχή. Πολλοί ηλικιωμένοι – θύματα κακοποίησης χρειάζεται να νοσηλευθούν στο νοσοκομείο και ενίοτε χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της κακοποίησης που υφίστανται.

“Παρά τη συχνότητα και τις σοβαρές συνέπειες για την υγεία, η κακοποίηση ηλικιωμένων παραμένει ένα θέμα, με το οποίο δεν ασχολούνται τόσο ούτε οι εθνικές έρευνες ούτε τα εθνικά σχέδια πρόληψης της βίας”, υπογραμμίζουν οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ.

Μέχρι το 2050 ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω θα διπλασιαστεί, φθάνοντας τα 2 δισεκατομμύρια και τα θύματα υπολογίζεται να εκτοξευθούν σε 320 εκατομμύρια.

Πηγή newpost.gr