Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 22:15
Θεσσαλία

Ψωμί από αλεύρι κάνναβης κάνει «χαμό» σε φούρνο της Λάρισας






Μια καινοτομία που ήδη έχει κάνει πάταγο στη Λάρισα. Το ψωμί από αλεύρι κάνναβης για πρώτη φορά στην πόλη, οι Λαρισαίοι μπορούν να το προμηθευτούν από φούρνο που βρίσκεται στην Φιλιππούπολη (Χατζημιχάλη 61), στον παραδοσιακό φούρνο με ξύλα «Κόντσα».

Πρόκειται για καθαρά παραδοσιακό φούρνο που δεν έχει σχέση με τα αρτοζαχαροπλαστεία όπως υποστηρίζει ο ανήσυχος ιδιοκτήτης του, κ. Βασίλης Μπάτσικας ο οποίος γενικότερα αρέσκεται στο να ψάχνεται σε καινούργια πράγματα για το  κατάστημά του, παρότι ο συγκεκριμένος φούρνος υπάρχει σχεδόν μισό αιώνα τώρα.

Ότι βγάζει είναι δικό του, ψωμί, πίτες, κουλούρια και γενικά ότι είδος άρτου υπάρχει μέσα στο φούρνο. «Καθημερινά βγάζουμε καινούργιους κωδικούς, ψαχνόμαστε για να μην βαριέται ο κόσμος και για εμάς να υπάρχει ποικιλία», τονίζει ο κ. Μπάτσικας και συμπληρώνει: «45 χρόνια ύπαρξης του φούρνου μας και τα τελευταία δέκα χρόνια ανέλαβα την διεύθυνση από τον πεθερό μου. Προσπαθώ κάθε φορά να κεντρίζω το ενδιαφέρον του κόσμου με νέα προϊόντα τα οποία έρχονται πρώτη φορά, στην πόλη της Λάρισας, και ενδεχομένως πρώτη φορά στην Ελλάδα. Για παράδειγμα φέραμε για πρώτη φορά στην Λάρισα το ψωμί Ζέας. Το αυθεντικό Ζέας, όμως διότι υπάρχει μια παραπλάνηση στον κόσμο, αυτό το ψωμί έχει μια ειδική συνταγή, μια ειδική επεξεργασία, αν δεν το επεξεργαστείς όπως πρέπει δεν ισχύει η συνταγή του αλευριού για να βγει το ψωμί Ζέας. Καταρχάς το συγκεκριμένο το καταναλώνουν άνθρωποι κυρίως με προβλήματα υγείας, καθώς δεν έχει γλουτένη και περιέχει κάποια συστατικά τα οποία κάνουν καλό στο πρόβλημά τους, άρα πρέπει να είναι καθαρό το προϊόν».

Τι συμβαίνει με το αλεύρι κάνναβης

«Το ίδιο γίνεται και με άλλα προϊόντα, όπως το αλεύρι κάνναβης, το οποίο βρήκα ψάχνοντας. Το συγκεκριμένο αλεύρι ξεκινάει δειλά δειλά στην ελληνική αγορά. Αυτό που βρήκα εγώ είναι ιταλικής προέλευσης διότι δεν υπάρχει ακόμη ελληνικός μύλος για το συγκεκριμένο αλεύρι. Κατόρθωσα και το έφερα στη Λάρισα και δείχνει ότι πηγαίνει πολύ καλά εδώ και δύο εβδομάδες. Πρόκειται για καρβελάκια των 400 γραμμαρίων».

Ποια η διαφορά

«Είναι ένα καινούργιο προϊόν και όπως κάθε τι καινούργιο σε βάζει στην διαδικασία να θέλεις να το δοκιμάσεις, είναι λοιπόν περιέργεια. Αυτό το προϊόν έχει ιδιαιτερότητες και στην υλοποίησή του αλλά και στα συστατικά που έχει μέσα. Έχει λοιπόν Ωμέγα 3,  δεν έχει γλυτένη και αυτό, περιέχει μαγνήσιο και γενικότερα πρόκειται για ένα ιδιαίτερο ψωμί. Επίσης, έχει ένα ιδιαίτερο χρώμα, λίγο πρασινωπό».

Η γεύση του

«Συγκαταλέγεται στα ολικής άλεσης, όπως το κριθάρι, το σίκαλης, η βρώμη το πολύσπορο κλπ. Μέσα φαίνονται αχνά τα σπόρια της κάνναβης, αλλά δεν είναι φυσικά ινδική κάνναβη, αυτό που με ρωτάει και μπορεί φαντάζεται ο κόσμος και μπερδεύονται μερικοί. Είναι καθαρά η φαρμακευτική κάνναβη. Πρόκειται για ένα προϊόν το οποίο μπορεί να το καταναλώσει και το παιδί και όλη η οικογένεια. Δεν πειράζει πουθενά, δεν έχει φυσικά παρενέργειες».

Οι ερωτήσεις του κόσμου

«Όλη την εβδομάδα απαντάω στα τηλέφωνα, στις ερωτήσεις του κόσμου που με παίρνουν και ρωτούν μονίμως: Αν φάω από αυτό το ψωμί τι θα γίνει;

Τους λέω φυσικά ότι δεν υπάρχει περίπτωση ένα προϊόν να έχει παρενέργειες τέτοιου είδους και να μας αφήνανε να το βγάλουμε στην αγορά με πιστοποίηση ότι πουλάμε ψωμί κάνναβης».

Πρώτος και μοναδικός στη Λάρισα

«Ναι είναι η αλήθεια ότι είμαστε οι πρώτοι που φέραμε το συγκεκριμένο ψωμί στη Λάρισα, αλλά σίγουρα σε λίγο καιρό θα το φέρουν και άλλοι συνάδελφοι. Εγώ δεν έχω τέτοια προβλήματα φυσικά, είναι λογικό ότι όταν κάτι πάει καλά το μιμούνται και οι υπόλοιποι. Όχι μόνο δεν έχω πρόβλημα, αλλά θεωρώ ότι ίσα ίσα θα πρέπει και άλλοι να φέρουν το συγκεκριμένο ψωμί, διότι ο δικός μας φούρνος δεν μπορεί να καλύψει όλη τη Λάρισα».

Μεγάλη η ζήτηση

«Υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Καθημερινά έρχονται στην Φιλιππούπολη όπου έχουμε τον φούρνο μας συγκεκριμένα για το ψωμί κάνναβης, από όλη τη Λάρισα, το κέντρο, τη Νέα Σμύρνη, την οδό Βόλου, από όπου μπορείτε να φανταστείτε.

Καθημερινά έχουμε πολλές κρατήσεις και το ζήτημα είναι ότι δεν το παίρνουν μόνο μια φορά από περιέργεια, αλλά θα ξανάρθουν γιατί τους άρεσε».

Το κόστος

«Είναι σίγουρα πιο ακριβό από τα υπόλοιπα ψωμιά, διότι είναι πιο ακριβό το αλεύρι. Μιλάμε για διπλάσια τιμή από το απλό ψωμί. Πάντα σε ένα καινούργιο και ιδιαίτερο προϊόν, η τιμή του αλευριού του είναι πιο ακριβή. Ξεπερνάει και το Ζέας».

Η διεργασία

«Το συγκεκριμένο ψωμί πλάθεται ξεχωριστά, σε καθαρό πάγκο, χωρίς να έρθει σε επαφή με τα υπόλοιπα αλεύρια. Σε ότι αφορά την επεξεργασία, είναι πως έχει μάθει κάθε μάστορας να ζυμώνει τα ψωμιά του, ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο.

Εμάς μας βοηθάει και ο φούρνος επειδή είναι με ξύλα και αυτό είναι καλό για όλα τα ψωμιά, ενώ να τονίσω ότι εμείς δουλεύουμε με προζύμι σε ένα 80% των προϊόντων, παραδοσιακά».