Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 16:39
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ψαλίδι» αντί για «μαχαίρι» στο ΕΚΑΣ από την κυβέρνηση






Να «χρυσώσει το χάπι» σε χιλιάδες συνταξιούχους επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που προωθεί την καταβολή χαμηλότερων ποσών ΕΚΑΣ για τους συνταξιούχους για το 2017. αντί να περικόψει τον αριθμό των χαμηλοσυνταξιούχων που το δικαιούνται.

Πρόκειται για ένα εναλλακτικό σενάριο, ώστε να αντισταθμιστεί η αναταραχή που προκλήθηκε από τις πρώτες περικοπές (σσ: είτε μειώσεις, είτε πλήρης απώλεια) του περασμένου Ιουλίου σε 160.00 άτομα προκειμένου να μειωθεί η ετήσια δαπάνη κατά 168 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο παραμένει η δέσμευση της κυβέρνησης στα συμφωνηθέντα του νέου μνημονίου μεταξύ των οποίων η περαιτέρω μείωση της δαπάνης κατά 569 εκατ. Ευρώ τον επόμενο χρόνο.

Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», αναφέρουν ότι το σχέδιο προβλέπει την τροποποίηση των ποσών του ΕΚΑΣ, ώστε να αποφευχθεί ένα δεύτερο ακόμη μεγαλύτερο κύμα διαγραφής χαμηλοσυνταξιούχων από τις λίστες των δικαιούχων, αντί του επαναπροσδιορισμού των εισοδηματικών κριτηρίων που φέτος αυστηροποιήθηκαν κατεβάζοντας στα 7.972 ευρώ το καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις, επιδόματα κ.α. και το οικογενειακό στα 11.000 ευρώ και το κονδύλι να μοιραστεί υπέρ των πιο αδυνάτων.