Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 18:18
Τοπικά

Χωρίς κόσμο το συλλαλητήριο ΕΚΒ -Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ

Για μια ακόμη φορά, ο κόσμος δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ΕΚΒ και του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ για συμμετοχή στο χθεσινό πανεργατικό συλλαλητήριο,στην Πλατεία Αγίου Νικολάου, ενάντια στο νέο νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε το μεσημέρι στη Βουλή.
Ο Πρόεδρος του ΕΚΒ, κ. Θαν. Παπαδημόπουλος, απέδωσε την μηδαμινή σχεδόν συμμετοχή στο γεγονός ότι η κυβέρνηση άλλαξε την ώρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου για την μία σήμερα το μεσημέρι, με αποτέλεσμα, πολλοί να θεωρήσουν ότι το συλλαλητήριο που είχε προαναγγελθεί για τις 7 χθες το απόγευμα, δεν θα γίνει.
«Εμείς είμαστε εδώ, να μοιράσουμε φυλλάδια στον κόσμο και θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα μας» δήλωσε ο ίδιος.
Ερωτηθείς για τα προαπαιτούμενα, εξάλλου,  τόνισε ότι έχουν να κάνουν με άμεσους κι έμμεσους φόρους που θα επιβληθούν, με μείωση αφορολόγητου και με πολύ μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις.
«Κάποιοι Υπουργοί, είχαν δεσμευτεί και υποτίθεται θα είχαν παραιτηθεί, αλλά δυστυχώς η καρέκλα είναι γλυκιά κι έχουν γαντζωθεί σε αυτή» τόνισε μεταξύ άλλων.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ν.Τ. Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ, κ. Φιλ. Κωνσταντινίδης, ανέφερε ότι «βρισκόμαστε εδώ για να εκφράσουμε την αντίδρασή μας για τη γενικότερη πολιτική της υπερφορολόγησης. Κάθε μέρα προστίθενται νέα βάρη στους εργαζομένους. Ο αγώνας είναι διαχρονικός. Ο ΕΝΦΙΑ είναι ανεβασμένος, το αφορολόγητο θα φτάσει στα 6.000ευρώ κ.α.. Οι τράπεζες που δε θα έπαιρναν κανένα σπίτι, παίρνουν την πρώτη κατοικία και πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές».
Συγκέντρωση και πορεία από το ΠΑΜΕ





Με συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους του Βόλου, παρά τη βροχή, απάντησαν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, φοιτητές στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης. Στην πλατεία Πανεπιστημίου την κεντρική ομιλία έκανε ο Β. Τίρχας, μέλος της Γραμματείας Βόλου του ΠΑΜΕ, ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων:

«Με την παγιωμένη εξπρές διαδικασία του «επείγοντος» και τα καθιερωμένα δικομματικά «καυγαδάκια», ξεκίνησε προχθές στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση και ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που «κλειδώνει» την αντιλαϊκή πολιτική για τη «μεταμνημονιακή περίοδο».

Αυτό που προκύπτει από το πολυνομοσχέδιο είναι ότι ο λαός δεν πρόκειται να βγει από τα μνημόνια κι ότι η επίθεση δε θα έχει ημερομηνία λήξης, γιατί τα «ματωμένα» πρωτογενή πλεονάσματα θα φθάνουν μέχρι το 2060 και βλέπουμε, αλλά πάνω απ’ όλα γιατί όλα υποτάσσονται στον βωμό της ανταγωνιστικότητας και της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Αυτό που επιβεβαιώνεται από το πολυνομοσχέδιο είναι ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α μαζί με τους ΑΝ.ΕΛ ήρθαν να κάνουν τη βρώμικη δουλειά, δηλαδή να ολοκληρώσουν το αντιλαϊκό – αντεργατικό έργο της ΝΔ και του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Ποιοι χρηματοδοτούν τα «ματωμένα» πρωτογενή πλεονάσματα; Με τη μείωση που θα γίνει στις συντάξεις το 2019, οι συνταξιούχοι θα χάσουν 1 έως 3 συντάξεις τον χρόνο. Από το 2020, που θα μειωθεί το αφορολόγητο, κάθε συνταξιούχος θα χάσει άλλη μία σύνταξη, επομένως η συνολική απώλεια θα είναι μεγαλύτερη. Να η συνέπεια της ταξικής τους πολιτικής!

Σε σχέση με τα λεγόμενα αντίμετρα, πρόκειται για αναδιανομή από τους λιγότερο φτωχούς προς τους εξαθλιωμένους. Μέτρα και «αντίμετρα» δεν έχουν «ουδέτερο» αποτέλεσμα. Οι σωρευτικές απώλειες που θα έχουν μισθωτοί και συνταξιούχοι με τη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου θα είναι 18,5 δισ. ευρώ έως το 2022, ενώ τα αντίμετρα ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ, και από αυτά 3,2 δισ. ευρώ θα πάνε απ’ ευθείας στους επιχειρηματικούς ομίλους (μέσω φοροελαφρύνσεων, επιδότησης εισφορών κλπ). Έχουμε μία αναδιανομή προς όφελος των κεφαλαιοκρατών και είναι ανάλγητο να το παρουσιάζουν ως αντίμετρο. Επίσης, χειροτερεύει το πλαίσιο για την προστασία της κατοικίας και υποθηκεύεται η κρατική περιουσία»