Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 16:25
Τοπικά

Χωρίς εκχιονιστικά τα ορεινά της Θεσσαλίας, ενώ αναμένεται χιονιάς – Αδυναμία δηλώνει ο Αγοραστός!






Την αδυναμία της Περιφέρειας Θεσσαλίας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για αποχιονισμό του οδικού δικτύου, την ώρα που αναμένεται από αύριο η πρώτη επέλαση του χιονιά, δήλωσε και πάλι ο Περιφερειάρχης Λάρισας, Αγοραστός, επικαλούμενος δυσλειτουργίες της νέας νομοθεσίας. Απορίες προκαλεί και το γεγονός ότι στη Μαγνησία ισχύει άλλο καθεστώς από την υπόλοιπη Περιφέρεια, καθώς είναι σε ισχύ διαγωνισμός που έγινε το προηγούμενο διάστημα. Και βέβαια με τη δεδομένη εξέλιξη αυτό μπορεί να εκληφθεί ως «ευχής έργον», πλην όμως είναι εύλογες οι απορίες γιατί έγινε διαγωνισμός μόνο εδώ και όχι στις άλλες περιοχές.

«Δεν θα πάει κανείς…» είπε και… καθάρισε!

«Αν χιονίσει αύριο δεν θα πάει κανείς να καθαρίσει το χιόνι. Δεν μπορούμε να κάνουμε μίσθωση, μην μου πείτε αύριο ότι δεν έγινε αποχιονισμός». Με αυτή τη φράση, μιλώντας στο πρόσφατο συνέδριο της ΠΕΔ Θεσσαλίας, ο περιφερειάρχης Κων. Αγοραστός θέλησε να αναδείξει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την ψήφιση νόμου 4412/16 του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που αφορά σε δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών.

Ο νόμος ψηφίσθηκε τον περασμένο Αύγουστο και μέχρι σήμερα, παρά την ανταλλαγή αλληλογραφίας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, δεν έχουν απαντηθεί ερωτήματα για την πρακτική εφαρμογή του με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα.

Ένα από αυτά αφορά στον τρόπο μίσθωσης εκχιονιστικών μηχανημάτων που πιθανότατα να απαιτηθεί να χρησιμοποιηθούν τα επόμενα 24ωρα, όταν ήδη από την ΕΜΥ εκδόθηκε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων, με την πρόβλεψη να αφορά και στον ορεινό όγκο της Θεσσαλίας την ερχόμενη Τρίτη.

Η αλλαγή στο καθεστώς μίσθωσης εκχιονιστικών (με διαγωνισμό πλέον αντί ανάθεσης στο παρελθόν) πρακτικά θα έχει ως αποτέλεσμα, οι Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Θεσσαλίας να μην έχουν στη διάθεσή τους εκχιονιστικά μηχανήματα ιδιωτών για τον καθαρισμό των δρόμων, εφόσον τελικά απαιτηθεί.

Παρά μόνο τα ελάχιστα μηχανήματα Δημοσίων Υπηρεσιών τα οποία δεν επαρκούν για την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε όλο το δίκτυο. Να διευκρινισθεί πως, όσο παραμένει το θέμα σε εκκρεμότητα, το πρόβλημα θα δημιουργηθεί στο οδικό δίκτυο του ορεινού όγκου της Θεσσαλίας και όχι στην ΠΑΘΕ, όπου ο αποχιονισμός αποτελεί αρμοδιότητα της εταιρίας που λειτουργεί τα διόδια, ούτε και τους παραδρόμους της ΠΑΘΕ όπου έχει υλοποιηθεί σχετικός διαγωνισμός. Εξαίρεση αποτελεί επίσης και η Μαγνησία αφού είναι σε ισχύ διαγωνισμός που έγινε το προηγούμενο διάστημα.

Με στοιχεία από το thessaliatv.gr