Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 15:59
Θεσσαλία

Πάνω από 50 λεπτά το καλό βαμβάκι






Σε κλοιό έντονων πιέσεων βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες το βαμβάκι, με τα εκκοκκιστήρια ένα μετά το άλλο να προσαρμόζουν σε χαμηλότερα επίπεδα την τιμή παραλαβής του σύσπορου. Αρκεί να αναφερθεί ότι μέσα σε λίγα 24ωρα το προϊόν έχει χάσει διαδοχικά τα επίπεδα αγοράς στα 53, 51, 49 λεπτά το κιλό και σε ορισμένες περιπτώσεις προσεγγίζει πλέον ακόμη και τα 47 λεπτά το κιλό.

Φυσικά σε αυτό έχει παίξει ρόλο και το γεγονός ότι λόγω των φθινοπωρινών βροχών στο θεσσαλικό κάμπο πολλά βαμβάκια έχουν απωλέσει τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, ενώ ορισμένοι αναγκάστηκαν να κάνουν συγκομιδή με stripper… “Προφανώς τα βαμβάκια που συλλέχτηκαν με λανάρες δεν μποροούν να πληρωθούν στα επίπεδα των 50 λεπτών στο χωράφι και των 53 στην πύλη”, αναφέρει άνθρωπος της αγοράς, γνώστης της κατάστασης, “διότι τότε θα μπουν μέσα οι εκκοκκιστές, αφού η απόδοση σε ίνα δεν δικαιολογεί αυτά τα επίπεδα”.

Είναι σαφές ότι την εξέλιξη αυτή διευκολύνεται κατά κάποιο τρόπο από τις εξελίξεις στα διεθνή χρηματιστήρια, ενισχύεται όμως και από το γεγονός ότι οι εγχώριες εκκοκκιστικές επιχειρήσεις έχουν πραγματοποιήσει μεγάλες παραλαβές με ανοιχτές τιμές, ενώ την ίδια στιγμή ένας μεγάλος όγκος παραγωγής βρίσκεται εκτεθειμένες σε υποτυπώδεις αποθηκευτικούς χώρους και θα πρέπει άμεσα να παραδοθεί.

Στα 80,20 σεντς ανά λίμπρα βρίσκεται η τιμή του βαμβακιού στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την Παρασκευή  25) Νοεμβρίου ). Αυτό αντιστοιχεί σε τιμή 1,67 λεπτά το κιλό για το εκκοκκισμένο και στα 55 λεπτά για το σύσπορο. Είνια προφανές ότι η τιμή ευνοείται από την άνοδο του δοαλρίου, με ισοτιμία 1,05 δολάρια ανά ευρώ… Πάντως οι εκκοκκιστές τη φετινή χρονιά λόγω της κατάστασης στην τουρκία απευθύνθηκαν και σε άλλες αγορές κυρίως στο Βιετνάμ και την Αίγυπτο…

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη διεθνή αγορά, για την ώρα δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση.

thessaliatv.gr