Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024 00:33
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χωρίς αποτέλεσμα η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων για το ΕΣΡ






Χωρίς αποτέλεσμα έληξε για ακόμη μία φορά η Διάσκεψη των Προέδρων που συνεδρίασε για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Eιδικότερα, η πρόταση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για το προεδρείο και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των 4/5 που απαιτείται για να εγκριθεί ο ορισμός τους. Ειδικότερα, η πρόταση συγκέντρωσε 12 θετικές ψήφους, 7 ψήφισαν «παρών», 4 καταψήφισαν, ενώ 1 μέλος απουσίαζε.

Ειδικότερα, ο κ. Βούτσης πρότεινε για τη θέση του προέδρου τον δημοσιογράφος Ροδόλφος Μορώνης και για την θέση του αντιπροέδρου, ο καθηγητής, Γιώργος Πλειός.

Ως μέλος, διανύει θητεία, η καθηγήτρια Δήμητρα Παπαδοπούλου, ενώ για την πλήρωση των υπόλοιπων θέσεων των μελών, προτείνονται:

Ο καθηγητής, Βασίλης Καραποστόλης
Η δικηγόρος, καθηγήτρια Λίλιαν Μήτρου
Η δημοσιογράφος, Φανή Πετραλιά
Η διδάκτωρ, Αγγελική Σγώρα
Ο δημοσιογράφος, Γιάννης Τζανετάκος
Ο ειδικός στις ραδιοτηλεοπτικές τεχνολογίες, Κωνσταντίνος Τσακίρης

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανακοίνωσε τη νέα προσπάθεια για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, την περασμένη εβδομάδα, χωρίς να αναφερθεί σε προτεινόμενα πρόσωπα. Είχε, ωστόσο, προϊδεάσει ότι ενδεχομένως να υπάρξουν διαφοροποιήσεις της πρότασης που είχε κατατεθεί κατά την προηγούμενη Σύνοδο, καθώς δεν είναι σίγουρο ότι τα ίδια πρόσωπα εξακολουθούν να δηλώνουν διατεθειμένα να προσφέρουν έργο στο ΕΣΡ. «Θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις και ελπίζω σε ευτυχή κατάληξη» είχε δηλώσει ο Νίκος Βούτσης για τις προπαρασκευαστικές διαβουλεύσεις πριν από τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων.

Παράλληλα ο κ. Βούτσης είχε υπογραμμίσει την αναγκαιότητα να συγκροτηθεί το ΕΣΡ, προκειμένου να ασκήσει τον ελεγκτικό και ρυθμιστικό του ρόλο για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα και είχε επίσης δηλώσει πως, εφόσον προκύψει η νέα σύνθεση του ΕΣΡ, θα υπάρξει σοβαρή «προικοδότηση» της Αρχής ώστε να είναι έτοιμη να λειτουργήσει ακόμη και στα πρότυπα του αντίστοιχου γαλλικού θεσμού.

Κοινή συνισταμένη των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν να αναβληθεί για λίγες ημέρες η συζήτηση ώστε να αναμένουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε πως «θα ήταν σώφρον να αναμένουμε την απόφαση του ΣτΕ και μετά να κινηθούμε όλοι μαζί για τη δημιουργία ενός ισχυρού και απαραίτητου για την τάξη ΕΣΡ».

«Μετά την απόφανση του ΣτΕ, νομίζω ότι θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε. Δεν είναι μπλοκάρισμα η στάση της ΝΔ αλλά θέμα αρχής, αν έχουν στερηθεί από το ΕΣΡ συνταγματικά προβλεπόμενες αρμοδιότητες», είπε ο Νίκος Δένδιας που ζήτησε από την κυβέρνηση να δεσμευτεί πως δεν θα επανακατατεθεί η τροπολογία με τις ποινές για τα μη αδειοδοτημένα κανάλια.

Λίγο νωρίτερα, ο Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας ως αντιπρόεδρος της Βουλής, απευθύνθηκε στον Νίκο Βούτση λέγοντας:

Μου κάνατε μια πρόταση την οποία βρήκα μετριοπαθή και την μετέφερα στον αντιπρόεδρο του κόμματός μου, γιατί ο πρόεδρος ήταν στην Αμερική. Και ενώ αυτό ήταν κάτι που θα μπορούσε να συζητηθεί-το πρόσωπο του προέδρου δεν το αναφέρω γιατί δεσμεύομαι και πιστεύω ότι ήταν ευρύτερης αποδοχής- και ενώ ενδεχομένως να καταλήγαμε κάπου, την Παρασκευή ο κ. Παππάς έκανε αυτό που έκανε. Τέτοιες ενέργειες ενισχύουν τις ακραίες φωνές και φέρνουν σε δύσκολη θέση φωνές που ενδεχομένως να είχαν μια πιο μετριοπαθή στάση.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου από πλευράς Δημοκρατικής Συμπαράταξης . «Εμείς ουδέποτε μεταχειριστήκαμε στο πολιτικό μας λεξιλόγιο το δικαστήριο αυτό. Ωστόσο, αφού το ΣτΕ έκρινε το παραδεκτό και κάποια στιγμή θα συνέλθει να αποφανθεί επί της ουσίας, σας ζητάμε ολιγοήμερη αναβολή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

«Με το 4339/2015 δημιουργήθηκε ζήτημα διοίκησης των ανεξάρτητων Αρχών», σημείωσε ο ίδιος και επεσήμανε ότι το ΕΣΡ στα υπηρεσιακά λειτουργικά του θέματα λειτουργεί. «Η κυρία Αλεξίου είναι εκεί, και είναι οι άνθρωποι αυτοί για να επιτελέσουν το καθήκον τους», τόνισε, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, αξιόλογα τα πρόσωπα που προτείνει ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε στη συνταγματική επιταγή, αλλά η σημερινή σας πρόσκληση δεν γίνεται σε έναν νεκρό χρόνο. Έχουμε ανοιχτή τη διαδικασία στο ΣτΕ και πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε σε ένα πολύ πιο βατό πεδίο», ανέφεραν από την πλευρά τους οι βουλευτές του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης και Σπύρος Λυκούδης, ζητώντας από τον πρόεδρο της Βουλής να καλέσει την κυβέρνηση να μην αποπειραθεί να φέρει ξανά τροπολογία αντίστοιχη με εκείνη που είχε καταθέσει την περασμένη Παρασκευή, γιατί θα είναι αψυχολόγητη και θα τινάξει στον αέρα το κλίμα, το οποίο γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί.

Από την Ένωση Κεντρώων ο Μάριος Γεωργιάδης δήλωσε «παρών» στην πρόταση του προέδρου της Βουλής για το ΕΣΡ και υπογράμμισε ότι το κόμμα του έχει εξαρχής διαφωνήσει με τον αριθμό των αδειών. Αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ, είπε ότι ίσως απαιτήσει πολύ καιρό και τελικά δήλωσε ότι το κόμμα του είναι στο «παρών».
Η διαδικασία

H Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής είναι διακομματικό συλλογικό όργανο που αποτελείται από τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της Βουλής, τους διατελέσαντες προέδρους της Βουλής εφόσον έχουν εκλεγεί βουλευτές, τους προέδρους των Διαρκών Επιτροπών, τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και έναν εκπρόσωπο των ανεξάρτητων βουλευτών (εφόσον οι τελευταίοι είναι τουλάχιστον πέντε). Ο Κανονισμός πάντως προβλέπει ότι οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων μπορούν να αναπληρωθούν στη διάσκεψη. Η Διάσκεψη των Προέδρων έχει την αρμοδιότητα να επιλέγει, με ομοφωνία ή με πλειοψηφία των 4/5 των μελών της, τα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών που προβλέπονται από το Σύνταγμα, ενώ ασκεί επίσης, την κοινοβουλευτική τους εποπτεία.

 

 

Πηγή: newpost.gr