Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 04:13
Κόσμος

Χαλέπι: Σταμάτησαν οι εχθροπραξίες, αλλά καθυστερεί η εκκένωση (photos)






Οι αντάρτες ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το ανατολικό Χαλέπι στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για τον τερματισμό των συγκρούσεων στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας. Κυβερνητικά λεωφορεία έφθασαν ήδη εκεί, αλλά η εκκένωση καθυστερεί.

Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες τη λήξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων -κάτι που επιβεβαιώνουν και κάτοικοι της μαρτυρικής πόλης- κι ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα ανέκτησαν τον έλεγχον στις τελευταίες περιοχές που κρατούσαν οι αντάρτες.

 

Στρατιώτες στον περίβολο του κατεστραμμένου τεμένους των Ομεϋάδων στο Χαλέπι

Τα νέα της συμφωνίας για εκκένωση ήρθαν την ώρα που ο ΟΗΕ κατήγγειλε εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες ακόμη και αμάχων από τις δυνάμεις του Άσαντ, υποστηρίζοντας ότι διαθέτει αξιόπιστες μαρτυρίες ότι σε  τουλάχιστον τέσσερις γειτονιές σκοτώθηκαν 82 άμαχοι κι ότι πολλοί ακόμη ίσως έχουν βρει τον θάνατο.
ΟΗΕ και ΗΠΑ είπαν ότι η κυβέρνηση Άσαντ καθώς και οι σύμμαχοί της Ρωσία και Ιράν είναι υπόλογοι για όποιες ωμότητες διαπράχθηκαν στην πόλη. Αλλά τόσο η Δαμασκός όσο και η Μόσχα απέρριψαν τις αιτιάσεις,
Μιλώντας σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο ρώσος πρέσβης Βιτάλι Τσούρκιν ανακοίνωσε τη λήξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο ανατολικό Χαλέπι, ενώ νωρίτερα είχε πει ότι η συμφωνία για την εκκένωση των ανταρτών θα υλοποιείτο μέσα σε λίγες ώρες.
«Οι άμαχοι μπορούν να μείνουν, να πάνε σε ασφαλή καταφύγια, να επωφεληθούν απ’ τις ανθρωπιστικές συμφωνίες. Κανείς δεν πρόκειται να βλάψει τους αμάχους», είπε ο Τσούρκιν.
Αλλά οι αντάρτες είπαν ότι στην εκκένωση θα περιληφθούν και άμαχοι.


Τα κρατικά μέσα της Συρίας ανέφεραν χθες ότι οι αντάρτες θα εγκαταλείψουν το Χαλέπι μέσα απ’ το πέρασμα Ραμουσέχ στα νότια και από εκεί θα κατευθυνθούν σε ελεγχόμενες από τους αντικαθεστωτικούς περιοχές στην επαρχία Ιντλίμπ.
Αλλά η εκκένωση δεν άρχισε την αυγή, όπως είχε προγραμματιστεί, κι ίσως αναβληθεί για αύριο σύμφωνα με τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, που υποστηρίζει την αντιπολίτευση. Η Δαμασκός φέρεται να αξιώνει μια ταυτόχρονη εκκένωση των δικών της μαχητών και υποστηρικτών που έχουν περικυκλώσει οι αντάρτες στις κοντινές πόλειες Φούα και Κουφράγια.
Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι παρά το γεγονός ότι δεν έχει εμπλοκή στα σχέδια για την αποχώρηση μαχητών και αμάχων από περιοχές στα ανατολικά του Χαλεπίου, είναι έτοιμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του, ώστε η εκκένωση να πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Συντονισμού για Ανθρωπιστικά Θέματα ( UNOCHA).

Η κατάληψη του ανατολικού τομέα στο Χαλέπι από το στρατό  κι η συντριβή των ανταρτών συνιστά μεγάλη νίκη για την κυβέρνηση Άσαντ, που ελέγχει τώρα όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Αλλά το Χαλέπι, που ήταν η πολυπληθέστερη πόλη πριν τον εμφύλιο καθώς και η οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας, είναι το μεγαλύτερο έπαθλο.
Η άλωσή της συνιστά νίκη όχι μόνον για τον Άσαντ αλλά και για τους Ιρανούς και Ρώσους υποστηρικτές του.
Μπορεί το ίδιο το Χαλέπι να μη μετρά πολύ στη στρατηγική σκακιέρα της Μόσχας, αλλά η ήττα των ανταρτών υπογραμμίζει την αλλαγή των ισορροπιών στη χώρα υπέρ του Άσαντ.
Προτού παρέμβει η Ρωσία; ο Άσαντ κλυδωνιζόταν κι η στρατιωτική του ισχύς κατέρρεε. Αλλά επενέβησαν εξωτερικοί παράγοντες και στήριξαν την κυβέρνησή του εν μέρει για να διασφαλίσουν τις δικές τους στρατηγικές φιλοδοξίες, οι οποίες φαίνεται ότι θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων για αυτό που θα επακολουθήσει.

 

Ποια είναι η κατάσταση στις περιοχές που ήλεγχαν μέχρι πρότινος οι αντάρτες;

Προτού ανακοινωθεί ο τερματισμός των εχθροπραξιών οι αντάρτες είχαν υποχωρήσει σε λοίγες γειτονιές. Άγνωστο πόσοι άνθρωποι παρέμεναν σ’ αυτές, αν και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στέφαν ντε Μιστούρα τους υπολόγισε γύρω στις 50.000. Είπε ακόμη ότι υπάρχουν περί τους 1.500 αντάρτες, το ένα τρίτο των οποίων είναι μέλη εξτρεμιστικής ομάδας, που ήταν παλαιότερα παρακλάδι της Αλ Κάιντα, γνωστής με το όνομα «Μέτωπο Αλ Νούσρα».
Άλλες πηγές ανέβαζαν τον αριθμό των πολιτών στις περιοχές αυτές στις 100.000, πολλοί εκ των οποίων κατέφυγαν εκεί από συνοικίες που κατέλαβε πρόσφατα ο στρατός.

 

Τι σημαίνει η άλωση του Χαλεπίου για τον εμφύλιο πόλεμο;

Πρόκειται για τεράστιο πλήγμα εις βάρος των ανταρτών και μεγάλη νίκη για τους Ρώσους, τους Ιρανούς, τη Χεζμπολά του Λιβάνου και κάποιες ιρακινές σιϊτικές πολιτοφυλακές.
Αλλά οι αντάρτες εξακολουθούν να ελέγχουν σχετικά μεγάλες περιοχές, όπως κι οι τζιχαντιστές του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους. Άρα ο πόλεμος στη Συρία συνεχίζεται. Αναλυτές, όμως, θεωρούν ότι θα έχει τώρα διαφορετική μορφή: με λιγότερους αντάρτες να προσπαθούν να κρατήσουν τα εδάφη που ελέγχουν  και με περισσότερα αστραπιαία χτυπήματα και τακτικές υποχωρήσεις από μέρους τους.

Πηγή: iefimerida.gr