Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 14:47
Κόσμος

Φόβοι για άφιξη τζιχαντιστών στην Κύπρο

Η Λευκωσία ανησυχώντας για τη κατάσταση που δημιουργείται αποφάσισε αναλάβει αυστηρά μέτρα επιτήρησης στη πράσινη γραμμή ενώ θα ζητήσει και τη βοήθεια της ΕΕ για να αντιμετωπίσει τις μεταναστευτικές ροές

Φωτογραφίες που απεικονίζουν Σύρους που έφτασαν ως πρόσφυγες στη Κύπρο, καταδεικνύουν ότι κάποιοι εξ αυτών έλαβαν μέρος στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας ως μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα «Πολίτης» σε έλεγχο ρουτίνας που έγινε στα κινητά τηλέφωνα αιτητών πολιτικού ασύλου στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων βρέθηκαν φωτογραφίες που παρουσιάζουν Σύρους που ζητούν άσυλο να ποζάρουν με όπλα και με «στολή» του ισλαμικού κράτους.






Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές στο προεδρικό μέγαρο έγινε ενημέρωση από τον υπουργό εσωτερικών και από τον επικεφαλής της ΚΥΠ. Οι φωτογραφίες εξετάζονται και οι Σύροι που θεωρούνται ύποπτοι έχουν τεθεί υπό διακριτική παρακολούθηση και θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις. Τον τελευταίο μήνα έχουν αυξηθεί σημαντικά οι ροές Σύρων προς τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, οι οποίοι από την Τουρκία περνούν στα κατεχόμενα. Στις ελεύθερες περιοχές περνούν από αφύλακτες διαβάσεις στη πράσινη γραμμή και στη συνέχεια ζητούν πολιτικό άσυλο.

Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από τις επαρχίες της Συρίας που υπήρξαν προπύργια των τζιχαντιστών. Η Λευκωσία ανησυχώντας για τη κατάσταση που δημιουργείται αποφάσισε ανλάβει αυστηρά μέτρα επιτήρησης στη πράσινη γραμμή ενώ θα ζητήσει και τη βοήθεια της ΕΕ για να αντιμετωπίσει τις μεταναστευτικές ροές.