Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 10:46
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φουντώνει» η ημιαπασχόληση στην αγορά εργασίας -Ελάχιστες οι νέες προσλήψεις






Ανησυχητικές διαστάσεις προσλαμβάνει το φαινόμενο της ημιαπασχόλησης και της ευέλικτης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, την ώρα που η ανεργία παραμένει σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για τον μήνα Φεβρουάριο, η πλήρης απασχόληση συνεχίζει να υποχωρεί υπέρ της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Συγκεκριμένα, οι προσλήψεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης από 47.820 το 2014 ανήλθαν σε 66.137 το 2016. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εργασίας κ. Γ. Βρούτση οι θέσεις εργασίας που αφορούν στην ευέλικτη απασχόληση αυξήθηκαν κατά 38%, σε βάρος των νέων προσλήψεων πλήρους απασχόλησης.

 


Οι ευέλικτες μορφές εργασίας ανήλθαν στο 55,88% του συνόλου των προσλήψεων  τον Φεβρουάριο, από 53,3% που ήταν ένα μήνα νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2016. Μπορεί από τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη, να προκύπτει θετικό ισοζύγιο κατά 14.437 θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο, αφού οι προσλήψεις ανήλθαν στις 118.358, ενώ έφτασαν τις 103.921 οι απολύσεις, όμως διαπιστώνεται ότι η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση συνεχίζουν να κάνουν θραύση. Διαπιστώνεται, επίσης, ότι από την έναρξη των capital controls και μετά, ο Φεβρουάριος του 2016 είναι μόλις ο δεύτερος μήνας κατά τον οποίο καταγράφεται θετικό ισοζύγιο στις ροές μισθωτής απασχόλησης. Συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, προκύπτει ότι μειώθηκε το θετικό ισοζύγιο κατά 687 θέσεις εργασίας. Ουσιαστικά φαίνεται ότι οι προσλήψεις αυξήθηκαν σε σύγκριση με πέρσι, κατά 20.371, όμως αυξήθηκαν την ίδια στιγμή κατά 21.058 και οι απολύσεις.

Τι είναι η εκ περιτροπής εργασία
Εκ περιτροπής εργασία σημαίνει ότι ο εργαζόμενος απασχολείται μεν με πλήρες ωράριο, αλλά λιγότερες από τις ισχύουσες στην επιχείρηση ημέρες εργασίας για την εβδομάδα, το δεκαπενθήμερο ή τον μήνα. Η εκ περιτροπής εργασία ανήκει στην ευρύτερη έννοια της μερικής απασχόλησης. Η συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου για παροχή εκ περιτροπής εργασίας γίνεται εγγράφως και αναγγέλλεται στην Επιθεώρηση Εργασίας. Επιβολή εκ περιτροπής εργασίας με απόφαση του εργοδότη προβλέπεται σε περίπτωση που περιοριστούν οι δραστηριότητες του εργοδότη, ο οποίος μπορεί, αντί καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, να επιβάλλει σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης στην επιχείρησή του, η διάρκεια της οποίας δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους εννέα (9) μήνες στο ίδιο ημερολογιακό έτος.

Πηγή: iefimerida.gr