Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 13:15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φορο-σοκ σε όσους εισπράττουν ενοίκια






Ορθάνοικτα παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα για τις αλλαγές στο φόρο εισοδήματος, καθώς οι θεσμοί δεν απορρίπτουν ακόμη ανοικτά, αλλά κρατούν αποστάσεις και εκφράζουν επιφυλάξεις για το σχέδιο Τσακαλώτου και τους υψηλούς συντελεστές.

Αυτό επιτρέπει στην κυβέρνηση να παζαρεύει ακόμα για συντελεστή έως και 60% για τα πολύ υψηλά εισοδήματα, που θα είναι και πιο «φουσκωμένα» λόγω της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης που ισχύσει σήμερα για ορισμένα εξ αυτών.

Παρόλα αυτά, σίγουρο θεωρείται ότι παραμένει ξεχωριστή κλίμακα και αυξάνονται οι φόροι για τα εισοδήματα από ενοίκια. Εκτός από τις αυξήσεις από 11% σε 15% για εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ και από 33% σε 35% για τα υψηλότερα, που είχαν μπει για να ψηφιστούν προ μηνών στη Βουλή αλλά έμειναν στο συρτάρι, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει και «καπέλο» 40% ή 45% για εισοδήματα πάνω από τις 40.000 ευρώ ετησίως από ενοίκια. Αλλά όλα αυτά, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, για τα εισοδήματα του 2016 και όχι του 2015.

Μεγάλο παζάρι γίνεται για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Στον «παράλληλο διάλογο με την ελληνική κοινωνία», στον οποίο αναφέρθηκε χθες ο κύριος Γιώργος Κατρούγκαλος, εξετάζεται σύμφωνα με πληροφορίες το ενδεχόμενο να μη μπουν όλοι «στο ίδιο τσουβάλι» με τους μισθωτούς. Για όλους πάντως, η κυβέρνηση επιμένει για ανώτατο συντελεστή φόρου τουλάχιστον 50%, παρότι οι θεσμοί το βλέπουν αυτό σαν αντιαναπτυξιακό και «τιμωρητικό» για όσους παλεύουν με δύο και τρεις δουλειές, πέραν του ότι δίνει αφορμή να θεριέψει η φοροδιαφυγή, αντί τα κρατικά έσοδα.

Για τους μεν ελεύθερους επαγγελματίες που ούτως ή άλλως εκπίπτουν τα έξοδά τους από τα κέρδης τους, εξετάζεται να μην έχουν το αφορολόγητο, όπως ισχύει ήδη, ενώ για τους αγρότες ενδέχεται να υπάρχει άλλη κλίμακα ή ειδικοί «κόφτες» για να μην πληρώνουν όσα οι άλλοι.

Σε τέτοια περίπτωση, αντί της ενιαίας κλίμακας, ουσιαστικά θα παραμείνει η ξεχωριστή φορολόγηση κάθε εισοδήματος με βάση την πηγή του. Όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές  μάλιστα, θα φορολογούνται ξεχωριστά και όχι αθροιστικά ακόμα και αν ένας φορολογούμενος έχει πχ και μισθό και εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα και από ενοίκια.

Το μόνο σίγουρο, αν τελικώς δεν αλλάξει άρδην όλο το σχέδιο που πρότεινε η κυβέρνηση,  είναι πως θα προστίθενται και θα φορολογούνται με υψηλότερο συντελεστή και τα εισοδήματα που φορολογούνταν αυτοτελώς όπως πχ οι τόκοι καταθέσεων.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν όταν επιστρέψει το κουαρτέτο, στις 15 Φεβρουαρίου.

 

Πηγή: protothema.gr