Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024 13:23
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φοβάται αποκαλύψεις Καμμένου η κυβέρνηση -Εντονο παρασκήνιο και συσκέψεις






Την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής, θα κριθεί το σωσίβιο που ετοιμάζεται να ρίξει η κυβέρνηση στον Πάνο Καμμένο, ο οποίος κάθε ημέρα που περνά υποβάλλει το Μαξίμου στο μαρτύριο της σταγόνας.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στον «διαχωρισμό» των προέδρων των Κοινοβουλευτικών ομάδων από τις ίδιες τις ομάδες τους, με αλλαγή στον κανονισμό της Βουλής, έχουντας ένα διπλό στόχο. Από τη μία να «ηρεμήσει» από τις -καθημερινές πλέον- νάρκες που βάζει ο Καμμένος στον δρόμο μέχρι τις εκλογές και από την άλλη να διατηρήσει δυνατό, τον ξεχωριστό, λόγο του Σταύρου Θεοδωράκη στη Βουλή, αφού δεν θέλει ούτε να τους έχει όλους απέναντι.

Σε ο,τι αφορά στον πρώην κυβερνητικό εταίρο, φαίνεται να επιβεβαιώνεται πως «ό,τι αρχίζει ωραία, τελειώνει με πόνο», αφού πλέον ο πρώην υπουργός Αμυνας έχει αρχίσει να βάζει στο στόχαστρό του τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Χτες με ένα οργισμένο tweet απευθύνθηκε στον Αλέξη Τσίπρα κάνοντας ευθεία αναφορά στον Ρουβίκωνα, ενώ κανείς δεν γνωρίζει πού μπορεί να σταματήσει. Η εξέλιξη των γεγονότων πάντως, δείχνει ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός σχεδιασμός στο πολιτικό διαζύγιο του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ και διαψεύδει μάλιστα τη ΝΔ που επιμένει να μιλά για «σικέ -διαζύγιο». Η ανακολουθία και το «Παραιτούμαι, αλλά όχι τώρα, λίγο αργότερα» του Θανάση Παπαχριστόπουλου προκάλεσε αρνητικές εντυπώσεις.

Η σύσκεψη στο Μαξίμου, πριν από τις ανακοινώσεις

Αν υπήρχε σχεδιασμός, η κυβέρνηση θα είχε ανοίξει την ίδια συζήτηση ενδεχομένως και πριν από την αποχώρηση Καμμένου. Αντίθετα, το γεγονός ότι το έκανε εσπευσμένα και αμέσως μετά τις απειλές του περί κυβερνητικής θητείας μέχρι την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, φαίνεται να επιβεβαιώνει το άγχος της για τον ανταρτοπόλεμο του πρώην υπουργού.

Των ανακοινώσεων Τζανακόπουλου, για το άνοιγμα της συζήτησης σε σχέση κε τον κανονισμό της Βουλής, προηγήθηκε σύσκεψη στο Μαξίμου το πρωί της Πέμπτης και αλλεπάλληλες επικοινωνίες του πρωθυπουργού με τον Νίκο Βούτση, που καλείται να βγάλει το φίδι από την τρύπα.

Οπως και με τους χειρισμούς στην υπόθεση του πρώτου διαγωνισμού για τα ΜΜΕ, ο πρόεδρος της Βουλής καλείται να επιδείξει ικανότητες… σχοινοβάτη. Τόσο σε σχέση με την ερμηνεία και τις άλλαγές του κανονισμού, όσο και για τη διατήρηση των προνομίων των αρχηγών, αλλά και με το πώς οι ανεξάρτητοι βουλευτές θα γνωστοποιούν τη στήριξή τους σε νομοσχέδια, προκειμένου να αποφεύγεται ο «συναγερμός» των ονομαστικών ψηφοφοριών. Η προσπάθεια Βούτση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, αφού ο ίδιος στοχοποιείται από τη ΝΔ, τη στιγμή που επιχειρεί να προχωρήσει σε κινήσεις που προϋποθέτουν πολιτική συνάινεση.

Διατήρηση Σταύρου σε προοδευτική τροχιά

Την ίδια ώρα που -για άλλους λόγους- θα ευνοηθεί ο Πάνος Καμμένος, η κυβέρνηση πάει να υλοποιήσει και μια παράλληλη επιδίωξη. Αυτή δεν είναι άλλη από το να διατηρήσει -μετά την ψήφο του στις Πρέσπες- σε προοδευτική τροχιά τον Σταύρο Θεοδωράκη, αποκόπτοντας τον δρόμο -αν έχει απομείνει μετά τις αποχωρήσεις Ψαριανού και Αμυρά- με κατέυθυνση τη ΝΔ. Το Ποτάμι, όση κριτική κι αν δέχεται από τους Συριζαίους, είναι το κόμμα που έβαλε πλάτη για να περάσουν προοδευτικού περιεχομένου νομοσχέδια στη Βουλή, ενώ η θετική του ψήφος στις Πρέσπες -παρά το βαρύ κόστος που προϋπέθετε- ήταν καθοριστικής σημασίας για να περάσει η Συμφωνία από τη Βουλή.

Ο ίδιος έδειξε να μην θέλει να μπει σε μια τέτοια κουβέντα. Αν όμως, πράγματι, θέλει να διεκδικήσει αυτόνομα την ψήφο των πολιτών, τότε η ομιλία του με την ιδιότητα του προέδρου Κ.Ο. «δυναμώνει» τη φωνή του και διευρύνει το ακροατήριό του. Χώρια που από την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει το φλέρτ του στο χώρο του Κέντρου, επιδιώκοντας συμμαχίες από τα κάτω, θα ήταν οξύμωρο να μην κρατά «ζεστό» τον Θεοδωράκη.

Η επόμενη κρίσιμη ψηφοφορία είναι αυτή για την έγκριση του πρωτοκόλλου ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία». Σε αυτή, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει «δεμένους» τους 151. Και σίγουρα να έχει απαγορέψει να πωλούνται… γκαζόζες από το καφενίο της Βουλής.

Πηγή: iefimerida.gr