Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 09:17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποσχέσεις Τσίπρα: Εκλεισε ο κύκλος των μειώσεων – Άνοιξε ο κύκλος των ελαφρύνσεων






Άρωμα Θεσσαλονίκης είχε το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της μεταμνημονιακής περιόδου, με τις Κατερίνα Παπακώστα, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Μυρσίνη Ζορμπά να βρίσκονται δίπλα στους παλιούς συντρόφους. Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τους βασικούς άξονες της νέας παροχολογίας που θα εξαγγείλει στη ΔΕΘ, ενώ άφησε αιχμές, προειδοποιώντας ότι όσοι “έχουν κλειστές πόρτες, αλαζονικές συμπεριφορές, αίσθηση αυτάρκειας, άρνηση συντονισμού, προσωπικές στρατηγικές, δεν έχουν θέση στη δική μας κυβέρνηση”. Παραδέχθηκε την τρικολόρε νέα σύνθεση με ΠΑΣΟΚ, αριστερα και κεντροδεξιά, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε ότι έχει κλείσει ο κύκλος των μειωσεων των περικοπών και ανοίγει ο κύκλος των ελαφρύνσεων. ‘Όλους εμάς που βρισκόμαστε σε αυτό το τραπέζι, αριστερούς, οικολόγους, κεντροαριστερούς αλλά και κεντροδεξιούς, η προοπτική της κοινωνικής δικαιοσύνης, στην οποία όλοι πιστεύουμε, είναι που μας διαφοροποιεί από τις δυνάμεις του ακραίου φιλελευθερισμού”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η ομιλία του πρωθυπουργού 

O πρωθυπουργός καλλιέργησε εκ νέου ελπίδες για μη εφαρμογή νέων περικοπών, ακόμα και για τις συντάξεις, ένα μέτρο το οποίο έχει ψηφιστεί και οι Θεσμοί καλούν για τήρηση των δεσμεύσεων. Παρά ταύτα, η ακύρωση του μέτρου περικοπής των συντάξεων αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, προειλημμένη απόφαση για την κυβέρνηση, με στελέχη να τονίζουν ότι θα αψηφίσουν τις αντιδράσεις του ΔΝΤ, ενώ η άφιξη των Θεσμών στις 10 Σεπτεμβρίου θα δείξει τις προθέσεις της Κομισιόν.

“Με τον κύκλο των Μνημονίων έχει κλείσει και ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής. Έχει κλείσει ο κύκλος της επιτροπείας, των μειώσεων και των περικοπών και ανοίγει ο κύκλος των ελαφρύνσεων”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε ότι “ τα ασφαλιστικά σύστημα έχουν πλεονάσματα με εξασφάλιση της βιωσιμότητας του”.

«Μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο, παρά τις κραυγές και την καταστροφολογία, παρά την προεξόφληση της αποτυχίας από την αντιπολίτευση και όσους τη στηρίζουν», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του. Ο κ.Τσίπρας υποστήριξε ότι είναι μεν ώρα για περισσότερη αισιοδοξία, αλλά όχι για εφησυχασμό. «Υπενθυμίζω σε όλες και σε όλους ότι η υπουργική θέση είναι ευθύνη, ούτε ιδιότητα, ούτε αξίωμα». Ο κ.Τσίπρας έκανε για άλλη αναφορά στο «ηθικό πλεονέκτημα» της εντιμότητας της κυβέρνησής του.

Περιγράφοντας τον πολιτικό σχέδιο, ο κ. Τσιπρας ανέφερε ότι ο βασικός μας στόχος είναι η στήριξη αυτών ακριβώς των κοινωνικών δυνάμεων που σήκωσαν δυσανάλογα τα βάρη της κρίσης. “Πρώτα και κύρια με την ανάκτηση της εργασίας με αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Είπε ότι η στήριξη της μισθωτής εργασίας, η βελτίωση της θέσης των εργαζομένων δεν είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης της οικονομίας αλλά – αντιθέτως με ότι πιστεύουν οι νεοφιλελεύθεροι – είναι προϋπόθεση ανάπτυξης. Τονώνει και ενισχύει την ανάπτυξη. “Για αυτόν ακριβώς το λόγο θέτουμε σε πρώτη προτεραιότητα τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού”, πρόσθεσε.

“Οφείλουμε όλοι να κατανοήσουμε ότι προϋπόθεση για την ανάκτηση της εργασίας στη χώρα μας είναι η δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος. Είναι η διοικητική αποτελεσματικότητα, η καταπολέμηση των εστιών διαφθοράς στο διοικητικό μηχανισμό, που επίσης λειτουργούν αποτρεπτικά για τις επενδύσεις, ξένες ή ελληνικές”, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε άξονα της πολιτικής του την οικοδόμηση νέου κοινωνικού κράτους, λέγοντας ότι έχουν ήδη γίνει μεγάλα βήματα. Επιτιθέμενος στην αντιπολίτευση της καταλόγισε«ακεραία την ευθύνη» όχι μόνο για τα μνημόνια, αλλά για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα. Μίλησε για στόχο διεύρυνσης των ατομικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών, «αλλά και να εγγυηθούμε για την ασφάλεια των πολιτών».
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου μίλησε για τους παιδικούς σταθμούς και το θέμα διευθέτησης για αύξηση των θέσεων, ενώ ο νέος υπουργός Ναυτιλίας κ. Φώτης Κουβέλης αναφέρθηκε στο θέμα της απεργίας της ΠΝΟ. Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αναφέρθηκε σε ζητήματα δικαιοσύνης, με αφορμή την υπόθεση  Φλώρου.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ.Τσίπρα, ακολουθεί: 

Κυρίες και Κύριοι Υπουργοί,

Σήμερα είναι η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου μετά την εκπνοή του προγράμματος προσαρμογής και την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια.
Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση, αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις αλλά και με νέα σύνθεση.
Θέλω λοιπόν να καλωσορίσω τις νέες και τους νέους υπουργούς και να σας ευχηθώ καλή δύναμη και καλή δουλειά στα νέα σας καθήκοντα.
Καθήκοντα που δε θα είναι εύκολα.

Διότι η έξοδος της χώρας από τα Μνημόνια γεμίζει τον ελληνικό λαό με εύλογες προσδοκίες για βελτίωση των συνθηκών ζωής του, για ανακούφιση από τα βάρη της λιτότητας, για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, αλλά πάνω από όλα με προσδοκίες να πορευτούμε από δω και στο εξής με σύνεση αλλά και με σχέδιο.
Για να μη ξαναγυρίσει ποτέ η χώρα στη περιπέτεια της χρεοκοπίας αλλά και για να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες και αναξιοποίητες δυνατότητες αυτού του τόπου .

Όλο το προηγούμενο διάστημα με σκληρή δουλειά και με δύσκολες αποφάσεις, καταφέραμε εντέλει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο.
Και τώρα καλούμαστε να οραματιστούμε, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μια νέα ελπιδοφόρα προοπτική για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα .

Ελπιδοφόρα γιατί με τον κύκλο των Μνημονίων έχει κλείσει και ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Έχει κλείσει ο κύκλος της επιτροπείας, των μειώσεων και των περικοπών και μπορεί πλέον να ανοίξει ο κύκλος των ελαφρύνσεων, των πολιτικών κοινωνικής στήριξης, ο ενάρετος κύκλος της δίκαιης ανάπτυξης.
Πάντοτε βεβαίως με σύνεση και σωφροσύνη.
Χωρίς να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν τη χώρα στην μνημονιακή επιτροπεία και την παρακμή, με σεβασμό στο δημοσιονομικό μονοπάτι που έχουμε συμφωνήσει ώστε να μπορούμε να αποπληρώνουμε το χρέος μας.
Αλλά την ίδια στιγμή με τη δυνατότητα να μεριμνούμε για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, που σήκωσε στις δικές της πλάτες το βάρος της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μας.

Στο πολιτικό μας σχέδιο βασικός μας στόχος είναι η στήριξη αυτών ακριβώς των κοινωνικών δυνάμεων που σήκωσαν δυσανάλογα τα βάρη της κρίσης.
Πρώτα και κύρια με την ανάκτηση της εργασίας με αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες.

Τα τελευταία χρόνια καταφέραμε να μειώσουμε την ανεργία από το 27% στο 19,5% και να αντιστρέψουμε την πορεία απορρύθμισης της αγοράς εργασίας.
Έχουμε όμως ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε για να ανασυγκροτηθεί η μισθωτή εργασία στη χώρα μας.

Και γνωρίζετε καλά ότι η στήριξη της μισθωτής εργασίας, η βελτίωση της θέσης των εργαζομένων δεν είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης της οικονομίας αλλά – αντιθέτως με ότι πιστεύουν οι νεοφιλελεύθεροι – είναι προϋπόθεση ανάπτυξης.
Τονώνει και ενισχύει την ανάπτυξη. Για αυτόν ακριβώς το λόγο θέτουμε σε πρώτη προτεραιότητα τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Ήδη οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων έχουν επανέλθει, η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας έχει μειωθεί.

Όμως έχουμε ακόμη μπροστά μας πολλή δουλειά για να καταπολεμήσουμε την παθογένεια της μαύρης εργασίας που όχι μόνο εξαθλιώνει τους μισθωτούς αλλά δημιουργεί και όρους αθέμιτου ανταγωνισμού και λειτουργεί ως αντικίνητρο για την καινοτομία.
Την ίδια στιγμή όμως, οφείλουμε όλοι να κατανοήσουμε ότι προϋπόθεση για την ανάκτηση της εργασίας στη χώρα μας είναι η δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος.

Είναι η διοικητική αποτελεσματικότητα, η καταπολέμηση των εστιών διαφθοράς στο διοικητικό μηχανισμό,
που επίσης λειτουργούν αποτρεπτικά για τις επενδύσεις, ξένες ή ελληνικές.

Ο δρόμος λοιπόν των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση και στην οικονομία όχι μόνο δεν έχει τελειώσει αλλά τώρα είναι που πρέπει να επιταχυνθεί και να βαθύνει.

Αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει, να αποδείξουμε ότι έχουμε την πολιτική βούληση να συνεχίσουμε στο δρόμο που έχουμε χαράξει για να φτιάξουμε επιτέλους ένα κράτος σύγχρονο και ανταποδοτικό.
Μεταρρυθμίσεις κομβικής σημασίας για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, όπως λχ το κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες, το περιουσιολόγιο, η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, η απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης αλλά και στην εμπέδωση των αρχών της διαφάνειας στα δημόσια έργα.

Όλες αυτές δεν είναι μεταρρυθμίσεις των μνημονίων.

Αντιθέτως, είναι μεταρρυθμίσεις δικές μας, είναι μεταρρυθμίσεις που αν είχαν γίνει πριν τα μνημόνια, ίσως και να τα αποφεύγαμε ή να μη πληρώναμε τόσο βαρύ τίμημα.

Και σε τελική ανάλυση, είναι μεταρρυθμίσεις που μόνο εμείς μπορούμε να υλοποιήσουμε.

Γιατί τις πιστεύουμε, γιατί δεν έχουμε δεσμεύσεις διαπλοκής με κατεστημένα συμφέροντα, γιατί είμαστε αξιόπιστοι σε ότι αφορά τις προθέσεις μας, στην ελληνική κοινωνία και άρα μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ευρύτερης κοινωνικής συναίνεσης σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις.

Που πρέπει να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν.

Διότι εκεί θα κριθεί σε τελική ανάλυση η δυνατότητα της χώρας να προσελκύσει νέες επενδύσεις, η δυνατότητα της χώρας δημιουργήσει κλίμα ασφάλειας στους επενδυτές.

Και άρα η δυνατότητα της χώρας να αφήσει πίσω της οριστικά τον φαύλο κύκλο της κρίσης και της ανεργίας.
Όμως η ανάκτηση της εργασίας δεν αφορά μόνο τους μισθωτούς.

Αφορά και τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις .
Εκεί πρέπει να δώσουμε μεγάλο βάρος.

Να ακούσουμε τα σήματα και τα αιτήματα τις αγοράς.

Να βρούμε τους συγκεκριμένους τρόπους για την ελάφρυνση αυτών των κοινωνικών κατηγοριών αλλά να δώσουμε και ευκαιρίες καινοτομίας με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων:
Από τα ευρωπαϊκά προγράμματα μέχρι τις μικροπιστώσεις και τον προσανατολισμό της αναπτυξιακής τράπεζας,
έχουμε χρέος να κατανείμουμε τους πόρους με αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και δικαιοσύνη.
¨Άλλος σημαντικός άξονας του πολιτικού μας σχεδίου είναι η οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους.
Εκεί που κρίνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό και το πρόσημο της πολιτικής μας.
Στα πεδία της κοινωνικής ασφάλισης, της πρόνοιας, της υγείας και της παιδείας έχουμε ήδη κάνει μεγάλα βήματα:

Από την ενοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, που για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες είναι πλεονασματικό και με εξασφαλισμένη τη βιωσιμότητα του, μέχρι την αύξηση και τον εξορθολογισμό των κοινωνικών επιδομάτων
Και από την ελεύθερη πρόσβαση στους ανασφάλιστους στο σύστημα υγείας, την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών λόγω της ενίσχυσης προσωπικού και υποδομών, την δημιουργία των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας, μέχρι την βελτίωση της εικόνας του δημόσιου σχολείου και την ενίσχυση της έρευνας.

Όμως αυτά είναι μόνο η αρχή ενός μεγάλου πολιτικού στόχου:

Να αποκτήσει επιτέλους η χώρα ένα κοινωνικό κράτος που θα απαντά στις σύγχρονες ανάγκες και θα εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για όλους, ανεξαρτήτως των οικονομικών τους δυνατοτήτων.

Και αυτή προοπτική κοινωνικής δικαιοσύνης είναι που μας διαφοροποιεί, όλους εμάς που βρισκόμαστε σε αυτό το τραπέζι, αριστερούς, οικολόγους, κεντροαριστερούς αλλά και κεντροδεξιούς,

Αυτή η προοπτική της κοινωνικής δικαιοσύνης, στην οποία όλοι πιστεύουμε, είναι που μας διαφοροποιεί από τις δυνάμεις του ακραίου φιλελευθερισμού, που πέραν των άλλων έχουν ακέραια την ευθύνη και για την άνοδο της ακροδεξιάς, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας στον τόπο μας.
Οι παραπάνω προτεραιότητες, που σας ανέλυσα, δεν εξαντλούν φυσικά τους στόχους του κυβερνητικού έργου.
Περιγράφουν απλώς κάποιες από τις μεγάλες μάχες μας για την επόμενη περίοδο.
Ανάκτηση της εργασίας, επενδύσεις, οικοδόμηση κοινωνικού κράτους.
Τα πεδία όμως και τα καθήκοντα της κυβερνητικής πολιτικής είναι σχεδόν ανεξάντλητα.
Να συνεχίσουμε την πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική μας πολιτική για να εμπεδώσουμε την εικόνα της χώρας ως παράγοντα λύσεων στα διεθνή προβλήματα, να διευρύνουμε τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πολιτών – γιατί η ασφάλεια, όπως σωστά δήλωσε η νέα υπουργός, είναι όντως λαϊκό δικαίωμα, να διαχειριστούμε την προσφυγική κρίση με ανθρωπιά και αποτελεσματικότητα συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην εξάλειψη των αιτιών της, να δουλέψουμε για την περιφερειακή σύγκλιση στηρίζοντας τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές της χώρας, να δουλέψουμε για τον εκδημοκρατισμό των θεσμών προχωρώντας το επόμενο διάστημα και τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης

Είναι λοιπόν με βάση τα αποτελέσματα σε όλα αυτά τα πεδία που θα κριθούμε τόσο εμείς όσο και η χώρα.
Και μπορούμε σήμερα να πούμε ότι είμαστε επιτέλους σε καλό δρόμο. Παρά τις κινδυνολογικές κραυγές, την καταστροφολογία, την προεξόφληση της αποτυχίας από την αντιπολίτευση και όσους τη στηρίζουν
βλέπουμε ότι η Ελλάδα αποτελεί σήμερα καλή είδηση σε ένα διεθνές περιβάλλον που κάθε άλλο παρά σταθερό είναι.

Τα οικονομικά προβλήματα και οι αναταράξεις σε Ιταλία, Τουρκία και Αργεντινή, οι εξωγενείς δηλαδή παράγοντες, δεν μπορούν να επηρεάσουν την πορεία ανασύνταξης της χώρας. Γιατί καταφέραμε και περάσαμε το κάβο, πριν χαλάσει ο καιρός στα ανοιχτά.

Και αυτό είναι μια μεγάλη υπόθεση. Με την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, με δικλείδα ασφαλείας το χρηματοδοτικό μαξιλάρι που εξασφαλίσαμε για την κάλυψη των αναγκών μας και με όπλο μας την πολιτική σταθερότητα και τη βούληση για μεταρρυθμίσεις εμπεδώνουμε πλέον τη νέα θέση της χώρας στο διεθνές περιβάλλον.

Και προχωράμε με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα προς το μέλλον.

Από την άλλη όμως θέλω να σας επισημάνω κάτι :

Είναι, όντως, ώρα για περισσότερη αισιοδοξία. Δεν είναι όμως ώρα για εφησυχασμό. Τα καλά αποτελέσματα δεν έρχονται μόνα τους.

Δεν υπάρχει αυτόματος πιλότος. Η σκληρή δουλειά είναι η προϋπόθεση τους. Και θέλω σήμερα εδώ με την ευκαιρία της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τη νέα του σύνθεση, να υπενθυμίσω σε όλους ότι η Υπουργική θέση, η ιδιότητα του μέλους της κυβέρνησης δεν είναι αξίωμα. Ούτε προνόμιο.
Είναι ευθύνη.

Γιατί δεν μας χρωστάει ο λαός. Εμείς του χρωστάμε. Από την δική του εξουσία πηγάζει η δική μας ευθύνη.
Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ.

Στην βαριά καθημερινότητα μας πρέπει πάντοτε να υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας ότι δίνουμε καθημερινά εξετάσεις.

Εξετάσεις αποτελεσματικότητας αλλά και εξετάσεις ευπρέπειας, κοινωνικής ευαισθησίας και κατανόησης.
Εξετάσεις ηθικής και πολιτικής ποιότητας. Και εξεταστής και κριτής μας είναι ο ελληνικός λαός. Οι άνθρωποι του μόχθου και της δουλειάς. Χάρη στους οποίους βρισκόμαστε σήμερα εδώ.
Αλαζονικές συμπεριφορές, κλειστές πόρτες και κλειστά αυτιά, αίσθηση αυτάρκειας, άρνηση συντονισμού, προσωπικές στρατηγικές είναι χαρακτηριστικά των υπουργών και των κυβερνήσεων που χρεοκόπησαν τη χώρα.
Δεν έχουν θέση στη δική μας κυβέρνηση. Στη κυβέρνηση που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια αλλά και που πολεμά να ακυρώσει και τις αιτίες που την οδήγησαν σε αυτά.

Με σχέδιο λοιπόν για τη μεταμνημονιακή προοπτική και την αναγέννηση της πατρίδας μας, Με συναίσθηση της ευθύνης να στηρίξουμε, τώρα που μπορούμε, όσους σήκωσαν δυσανάλογα βάρη. Και με το ηθικό πλεονέκτημα της σεμνότητας και της εντιμότητας.

Σας καλώ να εργαστούμε σκληρά, ώστε να ανοίξουμε μια νέα αισιόδοξη προοπτική για τη πατρίδα μας και το λαό μας.

Που το αξίζει.

Καλή δύναμη και καλή επιτυχία!

 

 

 

Πηγή: protothema.gr