Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 01:26
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπογραφή συμφωνιών Ελλάδας-Τουρκίας






Στην ανανέωση και επικαιροποίηση της διμερούς συμφωνίας που έχουν εδώ και χρόνια Ελλάδα και Τουρκία για την επανεισδοχή στη γείτονα των παράτυπων μεταναστών που περνούν στη χώρα μας, κατέληξαν οι Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου στη Σμύρνη.

Στο πλαίσιο του συμβουλίου της ελληνοτουρκικής συνεργασίας, που πραγματοποιείται από το μεσημέρι, οι δυο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να υιοθετήσουν ένα πιο αποτελεσματικό σχέδιο, το οποίο θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στις ευρωπαϊκές αποφάσεις, που λαμβάνονται αυτό τον καιρό στις Βρυξέλλες για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Σημειωτέον ότι η συμφωνία για τους παράτυπους μετανάστες είχε ατονίσει στο πρόσφατο παρελθόν.

Όσο για τα άλλα θέματα της συνεργασίας των δυο χωρών, κυβερνητική πηγή ξεχώριζε νωρίτερα την ενεργειακή συνεργασία καθώς και την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκη-Σμύρνης, άλλα και τη σιδηροδρομική ανάμεσα σε Θεσσαλονίκη και Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ζητήματα αυτά δεν βρέθηκαν τελικά στο «τραπέζι» των συζητήσεων.

Στη συζήτηση κυρίαρχο θέμα ήταν το προσφυγικό, αλλά υπήρξαν διμερείς συμφωνίες σε θέματα τουρισμού, εμπορίου και συγκοινωνιών και σε επίπεδο ραδιοτηλεοπτικών μέσων και πιο αναλυτικά συμφωνία συνεργασίας ΑΠΕ με το πρακτορείο Ανατολού.

 

Νταβούτογλου: Μοιραζόμαστε τις επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης

Σε δηλώσεις του ο κ. Νταβούτογλου ανέφερε πως:

Συριακό και προσφυγική κρίση, ήταν στην πρώτη γραμμή των θεμάτων που συζητήθηκαν με τους Έλληνες ομολόγους μου και από εδώ και πέρα τα υπουργεία μας θα αποτελέσουν τη γέφυρα για ένα καλύτερο μέλλον ανάμεσα στις σχέσεις των δύο χωρών

Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται τα έργα που θα υποστηρίξουν την ακτοπλοϊκή σύνδεση ανέμασα στη Θεσσαλονίκη και τη Σμύρνη, αλλά και τα για τη σιδηροδρομική σύνδεση με τρένα μεγάλης ταχύτητας ανάμεσα σε Θεσσαλονίκη και Κωνσταντινούπολη.
Παράλληλα συμφωνήσαμε με τον Αλέξη Τσίπρα ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι πτήσεις από Αθήνα για Άγκυρα και αντίστροφα.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός ευχήθηκε να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις των δύο χωρών στον τουριστικό τομέα και τόνισε πως δέχτηκε με ευχαρίστηση την πρόσκληση να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη τον επόμενο χρόνο.

Λόγω της οικονομικής κρίσης – υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός- ευχόμαστε να συνεχιστούν οι επενδύσεις που κάνουν οι Έλληνες στην χώρα μας και οι Τούρκοι στην Ελλάδα και θα συζητήσουμε ξανά τις δυνατότητες επέκτασης των επενδύσεων σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο.

Χθες στη συνάντηση που είχαμε στις Βρυξέλλες εξετάσαμε τα θέματα των παράτυπων μεταναστών. Τώρα Ελλάδα και Τουρκία μοιράζονται τη προσφυγική κρίση που πηγάζει από την βαρβαρική κατάσταση των τρομοκρατών. Απαντάμε στο ζήτημα της κρίσης αυτής και συμφωνούμε με ένα κοινό προσχέδιο. Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα είναι πολύ σημαντική για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά στο Αιγαίο την προσφυγική κρίση και να μειώσουμε στο ελάχιστο τις δραματικές καταστάσεις που συμβαίνουν στη θάλασσα του Αιγαίου.
Επίσης, συζητήσαμε τα προβλήματα του Αιγαίου και του Κυπριακού και ο κ. Τσίπρας έδειξε μεγάλη αποφασιστικότητα να επιλυθούν και τον ευχαριστώ ενώπιον όλων σας. Θέλουμε να είμαστε οι χώρες που δημιουργούν κλίμα ειρήνης και ηρεμίας στην γύρω περιοχή.

 

Τσίπρας: Δεν είναι οι χώρες υπεύθυνες για το προσφυγικό

Ο Α. Τσίρπας ευχαρίστησε τον κ. Νταβούτογλου για την φιλοξενία στη Σμύρνη «το μπαλκόνι της Μικράς Ασίας προς το Αιγαίο» και υπογράμμισε το βάρος που συμβολίζει αυτή η ιστορική πόλη και που στη μνήμη των περισσοτέρων θυμίζει την προσφυγιά και εικόνες γνώριμες, σε σχέση με όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας και στο Αιγαίο.

«Η Σμύρνη είναι όμως και μια πόλη που συμβολίζει το εμπόριο και την αδελφοσύνη στο Αιγαίο», είπε και πρόσθεσε ότι «το σημερινό συμβούλιο, μας έδωσε την ευκαιρία για να αναδείξουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν για τις μεταξύ μας σχέσεις».

«Αποφασίσαμε και ανακοινώνουμε την έναρξη σύνδεσης αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας και Άγκυρας, συμφωνήσαμε σε μνημόνιο συνεργασίας με τη Σμύρνη και Θεσσαλονίκη. Συμφωνήσαμε επίσης να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας στον τομέα των σιδηροδρομικών συνδέσεων».

«Δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει ότι το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά μέσα από μεγάλες προκλήσεις, όπως η αντιμετώπιση του προσφυγικού. Σήμερα η Σμύρνη και τα παράλια της Τουρκίας και όλα τα ελληνικά νησιά στο ανατολικό Αιγαίο βρίσκονται στο κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Εκτυλίσσεται ένα απίστευτο δράμα ανθρώπων που φεύγουν κυνηγημένοι από τη χώρα τους για να σωθούν και γίνονται θύματα διακινητών.

Εγώ και ο Αχμέτ δηλώνουμε από κοινού ότι αυτό που συμβαίνει στη θάλασσά μας είναι ντροπή. Το πρόβλημα, αυτό θα λυθεί μέσα από τη δική μας συνεργασίας και εμείς θα συνεργαστούμε για να συμβεί. Θα πρέπει, όμως, να τηρηθεί η κατάπαυση πυρός στη Συρία και παράλληλα να χτυπήσουμε τα δίκτυα των διακινητών. Θεωρώ απαράδεκτο να έχουμε μεγάλη τεχνολογία οπλικών συστημάτων ώστε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο και, αλήθεια, τι θα κέρδιζε κάνεις μας, αν ο ένας στρεφόταν απέναντι στον άλλο;

Αποφασίσαμε να εντείνουμε τη συνεργασία μας. Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι το πρόβλημα για το προσφυγικό αλλά θα συνεχίσουν να παρέχουν ανθρωπιά και φιλοξενία στους κυνηγημένους αλλά δεν θα δεχθούμε την μόνιμη παραμονή όλων αυτών των ανθρώπων που θέλουν μια καλύτερη ζωή γι’ αυτό και προωθούμε από κοινού έναν μηχανισμό μόνιμης οδού των προσφύγων, μια μόνιμη ροή προς τις χώρς της ΕΕ, παίρνοντας ταυτόχρονα μέτρα για την αντιμετώπιση των παράνομων οδών.

Συζητήσαμε για το Κυπριακό, ενώ μεταξύ άλλων εξέφρασα στον κ. Νταβούτογλου με ειλικρίνεια την ανησυχία της Ελλάδας για τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και την αύξηση των εμπλοκών το τελευταίο έτος και το λέω πως αυτή η αύξηση δεν συνάδει με το καλό κλίμα φιλίας που έχουμε αναπτύξει.

Το Αιγαίο πρέπει να παραμείνει θάλασσα σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας.

 

Νταβούτογλου: Δεν μπορούμε να βλέπουμε πτώματα παιδιών

Ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους για το προσχέδιο της ΕΕ, ο κ. Νταβούτογλου είπε πως σήμερα έγινε μια φονική επίθεση κατά την οποία δύο Τούρκοι έχασαν τη ζωή τους.

«Είμαστε προετοιμασμένοι και μπορούμε και καταλαβαίνουμε πως το ισλαμικό κράτος δεν έχει καμία σκέψη για εκεχειρία γι’ αυτό και εμείς πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας», ανέφερε και πρόσθεσε: «Χθες στη Σύνοδο Κορυφής ελήφθησαν αποφάσεις. Δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι όταν βλέπουμε πτώματα παιδιών στις ακτές της χώρας μας γι’ αυτό και πρέπει να βάλουμε τις πλάτες μας όλοι μαζί για την κατανομή του βάρους.

Το πλήθος των μεταναστών στα στρατόπεδα στην χώρα μας αυξάνεται συνεχώς γι’ αυτό και συζητήσαμε με την ΕΕ για 10.000 πρόσφυγες που θα μεταφερθούν στην Ευρώπη και επίσης το ποσό των 3 δισεκατομμυρίων που έχουμε αιτηθεί από τη Γερμανία θα είναι μια έξτρα βοήθεια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Πρόκειται για τις ζωές αθώων ανθρώπων και δεν πρόκειται να εκμεταλλευτούμε τις προσδοκίες και τις ελπίδες τους».

 

Να αποθαρρύνουμε τους διακινητές

Παίρνοντας το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως χθες, ο Αχμέτ κατέθεσε μαι ενδιαφέρουσα πρόταση που βασίζεται στη λογική της καταπολέμησης της διακίνησης. Λέει να αποθαρρύνουμε τους ανθρώπους που δικαιούνται να περάσουν στην Ευρώπη μέσα από το Αιγαίο νε πέσουν θύματα εκμετάλλευσης των διακινητών και να ανοίξουμε μια νόμιμη δίοδο, ελεγχόμενη ώστε επαρκής αριθμός, ζητώντας άσυλο εδώ στην Τουρκία, σε ένα αξιόπιστο μηχανισμό επανεγκατάστασης να περνά από την Τουρκία σε χώρες της ΕΕ

Πολλές φορές στην ΕΕ συνεδριάζουν συχνά και πολλές φορές χωρίς αποτέλεσμα αλλά ελπίζω ότι στο θέμα του προσφυγικού θα έχουμε σύντομα αποτέλεσμα.
Παραβιάσεις, παραβάσεις και casus belli

Ερωτηθείς για τις παραβιάσεις και τις παραβάσεις ο κ. Νταβούτογλου είπε πως μπορεί οι δύο χώρες να έχουν πολλά ζητήματα ανάμεσά τους, αλλά μπορούμε και τα συζητάμε με έναν αποτελεσματικό τρόπο.
Οι εχθρικές πολιτικές δεν μας προσέφεραν τίποτα αλλά αντιθέτως μας πήγαν πίσω σε πολλά ζητήματα. Δεν αφήνουμε τα άλλα θέματα στην άκρη τώρα που συζητάμε για το προσφυγικό. Όσον αφορά στις εναέριες παραβιάσεις, για εσάς τα σημεία που φαίνονται παραβιάσεις δεν είναι για εμάς και αντιστοίχως το ίδιο ισχύει και για εσάς. Χωρίς να παίρνουμε το ρίσκο για οποιοδήποτε λάθος που «Θεός φυλάξοι» μπορεί να συμβεί, στο κοντινό μέλλον θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το Αιγαίο μια θάλασσα ειρήνης.

Για το casus belli δηλώνω επίσημα πως η Τουρκία δεν έχει καμιά στρατηγική επίθεσης στην Ελλάδα και το ίδιου ελπίζω ισχύει για την Ελλάδα.

Απαντώντας ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως τo casus belli είναι κατάλοιπο άλλης εποχής και δεν συνάδει με προσπάθειές μας για κλίμα συνεργασίας. Είναι σαφές ότι υπάρχουν διαφορές ως προς την υφαλοκρηπίδα και ως προς τις παραβιάσεις που πιστεύω ότι θα λυθούν διπλωματικά.
Eλπίζω κάποτε να πείσω τον Αχμέτ Νταβούτογλου να άρει το casus belli.

Νταβούτογλου: Για το casus belli, δηλώνω επίσημα ότι η Τουρκία δεν έχει καμία επίσημη επιθετική πολιτική προς την Ελλάδα. Το casus belli είναι μια απόφαση του 1996 εξαιτίας μιας ενέργειας εκείνης της εποχής που αν την πάρετε πίσω θα πάψει να υφίσταται.

 

Πηγή: protothema.gr