Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 18:25
Κόσμος

Υπεγράφη από το ΝΑΤΟ το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ






Τα κράτη μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας υπέγραψαν το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για την ένταξη της βαλκανικής χώρας στο ΝΑΤΟ ως το 30ό μέλος του.

Η υπογραφή του πρωτοκόλλου σημαίνει ότι η ΠΓΔΜ θα μπορεί να συμμετέχει στις συνεδριάσεις της Συμμαχίας ως παρατηρητής, μέχρι την επικύρωση του πρωτοκόλλου από όλες τις συμμαχικές χώρες.

Στόλτενμπεργκ: Είναι μία ιστορική ημέρα

«Είναι μία ιστορική ημέρα», σχολίασε στο Twitter ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου εισδοχής από τους πρεσβευτές των 29 χωρών μελών παρουσία του Νικολά Ντιμιτρόφ, υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

«Δεν περιμένω καμία έκπληξη» κατά την διάρκεια της διαδικασίας επικύρωσης, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που ακολούθησε με τον Νικολά Ντιμιτρόφ, χαιρετίζοντας το πολιτικό θάρρος του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, και του ομολόγου του της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δεν έκανε κανένα σχόλιο για το θέμα, αλλά εξήγησε ότι η ΠΓΔΜ θα συμμετέχει «ως προσκεκλημένη» στην συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο στην Ουάσινγκτον.

Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας απέρριψε τις αμφιβολίες για την έλλειψη στρατιωτικής ετοιμότητας της χώρας. «Η Βόρεια Μακεδονία συμμετέχει στις στρατιωτικές ασκήσεις και στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, η ένταξή της θα συμβάλει στην σταθερότητα στην νοτιο-ανατολική πτέρυγα της Ευρώπης και την ασφάλειά μας», είπε.

«Η κυβέρνηση των Σκοπίων ανέλαβε τη δέσμευση να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ για το 2024 και έχει αρχίσει να τις αυξάνει», πρόσθεσε.

 

Πηγή: iefimerida.gr