Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 23:05
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τόμσεν: Η Ελλάδα πρέπει να πάρει μέτρα 8,1 δισ. ευρώ






«Η Ελλάδα πρέπει να πάρει μέτρα 4,5% του ΑΕΠ (σ.σ. 8,1 δισ. ευρώ)» υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, μιλώντας για την ελληνική οικονομία από την Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο της Συνόδου του Ταμείου με την Παγκόσια Τράπεζα.

Ο κ. Τόμσεν υπογράμμισε ότι το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα, που τίθεται ως στόχος για την Ελλάδα από το Μνημόνιο, «είναι πολύ», όπως είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε, ωστόσο, ότι το ΔΝΤ μπορεί να το δεχτεί, αλλά χρειάζεται να δει μέτρα.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η «ανακούφιση» της Ελλάδας από το χρέος της δεν είναι απαραίτητο να γίνει προκαταβολικά, αλλά μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια του προγράμματος. «Αυτές οι συζητήσεις μόλις που έχουν ξεκινήσει» υπογράμμισε.

Παράλληλα, άφησε αιχμές για το φορολογικό σύστημα της χώρας, τονίζοντας ότι η φοροδιαφυγή αυξάνεται και τα φορολογικά έσοδα μειώνονται. Νωρίτερα, ωστόσο, είχε απονείμει τα εύσημα στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι η οικονομική προσαρμογή υπήρξε εξαιρετική και η ικανότητα της Ελλάδας να προσαρμοστεί «είναι πέρα από κάθε σύγκριση».

Ο κ. Τόμσεν είπε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι, με τους οποίους το Ταμείο μπορεί να βοηθήσει μια χώρα, και τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι εταίροι θα πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις.

 

Πηγή: protothema.gr