Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 20:42
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος-Αχτσιόγλου: Οι δανειστές θέλουν ομαδικές απολύσεις και αφορολόγητο στα 6.000 ευρώ






Εντονος προβληματισμός, αν όχι νευρικότητα, επικράτησε στην ενημέρωση που έκαναν οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εφη Αχτσιόγλου σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Η άτυπη σύσκεψη ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 15:30 το μεσημέρι της Τετάρτης με τη συμμετοχή των μελών των επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας επιχείρησαν με δραματικούς τόνους να δείξουν ότι οι δανειστές είναι αμετακίνητοι αναφορικά με τα εργασιακά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος και η κυρία Αχτσιόγλου ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι οι Θεσμοί απαιτούν εδώ και τώρα τις αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις και το λοκ άουτ.

Επίσης, υποστήριξαν ότι υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στο ζήτημα των συντάξεων ενώ παραδέχθηκαν ότι το ορόσημο της 20ης Μαρτίου για την επίτευξη συμφωνίας έχει χαθεί. Πρόσθεσαν ότι επόμενος στόχος είναι η παρουσίαση ενός συνολικού πακέτου συμφωνίας στο Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τους βουλευτές ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών απαιτούν την μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 6.000 ευρώ.

Εκτός αυτών, τεράστια απόσταση μεταξύ των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης και των απόψεων των πιστωτών υπάρχει και στο ζήτημα των λεγόμενων αντίμετρων.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε ότι οι δανειστές δίνουν προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας ως αντίμετρα. Μεταξύ αυτών είναι τα δωρεάν σχολικά γεύματα ή η ανέγερση και στήριξη νοσοκομείων από τα Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων.

Οι συγκεκριμένες αναφορές προκάλεσαν έντονη απογοήτευση, δυσφορία και εκνευρισμό στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν επενδύσει αρκετά στα περίφημα αντίμετρα. Οι βουλευτές της συμπολίτευσης που μετέχουν στις επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου, φέρονται να ζήτησαν από τους δύο κορυφαίους υπουργούς συνεχή ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων, σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αλλά και των ανωτάτων καθοδηγητικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ζαχαριάδης: Ταυτόχρονη νομοθέτηση μέτρων και αντίμετρων

Μετά την σύσκεψη ο διευθυντής της Kοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης και η γραμματέας της ΚΟ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, επανέλαβαν ότι στόχος της κυβέρνησης παραμένει η συμφωνία στις 20 Μαρτίου…

Ωστόσο, σε ερώτηση για το αν αναμένεται εως την ερχόμενη Δευτέρα νομοσχέδιο ή τροπολογίες στη Βουλή, η κυρία Θεοπεφτάτου είπε ότι «δεν θα έρθει τίποτα».

Επίσης, ο κ. Ζαχαριάδης είπε πως θα υπάρξει η ταυτόχρονη νομοθέτηση και εφαρμογή των μέτρων και των αντίμετρων προσθέτοντας «ισχύει ότι έχει πει ο κ. Μοσκοβισί».

Όταν δε ρωτήθηκε για τις δηλώσεις Ντάισεμπλουμ είπε «ισχύει ότι έχει πει ο κ. Μοσκοβισί και όχι ο κ. Ντάισεμπλουμ, που σήμερα έχει εκλογές».

 

 

Πηγή: protothema.gr