Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024 11:46
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Δελεαστική η πρόταση της Τουρκίας, υπερβολικά κάποια από τα ανταλλάγματα






Εξαιρετικά σημαντικό χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας το γεγονός ότι στη Σύνοδο Κορυφής μετατοπίστηκε το πλαίσιο συζήτησης, από τις μονομερείς κινήσεις που θα έκλειναν την βαλκανική οδό απομονώνοντας πρόσφυγες στην Ελλάδα, στην εύρεση ουσιαστικής λύσης σε συνεργασία με την Τουρκία.

«Η Τουρκία ήρθε με δελεαστικές προτάσεις, αιφνιδιάζοντας πολλούς. Οι προτάσεις αυτές έθεταν ως όρο κάποια ανταλλάγματα, τα οποία δεν ήταν δυνατόν να αποφασιστούν σήμερα, γιατί δεν ήταν έτοιμα όλα τα κράτη και κάποια από τα ανταλλάγματα ήταν υπερβολικά και έπρεπε να ξανατεθούν σε ουσιαστικό διάλογο», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, στις δηλώσεις του μετά από την ολοκλήρωση της Συνόδου.

Τονίζοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι η ουσιαστική συνεργασία με την Τουρκία, ώστε να σταματήσει το καθημερινό δράμα με ανθρώπους που χάνονται στα κύματα και διακινητές που ηγεμονεύουν στο Αιγαίο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Σύνοδος «συνεχίζεται» αύριο, αναφερόμενος στο ταξίδι του στη Σμύρνη και τη συνάντησή του εκεί με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Θα προχωρήσουμε σε μία ιστορική, πιστεύω, απόφαση, για την επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής, ώστε να παρίενι πίσω η Τουρκία όλους τους μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα προστασίας με βάση τις διεθνείς συνθήκες. Αυτή η συνεργασία μπορεί να ανοίξει τους δρόμους για να αντιμετωπιστούν οι διακινητές, που πρέπει να είναι ο κοινός στόχος μας», τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις επαφές που θα έχει στην Τουρκία.

Αναφερόμενος στη Σύνοδο έκανε λόγο και για τον διχασμό της ΕΕ, που αναδείχθηκε για μία ακόμη φορά «ανάμεσα στις δυνάμεις που δεν σέβονται την αξία του διαμερισμού ευθύνης και βαρών και θεωρούν πως ότι δεν τους αφορά, είναι υπόθεση άλλων».

«Πιστεύω ότι εκτέθηκαν. Σε αυτή τη Σύνοδο όχι μόνο δεν απομονώθηκε η Ελλάδα, αλλά αντιθέτως απομονώθηκαν οι χώρες που ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα. Δημιουργήθηκαν τείχη απέναντι σε εκείνους που τα χτίζουν», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι και η επόμενη Σύνοδος θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις αρχικές επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς, που είχαν χαραχθεί από κοινού στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

«Ουσιαστικά έχουμε πετύχει τη συντριπτική πλειοψηφία τους. Πετύχαμε να υπάρξει πλήρης αναγνώριση της ανάγκης στήριξης της Ελλάδας, πλήρη οικονομική, τεχνική στήριξη. Πετύχαμε σαφή αναφορά στην ουσιαστική ενίσχυση της μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα προς την ΕΕ. Πετύχαμε, και αύριο θα το επικυρώσουμε, επικαιροποίηση για fast track επανεισδοχή των μεταναστών στην Τουρκία. Τα αποτελέσματα της Συνόδου είναι ένα βήμα μπροστά, αλλά γεγονός είναι πως χρειάζονται πολλά ακόμη», τόνισε.

«Οι εικόνες από την Ειδομένη, που προβάλλονται σε όλον τον κόσμο, είναι τραγικές. Αν δεν μπορούν να συγκινούν όσους βρεθήκαμε εδώ και κάποιοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα δεν αφορά τον πολιτισμό μας, τις αντοχές μας, την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ αλλά μόνο τους ανθρώπους αυτούς και τις χώρες από τις οποίες περνούν, κάνουν μεγάλο λάθος και αν το συνεχίσουμε θα το πληρώσομε ακριβά ως ΕΕ», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.