Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 06:59
Ελλάδα

Τσίπρας: Ας ξεχάσουν τα σενάρια των οικουμενικών κυβερνήσεων






Η κυβέρνηση προχωρά και πετυχαίνει τους στόχους της διαψεύδοντας τα σενάρια της παρένθεσης, που έχουν ως παρονομαστή να μην είναι ο ΣΥΡΙΖΑ σε θέση ισχύος, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ το μεσημέρι της Τρίτης.

Όσο πιο κοντά φτάνουμε στο στόχο της πρώτης αξιολόγησης για να βγει η χώρα από την κρίση και να ξεκινήσουμε την συζήτηση για το χρέος, τόσο τα κέντρα που απεργάζονται τα σενάρια αυτά μας βλέπουν να προχωρούμε, μας χτυπούν, συμπλήρωσε και επισήμανε πως αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο αδιαμφισβήτητος πόλος σταθερότητας σε αυτή την κοινωνία.

«Η δική τους αστάθεια, δεν είναι αστάθεια της χώρας και δεν υπάρχει σε αυτή την Κοινοβουλευτική Ομάδα αστάθεια, αλλά στους επόμενους που θα συνεδριάσουν σ’ αυτή εδώ την αίθουσα», είπε στρέφοντας τα πυρά του κατά της ΝΔ.

Ο κύριος Τσίπρας απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης, τονίζοντας πως «εμείς όχι μόνο θα αντέξουμε αλλά και θα πετύχουμε τους στόχους μας και ο λαός θα κρίνει το έργο μας, όπως το Σύνταγμα προβλέπει, στο τέλος της θητείας μας, το φθινόπωρο του 2019. Κι εμείς μέχρι τότε θα αντέξουμε. Μακάρι να αντέξουν μέχρι τότε και αυτοί που τώρα μας πολεμάνε». «Ας ξεχάσουν τα σενάρια των οικουμενικών κυβερνήσεων», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τρεις αναμετρήσεις κρίσιμες, έχοντας απέναντί μας όλους, με μόνο σύμμαχο την κοινωνία, είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε τις βολές εναντίον της αντιπολίτευσης, την οποία χαρακτήρισε «κατώτερη των περιστάσεων». «Η αξιωματική αντιπολίτευση εδώ και τρεις μήνες ούτε εκλογές για να εκλέξει αρχηγό δεν μπορεί να κάνει και αναλώνεται σε ανέξοδη ρητορική», είπε ενώ αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ τόνισε πως είναι «το δεκανίκι της δεξιάς». Την στιγμή που στην Πορτογαλία υπάρχει κυβέρνηση Αριστεράς με την Σοσιαλδημοκρατία, αυτό που έχει απομείνει στην Ελλάδα ως σοσιαλδημοκρατικό εμφανίζεται να προϋποθέτει για οποιαδήποτε σύμπραξη για το μέλλον την συμμετοχή μιας διαλυμένης Νέας Δημοκρατίας, είπε ο πρωθυπουργός.

Συνέχεια έστρεψε τα πυρά του στο «μιντιακό σύστημα» που «ξεψυχά και βρυχάται» όπως είπε, υποσχόμενος στα μέλη της ΚΟ του πως «η δικαιοσύνη θα λειτουργεί χωρίς παρεμβάσεις».

Ακολούθως ο πρωθυπουργός παρουσίασε ως επιτυχίες της κυβέρνησής του πως ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των προαπαιτούμενων με αποτέλεσμα την εκταμίευση της δόσης των δύο δισ. ευρώ και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μάλιστα ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Σταθάκη για την προσπάθεια που έκαναν κατά την διαπραγμάτευση και η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μην διαταραχθεί ο κοινωνικός ιστός, ενώ διατήρησαν, όπως είπε την ρύθμιση των 100 δόσεων στην αρχική της μορφή.

Σταθήκαμε στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις ότι δεν θα επιβαρυνθεί η μέση οικογένεια στο ζήτημα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση και πρέπει να πιστωθεί στο οικονομικό επιτελείο πως η εξεύρεση των ισοδυνάμων ήταν η καλύτερη δυνατή λύση, είπε ο πρωθυπουργός.

Τελικά το ελληνικό δημόσιο θα καταβάλει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μόλις 5,7 εκατ. ευρώ, από τα 25 εκατ. που προβλεπόταν αρχικά, και αυτό είναι μια ακόμα επιτυχής έκβαση είπε ο πρωθυπουργός, καθώς οι εκτιμήσεις για την ανάμειξη των ιδιωτών επενδυτών δεν ήταν τόσο αισιόδοξες και δεν μπορούσαν να προβλέψουν ένα τόσο καλό αποτέλεσμα, ανέφερε μεταξύ των επιτυχιών της κυβέρνησής του ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα κρατικά έσοδα έχουν αυξηθεί, υπάρχει και μια μικρή αύξηση της κατανάλωσης, παρά το σοκ των κεφαλαιακών ελέγχων που επέβαλαν οι δανειστές, είπε ο κύριος Τσίπρας και συνέχισε ότι αυτήν την θετική συγκυρία πρέπει να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση, ώστε να επιταχυνθεί η έξοδος από την κρίση και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Συνεχίζοντας την απαρίθμηση των επιτυχιών της κυβέρνησής του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο κύριος Τσίπρας εκτίμησε ότι η δημιουργία της ειδικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για το ελληνικό πρόγραμμα, πιστώνεται επίσης στην κυβέρνηση. Η συζήτηση που άνοιξε στην Ευρώπη αναδεικνύει και τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ πολιτικών που έως τώρα είχαν κοινή στάση, όπως αυτή του Σουλτς και του Σόιμπλε, πρόσφατα, είπε.

Ο κύριος Τσίπρας ακολούθως επέστρεψε στους «εχθρούς» της κυβέρνησης που θέλουν να την ρίξουν, εκτιμώντας ότι θα χρησιμοποιήσουν ως «όπλα» τον προϋπολογισμό και το ασφαλιστικό, θέματα που ανέλυσε αμέσως μετά. Η δημοσιονομική προσαρμογή του εμπροσθοβαρούς έτσι κι αλλιώς προγράμματος που συμφωνήθηκε με τους δανειστές, θα περιοριστεί κατά 500 εκατ. ευρώ, και θα είχε περιοριστεί περισσότερο εάν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε τηρήσει τους όρους του μεσοπρόθεσμου.

Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησής μας προβλέπει αυξημένες δαπάνες κατά 823 εκατ. ευρώ για την Υγεία, την Παιδεία, την ανθρωπιστική κρίση και αυτή είναι η καταστατική μας διαφορά με τις κυβερνήσεις του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, καθώς εμείς καταφέραμε σε ακραίες συνθήκες επιτροπείας και ασφυξίας να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες της κοινωνίας, ανέφερε ο κύριος Τσίπρας προσθέτοντας ότι «η συμφωνία του Αυγούστου μας περιορίζει αλλά κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας».

Ασφαλιστικό: «Να εξοικονομήσουμε το 1% του ΑΕΠ χωρίς οριζόντιες περικοπές» 

Αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό, ο κύριος Τσίπρας ανέφερε πως η μιντιακή προπαγάνδα έχει ξεπεράσει κάθε όριο με σκοπό την υποβάθμιση της διαπραμγατευτικής ικανότητας της κυβέρνησης, έναντι των πιο ακραίων θέσεων των δανειστών. Πρόκειται για τα ίδια μέσα ενημέρωσης που παραουσίαζαν ως μοναδική λύση τις καταστροφικές επιλογές, όπως το PSI που έφερε τα ταμεία στο χείλος του γκρεμού, είπε ο κύριος Τσίπρας. Αυτοί που μας καλούσαν να καταργήσουμε το ΕΚΑΣ άπαξ και διά παντός, και όχι με ισοδύναμα σταδιακά ως το 2016, σήμερα έρχονται και αρνούνται να συμβάλουν στην δημιουργία ενός κοινού διαπραγματευτικού μετώπου, τίποτα παραπάνω δεν ζητήσαμε, ούτε οικουμενική, ούτε πλειοψηφία, ούτε βοήθεια να κυβερνήσουμε, αλλά να μας πουν αν συμφωνούν με το να μην μειωθούν για 12η φορά οι συντάξεις

Βάζουν το κοντόφθαλμο κομματικό συμφέρον τα συμφέροντα των συνταξιούχων, καθώς το ασφαλιστικό αφορά πολλές τετραετίες και ξεπερνά το βάρος που αφορά μία συγκεκριμένη κυβέρνηση και λένε αυτό δεν εθνικό θέμα, το κύριο θέμα που αφορά την κοινωνική μας συνοχή, είπε ο πρωθυπουργός και ανέλυσε ακολούθως τον σχεδιασμό της κυβέρνησης: «Δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε την αντιπολίτευση σε αυτόν τον κατήφορο, αλλά να προχωρήσουμε στον δικό μας σχεδιασμό. Πρέπει να επιχειρήσουμε να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά, χωρίς περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις, μέσω διαλόγου με τους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς και κατόπιν στη Βουλή», είπε ο κύριος Τσίπρας και τόνισε ότι ο διάλογος αυτός δεν θα διεξαχθεί «μόνο εντός συνόρων, αλλά και ευρωπαϊκά, να δούμε εκεί πώς αντιμετωπίστηκε το ζήτημα. Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα και πρέπει να ακολουθήσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και όχι τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφάρμοσε το ΔΝΤ σε κάποιες χώρες του τρίτου κόσμου», ανέφερε.

«Θα επιχειρήσουμε να πιάσουμε το στόχο της εξοικονόμησης του 1% του ΑΕΠ, για τον οποίο έχουμε δεσμευτεί με την συμφωνία του Αυγούστου, όχι με οριζόντιες περικοπές, αλλά με εξορθολογισμό του συστήματος», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.

Ακολούθως επιτέθηκε εκ νέου στην αντιπολίτευση, αναφέροντας υποτιμητικά πως «δεν καταλάβαιναν τι τους έλεγα» στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. «Το 0,6% από αυτό το 1% έχει επιτευχθεί με την αύξηση τω ορίων ηλικίας, άρα μένει το 0,4% που υπάρχει τρόπος να βρεθεί χωρίς να πειράξουμε τις κύριες συντάξεις». «Πρέπει τα κόμματα να πάρουν θέση, τι έχουν να προτείνουν; Απολύτως τίποτα», είπε.

Ο κύριος Τσίπρας συνέχισε την ομιλία του παρουσιάζοντας τα σημαντικά νομοσχέδια που έφερε ή ετοιμάζει η κυβέρνηση και έκλεισε την ομιλία του με αναφορές στο προσεχές διάστημα, για το οποίο εκτίμησε πως δεν πρόκειται να σταματήσουν οι επιθέσεις στην κυβέρνηση: «Πρέπει λοιπόν εμείς να ανεβάσουμε ρυθμούς μέσα στην κοινωνία, στα σωματεία, ώστε να αλλάζουμε τους κοινωνικούς συσχετισμούς». Πρέπει να επιδιώξουμε την κοινωνική συναίνεση και να μη διστάσουμε να εξηγήσουμε στον λαό την αλήθεια, τόνισε.

«Μην έχετε καμιά αμφιβολία πως μόνος μας σύμμαχος είναι ο ελληνικός λαός» είπε ο κύριος Τσίπρας και εξαπέλυσε ακόμα μια επίθεση στην αντιπολίτευση, που «αρνείται να λάβει μέρος στην εθνική ευθύνη να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Αναμενόμενο» είπε και δεν θα πρέπει να υπερεκτιμούμε την στήριξή της, καθώς αφού τα καταφέραμε στο δημοψήφισμα του Ιουλίου με όλους απέναντι, τις τράπεζες κλειστές και ασφυκτικές πιέσεις, η μόνη στήριξη που χρειαζόμαστε είναι του ελληνικού λαού.

 

Πηγή: protothema.gr