Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024 10:58
Τοπικά

Τρίτη αναβολή για το γάλα των εργαζομένων – Σφοδρή κριτική για Στάχτου: «Αλλού λιοντάρια αλλού κοτούλες»






Πυρά ΔΑΣ-ΟΤΑ εναντίον πλειοψηφίας της διοίκησης του Συλλόγου: «Αλλού κάνουν τα λιοντάρια κι αλλού τις κοτούλες»

Τρίτη αναβολή πήρε χθες η εκδίκαση της υπόθεσης για το γάλα των εργαζομένων στο δήμο Βόλου. Πρόκειται για παροχή ύψους 1,2 εκατ. ευρώ περίπου που αφορά σε 500 εργαζόμενους στο δήμο και η οποία δεν δόθηκε στους εργαζόμενους -μολονότι προβλέπεται από τη σύμβαση εργασίας τους- το διάστημα από το δεύτερο εξάμηνο του 2011 έως και τις 2 Σεπτεμβρίου του 2013. Η εκδίκαση της υπόθεσης με πρώην αντιδήμαρχο Βόλου να κατηγορείται για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας προσδιορίστηκε για τις 8 Σεπτεμβρίου 2016.

Από το πρωί, εργαζόμενοι της ΔΑΣ – ΟΤΑ και δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης έδωσαν το παρών έξω από τα Δικαστήρια Βόλου, σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων. Η απουσία όμως εργαζομένων από την πλειοψηφία της διοίκησης του Συλλόγου Εργαζομένων, έδωσε λαβή για καυστικά σχόλια.

Η υπόθεση με τις παροχές σε γάλα, είδη ατομικής προστασίας και υγιεινής και τον εμβολιασμό εργαζομένων του δήμου, τα οποία σταμάτησαν να παρέχονται από το δεύτερο εξάμηνο του 2011 έως και τις 2 Σεπτεμβρίου 2013 επρόκειτο να εξεταστεί χθες. Πήρε όμως αναβολή για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο καθώς ο νομικός σύμβουλος του κατηγορούμενου συμμετέχει στην αποχή των δικηγόρων.

Την υπόθεση είχαν κινήσει η παράταξη της ΔΑΣ – ΟΤΑ και το Κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας που είχαν κινηθεί κατά του δήμου Βόλου για λογαριασμό 500 εργαζομένων που μολονότι η συλλογική τους σύμβαση προέβλεπε συγκεκριμένες παροχές, δεν τις έλαβαν. Πρόκειται για εργαζόμενους συγκεκριμένων ειδικοτήτων: καθαριότητας, πρασίνου, τεχνικών υπηρεσιών, κοιμητηρίου και στη δημοτική επιχείρηση ΔΟΕΠΑΠ- ΔΗΠΕΘΕ που αφορά μουσικούς πνευστών οργάνων της φιλαρμονικής. Οι παροχές άρχισαν να δίνονται και πάλι στους εργαζόμενους, μόλις το τελευταίο τρίμηνο της θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής αφού πρώτα το θέμα έφθασε στην Επιθεώρηση Εργασίας και από εκεί υπόψη του Εισαγγελέα Βόλου.

«Αλλού λιοντάρια αλλού κοτούλες»

Με αφορμή τη δίκη για το γάλα των εργαζομένων, η ΔΑΣ – ΟΤΑ είχε ζητήσει από το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας να πραγματοποιήσει γενική συνέλευση και να κινητοποιήσει το σύνολο των εργαζομένων προκειμένου να δώσουν δυναμικό παρών στα δικαστήρια.

Το αίτημα δεν εισακούστηκε προκαλώντας αντιδράσεις. «Είναι ντροπιαστική η σιωπή της πλειοψηφίας της διοίκησης του Συλλόγου. Μία εβδομάδα πριν είχε γίνει ολόκληρη κινητοποίηση με αφορμή φαινόμενα τραμπουκισμού της δημοτικής αρχής κατά εργαζομένων. Στις αντιδημοκρατικές συμπεριφορές της σημερινής δημοτικής αρχής κάνουν τα λιοντάρια και τις κοτούλες στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων επί θητείας Σκοτινιώτη», είπε σε αυστηρό ύφος η εκπρόσωπος της ΔΑΣ – ΟΤΑ Εύη Καρυδάκη.

Το παρών έξω από τα δικαστήρια έδωσαν δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Βόλου. Ο επικεφαλής της παράταξης Αποστόλης Νάνος μίλησε για καταστρατήγηση της συλλογικής σύμβασης των εργαζομένων. «Ηρθαμε να συμπαρασταθούμε στους εργαζόμενους. Η υπόθεση αφορά την προηγούμενη δημοτική αρχή που με τρόπο αυθαίρετο σταμάτησε να χορηγεί γάλα στους εργαζόμενους. Τότε είχαμε κάνει παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας και την Εισαγγελία Βόλου», είπε ο κ. Νάνος.