Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 08:33
Τοπικά

Νύχτα – θρίλερ στο Αερινό, με τους πρόσφυγες να αρνούνται τη διαμονή τους στον καταυλισμό






Σε θρίλερ εξελίχθηκε η υπόθεση με τους 249  πρόσφυγες που έφθασαν στις 3:45 το χθες απόγευμα με τέσσερα λεωφορεία στον καταυλισμό στο ΣΕΑ Αερινού.  Αρνήθηκαν  και οι 249 να μείνουν στον καταυλισμό και γύρω στις επτά το απόγευμα,  περίπου 200 από αυτούς, μετά από τρεις και πλέον ώρες μέσα στα λεωφορεία, βγήκαν στο δρόμο με τα υπάρχοντά τους και άρχισαν να περπατούν στην Εθνική οδό, με κατεύθυνση προς την Αθήνα. Μετά από πολλές προσπάθειες, γύρω στις 8:30 το βράδυ, πείστηκαν και επέστρεψαν αλλά όλοι είναι επιβιβασμένοι στα λεωφορεία και αρνούνται να κατέβουν να πάρουν φαγητό και νερό.

«Η κατάσταση είναι απελπιστική, δεν ξέρουμε πως να τους αντιμετωπίσουμε. Το 50% αυτών των ανθρώπων είναι παιδιά. Έχουν εξαγριωθεί, δεν μας ακούν. » ανέφερε στην ΕΡΤ Βόλου η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Σημειώνεται ότι ο καταυλισμός ήταν πανέτοιμος να τους υποδεχθεί. Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ Βόλου το μέλος της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Βασίλης Ηλιόπουλος, που βρίσκεται στα ΣΕΑ Αερινού από το πρωί και βοήθησε με την ομάδα του και άλλους εθελοντές στο στήσιμο των σκηνών, στην περίφραξη κα όπου χρειάστηκε, «άκρη με τους υπεύθυνους δεν βρήκαμε. Ούτε με την κυβέρνηση ούτε με το στρατό. Έχουμε μείνει τώρα μέσα στη βροχή τόσες ώρες οι εθελοντές, η αστυνομία, έφυγαν και οι γιατροί που είχαν έλθει από το Νοσοκομείο και το ασθενοφόρο από το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου».

Από το πρωί ήταν στο χώρο η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημ. Νασίκας και μέλη του δημοτικού συμβουλίου και μάλιστα μία υπάλληλος που μιλούσε αραβικά προσπάθησε να συνεννοηθεί μαζί τους. Μας είπαν, ανέφερε η κα Κολυνδρίνη. ότι στην Αθήνα, αυτοί που συντονίζουν την επιχείρηση, τους είπαν ότι σήμερα θα έμεναν σε κάποια ξενοδοχεία και αύριο το πρωί θα αναχωρούσαν για Θεσσαλονίκη. Οι περισσότεροι είχαν στα χέρια τους εισιτήρια με το τραίνο από Θεσσαλονίκη προς Ειδομένη». Η κα Κολυνδρίνη ανέφερε ακόμη ότι ο χώρος είναι έτοιμος, στήθηκε ιατρείο, οικίσκος καταγραφής των προσφύγων, 30 χημικές τουαλέτες, ντους και η 111 πτέρυγα Μάχης ήταν έτοιμη να προσφέρει φαγητό. «Δεν πείθονταν με τίποτα να μείνουν. Κάποιοι είχαν εξαγριωθεί και απελπισμένοι χτυπούσαν τα τζάμια των λεωφορείων που ήταν μέσα. Τελικά πήραν απόφαση και έφυγαν με τα πόδια». Η κα Κολυνδρίνη επισήμανε ότι τα παιδιά πρέπει να είναι πάνω από 100 και μεταξύ τους και νεογέννητο 20 ημερών. Ενημερώσαμε τον αρμόδιο υπουργό και τον ταξίαρχο υπεύθυνο της επιχείρησης και μας είπαν ότι πρέπει να τους κρατήσουμε εδώ, αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης. Τα εξηγήσαμε, αλλά εις μάτην».

«Ποιος κοροϊδεύει ποιον και γιατί;»

Την τραγικά κατάσταση που έχει διαμορφωθεί περιγράφει γλαφυρά σε ανάρτησή της στην σελίδας της; Σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η κ. Αγγελική Ιωαννίτη, απ΄τ5ο ην Κουζίνα Αλληλεγγύης Βόλου. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Ποιος κοροϊδεύει ποιον και γιατί ?????? ……….. Η Αθήνα βουλιάζει, άλλες 3000 άνθρωποι σήμερα και πόσους ακόμα περιμένουμε …..ετοίμασαν χώρο υποδοχής κοντά στο ΑΕΡΙΝΟ οσο γινόταν καλύτερο Ηλθαν τα 4 πρώτα λεωφορεία Βροχή λάσπη και κρύο Η κουζίνα αλληλεγγύης με το στέκι μεταναστών φτάσαμε 6μμ Αστυνομία δήμαρχος Βελεστίνου ειδικές δυνάμεις ήταν εκεί ……… Ένταση άρνηση θυμός …… Σέ ποιόν να καταλογίσω ευθύνες ???? ΜΠΕΡΔΕΥΤΗΚΑ… Δεν κατέβαιναν από τα λεωφορεία δέν έτρωγαν οτι πήγαμε εμείς και η αεροπορία δέν δέχονταν ούτε νερό χυμό για τα παιδιά τους ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΚΟΠΙΑ Η ΑΘΗΝΑ ΠΑΛΙ Από αθήνα έφυγαν με υπόσχεση νά φτάσουν στά σύνορα ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΝ ΤΟΥΣ ΚΟΡΟΙΔΕΨΕΙΣ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΙΑ Εως 10μμ προσπαθούσαμε για να γυρίσουν στά λεωφορεία γιατί μες στήν βροχή εφευγαν με τα πόδια και κάτω απο μια γέφυρα άναψαν φωτιές και στεγάστηκαν ΤΕΛΙΚΑ γύρισαν στά λεωφορεία με τήν υπόσχεση αύριο να φύγουν ΓΙΑ ΠΟΥ ΑΡΑΓΕ ??????? Δέν μπορώ να πω οτι ήταν ότι καλύτερο μέσα στης σκηνές …όμως ποιός τους υποσχέθηκε κάτι άλλο ??? καί εμείς δύσκολα περνάμε στήν Ελλάδα γιατί είναι τόσο θυμωμένοι ??? Εμεις οι εθελοντές να βοηθήσουμε θέλουμε αλλα μπερδευόμαστε στά παιχνίδια κάποιον και δέν ξέρουμε ποιός κοροιδέυη ποιον και γιατί ………..Αυριο θά πάμε πάλι καί ελπίζω νά έχω καλύτερα νέα ..