Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 09:43
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μήνυμα του Ομπάμα από την Ακρόπολη για τη Δημοκρατία






Με ένα βίντεο διάρκειας 92 δευτερολέπτων από την Ακρόπολη το οποίο ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook επέλεξε να αποχαιρετήσει οριστικά την Αθήνα ο Μπαράκ Ομπάμα.

Για δεύτερη φορά, λίγες ώρες μετά την ομιλία-παρακαταθήκη από το πολιτιστικό κέντρο του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ο αμερικανός πρόεδρος επέλεξε την Αθήνα και συγκεκριμένα τον ιερό βράχο της Ακρόπολης για να στείλει ένα μήνυμα ότι «είμαστε μέρος της κοινότητας των εθνών που λύνει προβλήματα και κάνει το καλύτερο για την ανθρωπότητα».

Η Ελένη Μπάνου, διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αθηνών, ξενάγησε τον Αμερικανό πρόεδρο στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης

Στο βίντεο ο Μπαράκ Ομπάμα αρχικά σημειώνει ότι μια από τις χαρές του να είσαι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι να γνωρίζεις τον κόσμο και την ιστορία του.

«Έχουμε πίσω μας τον Παρθενώνα και ένα μέρος της Ακρόπολης» λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ επαναλαμβάνοντας ότι «εδώ στην Αθήνα ξεκίνησαν να αναπτύσσονται ιδέες όπως η δημοκρατία και η έννοια του πολίτη».

Ο κ. Ομπάμα αναφέρεται επίσης στην έννοια της συνέχειας που υπάρχει «με ό,τι συνέβη εδώ με τις ομιλίες του Περικλή και των ιδρυτών του κράτους μας».

«Είναι πολύ σημαντικό για τον πρόεδρο των ΗΠΑ να στείλει μήνυμα για το πόσο σημαντική είναι η πολιτιστική κληρονομιά μιας χώρας» ακούγεται να λέει ο Μπαράκ Ομπάμα.

Στη λεζάντα, δε, του βίντεο ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρεται στην έννοια της διακυβέρνησης «του λαού, από το λαό, για τον λαό».

«Στο τελευταίο μου ταξίδι στο εξωτερικό ως πρόεδρος, είχα τελικά την ευκαιρία να επισκεφθώ την Ελλάδα και να γνωρίσω την πανέμορφη ιστορία της χώρας αυτής. Στεκόμενος εδώ στην Ακρόπολη, στο χώρο γέννησης της δημοκρατίας και των δημοκρατικών αξιών που μοιραζόμαστε ως Αμερικανοί, αντιλαμβάνεσαι την αξία μιας κυβέρνησης του λαού, από το λαό, για τον λαό – και πώς οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως του έθνους στο οποίο ανήκουν, θα αποφασίζουν το είδος των χωρών στις οποίες θα ζούμε, τα ιδεώδη που θα επιδιώκουμε και τις αξίες που θα μας ορίζουν» αναφέρει συγκεκριμένα στη λεζάντα.

 

 

Πηγή: protothema.gr