Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 08:38
Τοπικά

Μαγνησία: Εννέα περιστατικά κακοποίησης παιδιών καταγγέλθηκαν στο Χαμόγελο του Παιδιού το πρώτο εξάμηνο του 2016






διαίτερα ανησυχητική είναι η αύξηση των περιστατικών παιδικής κακοποίησης, ενώ σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στοιχεία, εννέα περιπτώσεις από την περιοχή της Μαγνησίας καταγγέλθηκαν στο «Χαμόγελο του παιδιού» στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2016. Τα παραπάνω περιστατικά καταγγέλθηκαν μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 1056 που λειτουργεί δωρεάν όλο το εικοσιτετράωρο και προωθήθηκαν άμεσα στους αρμόδιους, από το τοπικό τμήμα Θεσσαλίας, του «Χαμόγελου του παιδιού». Παράλληλα, για το ίδιο διάστημα, βοηθήθηκαν 169 οικογένειες και 498 παιδιά από όλη τη Θεσσαλία, που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο υπεύθυνος του «Χαμόγελου του παιδιού» σε επίπεδο Θεσσαλίας, Γρηγόρης Λιογγαρίδης, επισημαίνει ότι το σύνολο των καταγγελιών που καταγράφηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2016 είναι πολύ περισσότερες σε σύγκριση με το σύνολο των αντίστοιχων που καταγράφηκαν στη διάρκεια του 2015.

Συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του 2016 καταγράφηκαν 25 καταγγελίες από όλη τη Θεσσαλία, ενώ στη διάρκεια του 2015, ο αντίστοιχος αριθμός δεν ξεπέρασε τις 15 συνολικά.

«Για εμάς κάθε περιστατικό κακοποίησης αντιμετωπίζεται με πολύ μεγάλη σοβαρότητα και σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές. Ακόμη και ένα περιστατικό κακοποίησης να υπάρχει, είναι ανησυχητικό», όπως επισημαίνει ο κ. Λιογγαρίδης. Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι κατά πόσο συνδέεται με την κρίση και την περίοδο της οικονομικής ύφεσης το συγκεκριμένο πρόβλημα και οι επιπτώσεις του στις ενδοοικογενειακές σχέσεις.

«Αναμφίβολα, η περίοδος της κρίσης δημιουργεί πολλά προβλήματα, αλλά δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επιβαρύνει την οικογένεια. Δεν είναι μόνο το οικονομικό σκέλος που δημιουργεί προβλήματα, μπορεί, ενδεχομένως, κάποιο πρόβλημα το οποίο προϋπήρχε, να εκδηλώνεται με πιο έντονη μορφή», όπως υπογραμμίζει ο κ. Λιογγαρίδης, ο οποίος διευκρινίζει, παράλληλα, ότι κάθε περιστατικό, αντιμετωπίζεται ξεχωριστά και πάντα με τη δέουσα διακριτικότητα.

Οι απόψεις των ειδικών συγκλίνουν στο γεγονός ότι επιβαρύνεται, σε γενικές γραμμές, η ψυχολογία των ενηλίκων, λόγω της οικονομικής ύφεσης, ενώ όπως τονίζει ο υπεύθυνος του «Χαμόγελου του παιδιού» για τη Θεσσαλία, «ούτως ή άλλως, όταν μια οικογένεια έχει πρόβλημα διαβίωσης, την επηρεάζει σε διάφορους τομείς».

Στήριξη οικογενειών

Πέρα από τις καταγγελίες που αφορούν περιστατικά κακοποίησης, έχουν καταγραφεί, παράλληλα, δεκάδες εκκλήσεις για συνδρομή οικογενειών που αντιμετωπίζουν ουσιαστικό πρόβλημα διαβίωσης.

Το «Χαμόγελο του παιδιού» στηρίζει σε μηνιαία βάση δεκάδες οικογένειες, που αντιμετωπίζουν ουσιαστικό πρόβλημα διαβίωσης, προσφέροντάς τους τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια, σχολικά, μικροέπιπλα και ότι άλλο χρειάζονται, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές τους ανάγκες.

Η πολύπλευρη προσφορά «αγκαλιάζει» ακόμη και ιατρικά περιστατικά, τα οποία σχετίζονται με παιδιά. «Το κάθε περιστατικό αντιμετωπίζεται ανάλογα με τη ανάγκη που έχει το κάθε παιδί, είτε μια διακομιδή με ασθενοφόρο, είτε μια κλήση για κάποιο φάρμακο ή θεραπεία που χρειάζεται, ενδεχομένως, το κάθε παιδί. Αναλόγως με το περιστατικό, προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε» επισημαίνει ο κ. Λιογγαρίδης.

Στο μεταξύ, οι κλήσεις για βοήθεια στη γραμμή 1056 αυξάνονται διαρκώς, τα αιτήματα το ίδιο και κατά συνέπεια υπάρχει διαρκής ανάγκη ενίσχυσης του «Χαμόγελου του παιδιού», προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλες οι περιπτώσεις που ζητούν βοήθεια.

Σημαντική είναι, εξάλλου, η συνδρομή του κόσμου, αλλά και πολλών παιδιών, μαθητών των σχολείων της Μαγνησίας, χερσαίας και νησιωτικής, αλλά και της Θεσσαλίας, ευρύτερα, οι οποίοι συμβάλουν αποφασιστικά στη συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τη στήριξη του «Χαμόγελου του παιδιού».

Ανάλογη καμπάνια θα πραγματοποιηθεί και στο προσεχές διάστημα, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, με τη συμμετοχή όλων των σχολείων, σε πανθεσσαλικό επίπεδο.

Κλείνοντας, ο κ. Λιογγαρίδης υπογραμμίζει ότι «οι ανάγκες των παιδιών είναι διαρκείς και εμείς οφείλουμε ως Οργανισμός, να ανταποκριθούμε, γιατί το χαμόγελο των παιδιών αυτών, είναι ο δικός μας ο στόχος. Κατά συνέπεια, η προσπάθεια είναι διαρκής και χρειάζονται πολλοί σύμμαχοι για να μπορέσουμε να τα καταφέρουμε, σε συλλογική βάση».

Το τηλέφωνο του περιφερειακού γραφείου Θεσσαλίας είναι 2410560900 και βρίσκεται στη διάθεση των ενδιαφερομένων από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, από Δευτέρα έως Παρασκευή, ενώ η τηλεφωνική γραμμή 1056 λειτουργεί όλο το 24ωρο, για την καταγραφή καταγγελιών και γενικότερα περιστατικών, τα οποία χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης.

ΠΗΓΗ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ