Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 15:47
Τοπικά

3ωρη παμβολιώτικη στάση εργασίας για τα προβλήματα του ΕΦΚΑ






Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου κήρυξε για την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017, παμβολιώτικη 3ωρη στάση εργασίας, από τις 12:00 – 15:00.

Όπως επισημαίνεται από τη Διοίκηση του ΕΚΒ, η στάση εργασίας προκηρύχθηκε «σαν άμεση αγωνιστική αντίδραση στο λειτουργικό χάος που επικρατεί στον νεοσυσταθέντα Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) εξ αιτίας της προχειρότητας, ανευθυνότητας και επιπολαιότητας που χαρακτηρίζουν την ασυντόνιστη και βιαστική σύστασή του».

Επίσης, το ΕΚΒ θεωρεί «απαράδεκτη την ασφαλιστική «στέγαση» υπό τον ίδιο Ασφαλιστικό Φορέα εργαζόμενων και εργοδοτών και καταγγέλλει τις σοβαρότατες παθογένειες του ΕΦΚΑ, που ήδη από το ξεκίνημα της …υπολειτουργίας του προκαλεί τεράστια προβλήματα στους ασφαλισμένους του.

Τα προβλήματα αυτά έχουν να κάνουν με:

  • Τεράστια λάθη κατά τη μεταφορά των δεδομένων από τα Μητρώα των επιμέρους υπηρεσιών, που, σε μερικές περιπτώσεις, συνεπάγονται ακόμη και απώλεια δεδομένων ασφαλισμένων!
  • Μεγαλύτερες καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των αιτήσεων συνταξιοδότησης, καθώς, λόγω των λαθών/ανυπαρξίας Μητρώου, καθίσταται δυσχερής η λειτουργία, όχι μόνο των εφαρμογών Μητρώου αλλά και των Συντάξεων, της Ανακεφαλαίωσης και των Παροχών.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι καθυστερεί η έκδοση κυρίων συντάξεων από τις 13/5/2016 ενώ από τις 1/1/2015 έχουν παγώσει εντελώς οι επικουρικές.

  • Προβλήματα με την αυτόματη απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας για όλους τους ασφαλισμένους που έχουν τις σχετικές προϋποθέσεις. Το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί με την επικείμενη (28/2) λήξη της προθεσμίας για τις ασφαλιστικές ενημερότητες.
  • Ελλείψεις σε λειτουργικά υλικά και μέσα (χαρτική, γραφική ύλη, κλπ).

Όσο για την χωροταξική κατανομή των υπηρεσιών του νέου Ταμείου, δεν είναι παρά μία μόνον από τις πολλές άλλες πτυχές και τα τραγικά λάθη, τις προχειρότητες και τις παραλείψεις, που «συνθέτουν» το λειτουργικό μπάχαλο του νεοσύστατου ΕΦΚΑ.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το κοινωνικώς άδικο και θεσμικώς πρωτόγνωρο νομοθετικό έκτρωμα του τ. Υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, που διέπει το νέο πλαίσιο των συνταξιοδοτικών Διατάξεων του ΕΦΚΑ, αντανακλούν στο σύνολό του το αποτυχημένο και ανάλγητο νέο Ασφαλιστικό Σύστημα, που το Συνδικαλιστικό Κίνημα δεν πρόκειται ποτέ να νομιμοποιήσει με την αποδοχή του.

Η Διοίκηση του ΕΚΒ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση».