Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024 07:05
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τον Βύρωνα Πολύδωρα προτείνει η κυβέρνηση για το ΕΣΡ -Συνάντηση με Τσίπρα






Τον Βύρωνα Πολύδωρα επέλεξε η κυβέρνηση, ως το πρόσωπο που θα προτείνει για τη θέση του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και είχε συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και τον Νίκο Βούτση, η οποία κράτησε περίπου 45 λεπτά, ο Βύρων Πολύδωρας τόνισε ότι προϋπόθεση για την εμπλοκή του είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ με όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα, ανάμεσά τους και η διενέργεια διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Θεωρώ την πρόταση που μου έγινε να αναλάβω πρόεδρος του Συμβουλίου ως τιμητική, αλλά κυρίως ως πρόταση για μία θέση ευθύνης», δήλωσε. «Αυτές τις ώρες, όλοι οι δυνάμενοι να εκφέρουν γνώμη και να έχουν την αποφασιστικότητα για μια εποικοδομητική συμβολή είναι υποχρεωμένοι να δράσουν», τόνισε.

Ο κ. Πολύδωρας ανέφερε ακόμη ότι είπε στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής ότι το κύριο σημείο για τη συνταγματική συμμόρφωση είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ με όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα, κάτι που έγινε δεκτό όπως είπε. «Εννοείται ότι στην επαναφορά των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ περιλαμβάνεται και η διεξαγωγή του διαγωνισμού. Για τις λεπτομέρειες πρέπει να δούμε και την απόφαση του ΣτΕ», τόνισε.

«Δεν κάνω επικοινωνιακά παιχνίδια»

Οταν ρωτήθηκε για την στάση που εκτιμά ότι θα πάρει η ΝΔ απέναντι στην υποψηφιότητά του, ο κ. Πολύδωρας απάντησε «Δεν ξέρω τι θα κάνει η ΝΔ», ενώ σχολιάζοντας την ανακοίνωση που είχε βγάλει λίγο νωρίτερα το κόμμα, ανέφερε «Δεν κάνω επικοινωνιακά παιχνίδια, ούτε είδα τάση για επικοινωνιακά τεχνάσματα. Είδα τάση για συναίνεση. Είναι η προϋπόθεση της δικής μου παρεμβάσεως».

Ακόμη, ο κ. Πολύδωρας τόνισε ότι θα επικοινωνήσει με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Δεν πάει άλλο το αδιέξοδο», τόνισε ακόμη και πρόσθεσε ότι θα συμβάλει στη θεσμική και νομική εξομάλυνση της κατάστασης. Ο κ. Πολύδωρας αναφέρθηκε και στην ένταση με τη δικαιοσύνη, χαρακτηρίζοντάς την ως «εκτός τόπου και χρόνου».

Η επικοινωνία την Πέμπτη

Την Πέμπτη το βράδυ, σε ημίωρη τηλεφωνική επικοινωνία ουσιαστικά «κλείδωσε» η επιλογή της κυβέρνησης να προτείνει τον Βύρωνα Πολύδωρα για τη θέση του επικεφαλής του ΕΣΡ. Σύμφωνα με πληροφορίες, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού οι δύο άνδρες επικοινώνησαν τηλεφωνικά και συνομίλησαν για πάρα πολλά θέματα της πολιτικής.

Ο κ. Πολύδωρας δήλωσε διαθέσιμος να συμβάλει- όχι από υπουργική θέση- με τον τρόπο που μπορεί σε θέματα μείζονος εθνικής σημασίας και το θέμα της αντιμετώπισης της διαπλοκής και της νομιμότητας του τηλεοπτικού τοπίου είναι από αυτά που θεωρεί και ο ίδιος μείζονας σημασίας. Κάπου εκεί, τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους, με αποτέλεσμα σήμερα το πρωί να διαρρεύσουν πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές για επιλογή που δεν θα μπορεί να δίνει άλλοθι στη ΝΔ για να μη συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, προαναγγέλλοντας ότι θα προταθεί ένα πρόσωπο έκπληξη στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής τη Δευτέρα, το οποίο- όπως έλεγαν- δύσκολα θα μπορούσε να απορρίψει η ΝΔ, έριχναν το μπαλάκι στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Ιδιαίτερα τώρα, μετά και την απόφαση του ΣτΕ ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες πρέπει να γίνει αποκλειστικά από το ΕΣΡ, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία κωλυσιεργίας. Οσοι επιμείνουν να αρνούνται να συμβάλουν στη συγκρότησή του, σημαίνει ότι μπλοκάρουν συνειδητά οποιαδήποτε δυνατότητα να μπει τάξη στην ασυδοσία του τηλεοπτικού τοπίου», ανέφεραν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

«Ετσι λοιπόν, τη Δευτέρα, ο ελληνικός λαός θα βγάλει τελεσίδικα τα συμπεράσματά του για το αν ο πραγματικός στόχος της ΝΔ είναι η συνταγματική ορθότητα ή η διαρκής θεσμικής αυθαιρεσία, με στόχο την οριστική υπονόμευση οποιουδήποτε διαγωνισμού», σχολίαζαν ακόμη από την κυβέρνηση.

ΝΔ: Η κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα επικοινωνιακά παιχνίδια

Σε μία πρώτη αντίδραση, μετά από τις διαρροές που έγιναν νωρίτερα και τα όσα υποστήριζαν οι κυβερνητικές πηγές, η ΝΔ με ανακοίνωσή της καλούσε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα επικοινωνιακά παιχνίδια.

«Η Νέα Δημοκρατία είναι σταθερά υπέρ της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Με όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα και καταργούσε ο νόμος Παππά», ανέφερε η ανακοίνωση.

«Επομένως τις επόμενες ημέρες ο νόμος Παππά πρέπει να αντικατασταθεί από νόμο που θα υλοποιεί αυτά που το Σύνταγμα προβλέπει, ώστε αμέσως μετά να συσταθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Η Κυβέρνηση, έστω και μία φορά, ας αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και ας εγκαταλείψει τα επικοινωνιακά παιχνίδια», τόνισε ακόμη η ΝΔ.