Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 17:34
Κόσμος

Τζιχαντιστής του Ισλαμικού Κράτους ο καμικάζι της Κωνσταντινούπολης






Το άγριο πρόσωπο της τρομοκρατίας είδε για μία ακόμα φορά η Τουρκία έπειτα από τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε νωρίς το πρωί στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, όταν καμικάζι πυροδότησε εκρηκτικά κοντά σε γκρουπ τουριστών στην πλατεία Σουλταναχμέτ.

Από την επίθεση έντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσα στους οποίους οι εννέα ήταν Γερμανοί πολίτες και τουλάχιστον 15 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Παρότι οι αρχικές πληροφορίες και η ενημέρωση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκαναν λόγο για «Σύρο καμικάζι», σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα Ηurriyet ο δράστης είναι ο 28χρονος Ναμπίλ Φαντλί, με καταγωγή από τη Σαουδική Αραβία.

Έπειτα από τις έρευνες για τις διασυνδέσεις του με τρομοκρατικές οργανώσεις και όπως επισημαίνει το πρωθυπουργικό γραφείο της Τουρκίας, διαπιστώθηκε πως ο βομβιστής ήταν τζιχαντιστής του Ισλαμικού Κράτους.

Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουμλούς, δήλωσε πως το όνομα του βομβιστή δε συγκαταλεγόταν στη λίστα με τους υπόπτους για τρομοκρατία. Παράλληλα, εξήγησε πως ο δράστης είχε εισέλθει πρόσφατα στη χώρα από τη Συρία.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε αναφέρει πως ο βομβιστής είναι Σύρος υπήκοος γεννημένος το 1988, ενώ σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης οι Τούρκοι αστυνομικοί κατάφεραν να τον ταυτοποιήσουν «χρησιμοποιώντας τα μέλη» από τη διαμελισμένη σορό του!

Προς το παρόν δεν υπάρχει άμεση ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος ή άλλη τρομοκρατική οργάνωση που είχε στόχο τους τουρίστες.

Στο μεταξύ, δύο Τούρκοι αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, είχαν δηλώσει νωρίτερα πως είναι εξαιρετικά πιθανό το Ισλαμικό Κράτος να βρίσκεται πίσω από τη φονική επίθεση στην πλατεία Σουλταναχμέτ.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του Τούρκου πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση κάνοντας λόγο για «ειδεχθές έγκλημα».

Παράλληλα, συγκλονίζουν οι μαρτυρίες αυτοπτών που βρέθηκαν στο σημείο με τον Ερντέμ Κορόγλου που εργαζόταν σε γραφείο κοντά στην πλατεία Σουλτάναχμέτ, δήλωσε πως είδε πολλούς ανθρώπους να βρίσκονται πεσμένοι στο έδαφος μετά την έκρηξη.

«Ήταν δύσκολο να καταλάβεις ποιος ήταν ζωντανός και ποιος νεκρός. Τα κτίρια σείστηκαν από την ένταση της έκρηξης», δήλωσε ο Κορόγλου.

Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε στάση του τραμ, όπου περίμεναν αρκετοί πολίτες και τουρίστες, ενώ αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στην εφημερίδα Hurriyet ότι είδε άτομο που φορούσε ζώνη με εκρηκτικά στον τόπο της έκρηξης. Άλλες μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο βομβιστής κινήθηκε προς μια ομάδα τουριστών που περίμενε να επισκεφθεί το Μπλε Τζαμί, ενώ αυτόπτης μάρτυρας που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, είπε πως είδε ανθρώπινα μέλη διασκορπισμένα στο σημείο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με αυτήκοους μάρτυρες, η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή που έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της πόλης

Δύο από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, γεγονός που κάνει τις αρχές να φοβούνται ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, όπως μεταδίδει το CNN Türk. Τρεις τραυματίες, τούρκοι υπήκοοι, έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Samatya και ο ένας από αυτούς υποβάλλεται σε εγχείρηση.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Dogan τουλάχιστον έξι Γερμανοί, ένας Νορβηγός και ένας Περουβιανός βρίσκονται ανάμεσα στους τραυματίες, ενώ δύο υπήκοοι από τη Νότιο Κορέα έχουν χάσει τη ζωή τους.

Την ίδια στιγμή, ο γερμανικός Τύπος προειδοποιεί ότι ενδέχεται να υπάρξουν και νέα τρομοκρατικά «χτυπήματα» στην Κωνσταντινούπολη σήμερα.

Μέρκελ: Πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά κατά της τρομοκρατίας
Σχετικά με τα θύματα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης πως είναι πιθανό γκρουπ Γερμανών τουριστών να είναι ανάμεσα σε όσους επλήγησαν από την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη.

Αναλυτικότερα, η Μέρκελ εξέφρασε την ανησυχία της ότι μπορεί ανάμεσα στα θύματα να βρίσκονται Γερμανοί πολίτες, προσθέτοντας πως «η διεθνής τρομοκρατία δείχνει το άσχημο πρόσωπό της» και συμπληρώνοντας πως «πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά κατά της τρομοκρατίας».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, μάλιστα, ενημέρωσε την Γερμανίδα καγκελάριο πως τα περισσότερα από τα θύματα είναι Γερμανοί πολίτες και εξέφρασε τη θλίψη του για το τραγικό περιστατικό.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, τόνισε πως όλες οι χώρες που έχουν πέσει θύμα τρομοκρατικών επιθέσεων «πρέπει να δείξουν την αλληλεγγύη τους».

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, αφού κάλεσε τους Γερμανούς πολίτες να αποφεύγουν να βρίσκονται κοντά σε πολυπληθή τουριστικά σημεία της Κωνσταντινούπολης, έκανε λόγο για ενδεχόμενο να υπάρχουν Γερμανοί ανάμεσα στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης.

«Πρέπει να υποθέσουμε ότι και Γερμανοί τραυματίστηκαν σε αυτή την τρομοκρατική επίθεση. Επιπλέον, δε μπορούμε να αποκλείσουμε ότι ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και Γερμανοί», πρόσθεσε ο Σταϊνμάγερ.

Καταδικάζει την επίθεση το ΝΑΤΟ
Σε ανακοίνωσή του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση και εξέφρασε τη θλίψη του στις οικογένειες των θυμάτων.

«Η σκέψη μου πηγαίνει σε όσους τραυματίστηκαν, στον τουρκικό λαό και σε όσες άλλες χώρες έχουν επηρεαστεί. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τέτοιες επιθέσεις. Όλοι οι εταίροι του ΝΑΤΟ παραμένουν ενωμένοι στον αγώνα κατά όλων των μορφών της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Την επίθεση καταδίκασε με τη σειρά της, η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Αν Μπρασέρ, η οποία δήλωσε πως η Τουρκία μπορεί να στηριχτεί στη στήριξη της Ευρώπης «στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του βίου εξτρεμισμού».

Παράλληλα, δήλωσε πως είναι καθήκον όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων να αντισταθούν κατά της ριζοσπαστικοποίησης και του μίσους που τροφοδοτεί τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία.