Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 02:22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος για συντάξεις: Δεν υπάρχει ζήτημα αναδρομικών διεκδικήσεων






Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αναδρομικών διεκδικήσεων, με βάση την απόφαση που έχει εκδώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στη δικαστική δικαίωση δύο συνταξιούχων που είχαν προσφύγει για τις περικοπές του 2012.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για ένα πολύπλοκο νομικό θέμα με κοινωνικές επιπτώσεις. «Η απόφαση του μονομελούς διοικητικού πρωτοδικείου εναρμονίζεται με την απόφαση- πιλότο του ΣτΕ, ότι οι περικοπές που έγιναν από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από το 2012 κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Ωστόσο, το ΣτΕ δεν έδωσε αναδρομική ισχύ στην απόφασή του, αλλά είπε το κράτος οφείλει να συμμορφωθεί με την απόφαση αυτή από τη στιγμή έκδοσης και μετά, άρα δεν είχαμε αναδρομική ισχύ», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος στην ΕΡΤ.

«Για αυτό τον λόγο, το Νομικό Συμβούλιο δεν επέλεξε να ασκήσει έφεση. Από τη στιγμή που το κράτος, η κυβέρνηση και η Βουλή υιοθέτησαν τον νέο ασφαλιστικό νόμο το 2016, έχουν συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση- πιλότο του ΣτΕ και επομένως δεν τίθεται κανένα περαιτέρω ζήτημα. Δεν υπάρχει ζήτημα αναδρομικών διεκδικήσεων των ποσών, με βάση την απόφαση που έχει εκδώσει το ΣτΕ», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ό,τι αφορά τον «λογαριασμό» για το κράτος- που εκτιμάται στα 8 δισ. ευρώ- ο κ. Τζανακόπουλος αρνήθηκε να το σχολιάσει. «Δεν μπορεί να ξέρει κανείς πόσες αιτήσεις έχουν κατατεθεί που ζητούν αναδρομικά από τη στιγμή της απόφασης του ΣτΕ μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου, που ήρθε να ευθυγραμμιστεί με αυτή την απόφαση. Είναι αδύνατη η όποια εκτίμηση δημοσιονομικού κόστους. Δεν υπάρχει λόγος να γίνεται συζήτηση χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία για να δημιουργούμε πολιτικές εντυπώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά ένστολων, δικαστικών και γιατρών του ΕΣΥ, θα τα λάβουν «σε κάθε περίπτωση πριν να τελειώσει το έτος», ενώ συμπλήρωσε ότι πρόκειται για ποσά που έχουν συνυπολογιστεί και έχουν ληφθεί υπόψη για να μπορεί το δημόσιο να επιτύχει τους στόχους που είναι συμφωνημένοι με το Εurogroup.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr