Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 04:18
Ελλάδα

Τα μέτρα φέρνουν κραδασμούς στην κυβερνητική πλειοψηφία






Σε δύσβατο δρόμο καλείται να… περπατήσει από δω και πέρα η κυβέρνηση, καθώς η νομοθέτηση αλλά και εφαρμογή των προαπαιτούμενων φέρνει κραδασμούς στο εσωτερικό των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Οι ενστάσεις των βουλευτών το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν επίμονα με σημείο τριβής τη διάταξη για την επιβολή φόρου στο κρασί, ενώ μούδιασμα υπήρξε και για τις ρυθμίσεις που αφορούν στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.
Με ξεκάθαρη στόχευση να αποφευχθούν τυχόν «διαρροές» στην αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή -όπου θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα δάνεια»- και για να εκτονωθεί η δυσαρέσκεια πρωτοκλασάτων βουλευτών αλλά και υπουργών, η κυβέρνηση προχώρησε σε αλλαγή πλεύσης για την επίμαχη διάταξη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να παρουσιάσει σήμερα νέα πρόταση. Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, αν  θα είναι μια βελτιωμένη εκδοχή της αρχικής πρότασης για τη φορολόγηση του οίνου, ή κάποιο άλλο «ισοδύναμο».

Επικριτικοί βουλευτές και υπουργοί
Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξαν φωνές, ούτε και ένταση στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της ΚΟ, ακολούθησε «βροχή» ερωτήσεων προς τους Ευκλ. Τσακαλώτο και Γ. Σταθάκη  για τους πλειστηριασμούς (ποιοι πληρούν τα κριτήρια για ρύθμιση, ποιο θα είναι το εισόδημα, οι εγγυητές, κ.λπ.) και διατυπώθηκε έντονος προβληματισμός για το κρασί.

Οι ευθείες βολές ήρθαν τόσο από την ηγεσία του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης -τους Βαγγέλη Αποστόλου και Μάρκο Μπόλαρη-, όσο και από αρκετούς βουλευτές της περιφέρειας οι οποίοι εκλήθησαν να βάλουν… νερό στο κρασί τους και να υπερψηφίσουν ακόμα μια σκληρή δέσμη μνημονιακών μέτρων που δεν θυμίζει επουδενί τις προεκλογικές τους υποσχέσεις.

«Τα αριστερά αντανακλαστικά να είναι σε εγρήγορση»

Τον τόνο έδωσε βουλευτής της Βορείου Ελλάδος, ο οποίος, παρότι εκτιμά πως «δεν υπάρχει ζήτημα για διαρροές στην ψηφοφορία», τονίζει με νόημα στο iefimerida.gr, ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε τα αριστερά αντανακλαστικά μας, αλλά να τα θέσουμε σε εγρήγορση».

Στη συνέχεια, ήρθε η πρόταση του βουλευτή Χρήστου Μπγιάλα, Ως αντιστάθμισμα πρότεινε να μπει φόρος στο ουίσκι, τη βότκα και το τζιν. Πρόταση, που βρήκε ευήκοα ώτα στην πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι σχολίαζαν με νόημα ότι «κρασί φτιάχνουμε, ουίσκι δεν φτιάχνουμε».

Δεν ανησυχεί το Μαξίμου
Με φόντο τα παραπάνω, και παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στη γειτονική Τουρκία, οι δηλώσεις των κυβερνητικών βουλευτών -δημόσιες και μη-περνούσαν από τα «ραντάρ» του Μεγάρου Μαξίμου.

Δεν έλειψαν, μάλιστα, και εκείνες οι φωνές που βιάστηκαν να προδικάσουν το αποψινό αποτέλεσμα, διαρρέοντας ότι θα υπάρξουν κι άλλες διαφοροποιήσεις βουλευτών (πέραν της δεδομένης του Νίκου Νικολόπουλου).
Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, δεν εκπέμπεται κλίμα ανησυχίας.  «Υπήρξαν παρατηρήσεις βουλευτών, αλλά δεν ανησυχούμε», έλεγαν με νόημα στο iefimerida.gr κυβερνητικές πήγες, εξηγώντας στη συνέχεια πως «προέχει να περάσουν αβίαστα τα μέτρα, στη συνέχεια το δεύτερο «πακέτο», ώστε να πάρουμε μετά δέσμευση για το χρέος». Στο ενδιάμεσο διάστημα στην κυβέρνηση ελπίζουν να εισπραχτούν από τον ESM τα 10 δισ. ευρώ για να προχωρήσει κανονικά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα 2 δισ. ευρώ της υποδόσης.