Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 22:49
Άλλες Ειδήσεις

Τα καλύτερα σνακ για την παραλία

Boy eating piece of watermelon on the beach.





Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και ήδη, όποιος δεν έχει πάει διακοπές, περνάει τα σαββατοκύριακα στις παραλίες. Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα στην παραλία είναι το τι θα φάμε. Στις οργανωμένες παραλίες, τα μπαρ και οι καντίνες προσφέρουν αρκετές επιλογές, οι οποίες, όμως, και δεν είναι υγιεινές, αλλά και κοστίζουν αρκετά. Τα σνακ στην παραλία είναι απαραίτητα, για να μπορέσει να αντέξει ο οργανισμός σας τη ζέστη και την κούραση. Το κόλπο, για να διαλέξετε τα σνακ που θα έχετε στην παραλία, είναι να πάρετε μαζί σας κάτι απλό, ανθεκτικό και ταυτόχρονα γευστικό.

Η Κλεοπάτρα Αρέστη, διαιτολόγος- διατροφολόγος (Msc), προτείνει μερικές γευστικές και εύκολες ιδέες για τα σνακ της παραλίας.

Φρούτα – Φρουτοσαλάτα –Smoothies
Τα καλοκαιρινά φρούτα είναι τόσο θρεπτικά για τον οργανισμό σας όσο και γευστικά. Μπορείτε να φτιάξετε εύκολα μια φρουτοσαλάτα από ροδάκινα, βερύκοκα, πεπόνι, καρπούζι, κεράσια και βανίλιες και να δημιουργήσετε ένα κανονικό γεύμα για την παραλία. Μην ξεχνάτε πόσο σημαντικά είναι τα φρούτα στη διατροφή σας, τόσο για τις βιταμίνες που σας παρέχουν όσο και για την ενέργεια που σας δίνουν.

Ιδανικό σνακ: Μπανάνες
Οι μπανάνες είναι άλλο ένα φρούτο που δεν το αγγίζει η άμμος και ο ήλιος. Και η βολική τους φλούδα βγαίνει τόσο εύκολα! Παρέχουν άμεση ενέργεια στον οργανισμό και είναι επίσης πλούσιες σε κάλιο – έναν ηλεκτρολύτη που σας βοηθάει να παραμείνετε ενυδατωμένοι. Επίσης, είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών και εύκολες στην πέψη τους.
Επιπλέον μπορείτε να καταναλώσετε και χυμούς χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή χυμούς λαχανικών καθώς και λαχταριστά, δροσερά και ελαφριά smoothies.

Μείγμα από ανάλατους ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα
Βάλτε σε ένα μπολάκι ποικιλία από τους αγαπημένους σας ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. Αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, λιναρόσπορο, ηλιόσπορο, cranberries, σταφίδες, μύρτιλα, σύκα ή δαμάσκηνα και ότι άλλο σας αρέσει. Θα σας τονώσουν και θα σας προσφέρουν αρκετή ενέργεια για παιχνίδι. Επίσης θα σας δώσουν τις βιταμίνες που χρειάζεστε. Προτιμήστε τους ξηρούς καρπούς χωρίς αλάτι για να μη σας αφυδατώσουν επιπλέον.

Μπάρες Δημητριακών
Μπορείτε να φτιάξετε εύκολα τις δικές σας μπάρες ενέργειας και να προσθέσετε ξηρούς καρπούς, ταχίνι, μέλι αντί για ζάχαρη, βρώμη, σταφίδες, κανέλα κοκ. Μία υγιεινή, εύκολη, με ποικιλία, καθώς και πρακτική πρόταση για ένα θρεπτικό σνακ για τις ώρες που θα περάσετε στην παραλία. Οι μπάρες δημητριακών με όλων των ειδών τα φρούτα είναι ιδανικές για κάθε ηλικία, για κάθε ώρα της ημέρας, καθώς προσφέρουν ενέργεια και πολλά θρεπτικά συστατικά.

Ελαφριά σάντουιτς
Σε ολικής αλέσεως ψωμί μπορείτε να βάλετε μέσα τόνο ή κοτόπουλο και να τα συνδυάσετε με λαχανικά και τυρί με χαμηλά λιπαρά. Με αυτόν τον τρόπο θα κρατήσετε σε χαμηλά επίπεδα τις θερμίδες που θα πάρετε και παράλληλα θα γεμίσετε με την ενέργεια που χρειάζεστε για τις δραστηριότητές σας στην παραλία.
Φροντίστε μόνο να έχετε το συγκεκριμένο σνακ σε ένα σχετικά δροσερό μέρος, αν δεν υπάρχει ψυγειάκι παραλίας, ώστε να διατηρηθεί με ασφάλεια!
Επίσης, μία καλή λύση που θα σας δώσει τους απαραίτητους υδατάνθρακες και την ενέργεια που χρειάζεστε θα αποτελέσει ένα κουλουράκι Θεσσαλονίκης ή μερικά κριτσίνια ολικής άλεσης. Προσοχή στην ποσότητα!

Φρέσκα ωμά λαχανικά
Τα λαχανικά θα σας δώσουν ενέργεια και θα σας δροσίσουν, χωρίς να επιβαρύνουν το στομάχι σας. Τέτοια λαχανικά μπορεί να είναι το αγγούρι, το καρότο, η ντομάτα και οι πιπεριές. Διαφορετικά μπορείτε να πάρετε μαζί σας sticks από αγγούρι και καρότο. Τα γνωστά και αγαπημένα μπαστουνάκια λαχανικών μπορεί να ακούγονται βαρετά, δοκιμάστε τα όμως στην παραλία και είναι πολύ πιθανό να τα βρείτε ζουμερά και τραγανά – και είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά. Βάλτε κομμένα καρότα, αγγούρι, ραπανάκια και ό,τι άλλο σας αρέσει μέσα σε ένα πλαστικό σακουλάκι μαζί με παγάκια. Τα παγάκια θα βοηθήσουν να διατηρηθούν τα μπαστουνάκια δροσερά μέχρι να φτάσει η στιγμή που θα τα καταναλώσετε. Πέρα από τις βιταμίνες και τις φυτικές ίνες που θα σας προσφέρουν, τα λαχανικά όπως και τα φρούτα είναι πλούσια σε νερό και θα σας βοηθήσουν να αναπληρώσετε τα υγρά που χάνετε από τον ήλιο και τη ζέστη. Συνοδέψτε τα λαχανικά σας με κριτσίνια, παξιμαδάκια ή ακόμη και ψωμί του τοστ.

Μην ξεχνάτε:
1. Σε αντίθεση με τα κομμένα φρούτα, τα λαχανικά δεν «μαυρίζουν», ούτε οξειδώνονται μέσα στο σακουλάκι.
2. Προσθέστε στο σακουλάκι σας χυμό ή φέτες λεμονιού για να διατηρηθούν τα λαχανικά σας τραγανά και φρέσκα.
Νερό, Τι πιο σημαντικό από το νερό;
Μην ξεχνάτε να έχετε πάντα μαζί σας άφθονο δροσερό νεράκι, για να καλύψετε τις ανάγκες τις δικές σας και των παιδιών σας σε υγρά που χάνονται ιδιαίτερα εύκολα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το νερό είναι, επίσης, σημαντικό για την ενυδάτωσή σας κατά τη διάρκεια και μετά την έκθεση στον ήλιο.

Τέλος, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι στην παραλία δεν θα πρέπει να είμαστε υπερβολικοί στις ποσότητες φαγητού ή σνακ. Οι ποσότητες των σνακ που καταναλώνετε θα πρέπει να είναι μικρές και συχνές, ώστε να μην επιβαρύνουν το στομάχι ή ακόμη περισσότερο την καρδιά. Μην ξεχνάτε ότι βρίσκεστε στην παραλία και δεν πρέπει να κολυμπάτε ποτέ με το στομάχι γεμάτο. Η σίτιση στην παραλία απαιτεί σύνεση και μέτρο τόσο για τους μικρούς όσο και για τους μεγάλους λουόμενους. Δεν πρέπει να έχει προηγηθεί η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφής, που μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη αν καταναλωθεί λίγο πριν μπείτε στη θάλασσα.

 

Πηγή: HuffPost