Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024 08:14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ: Απόψε το ραντεβού με Λαγκάρντ, τα 3 θέματα «φωτιά»






Τον κύκλο των βαρυσήμαντων συναντήσεων που θα έχει στην Ουάσινγκτον – τον δεύτερο σταθμό της επίσκεψής του στις ΗΠΑ-  ανοίγει σε λίγες ώρες ο πρωθυπουργός και συναντάται (00.30 ώρα Ελλάδος) με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Τα θέματα της οικονομίας και της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης το συντομότερο, για την Αθήνα είναι υψηλής προτεραιότητας. Εξ’ αυτού του λόγου αποκτά τεράστιο ενδιαφέρον ποια μηνύματα θα ανταλλάξουν ο Έλληνας πρωθυπουργός και η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους.

Τα τρία επίδικα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να θέσει τρία κομβικά ζητήματα στη συζήτησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ:

  • Η στάση του Ταμείου στο Πρόγραμμα: Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές αναμένεται να ζητήσει από το ΔΝΤ «να ξεκαθαρίσει άμεσα τη στάση του σε σχέση με την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα». Είναι γνωστό ότι το Ταμείο έχει μεν εγκρίνει επί της αρχής το ελληνικό πρόγραμμα, έχει όμως δηλώσει ότι δεν πρόκειται να εκταμιεύσει χρήματα πριν από την ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Και αυτή η παράμετρος δεν είναι απίθανο να δημιουργήσει εκ νέου προβλήματα πριν τον Αύγουστο του 2018, με δεδομένη την απαίτηση του Βερολίνου να υπάρχει ενεργό πρόγραμμα από το ΔΝΤ για να προχωρούν οι εκταμιεύσεις του ESM. Ο σκόπελος ξεπεράστηκε μεν στην περίπτωση της ολοκλήρωσης της 2ης αξιολόγησης, πλην όμωςκανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η στάση της Γερμανικής Βουλής μετά και τις Γερμανικές εκλογές για την επόμενη εκταμίευση δόσης.
  •  «Όχι» σε νέα μέτρα: Μετά και τις δηλώσεις Τόμσεν-Λαγκάρντ που έβαλαν τέλος στη φημολογία για νέες δημοσιονομικές απαιτήσεις του ΔΝΤ, από το Μαξίμου επιμένουν ότι ενισχύεται η θέση του Έλληνα Πρωθυπουργού. Και κατά πληροφορίες, ο τελευταίος αναμένεται να ζητήσει να μην θέσει νέα εμπόδια δημοσιονομικού χαρακτήρα για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης. Σημειωτέον, ότι το ΔΝΤ την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε ότι ο στόχος στη βάση του οποίου κάνει τους υπολογισμούς του για το 2018 είναι το 2,2%. Το Ταμείο δεν προσανατολίζεται επομένως σε νέες απαιτήσεις αρκεί ο ESM να δεσμευτεί εκ των προτέρων ότι δεν θα θέσει θέμα συνέχισης του ελληνικού προγράμματος, αν τελικά δικαιωθούν οι προβλέψεις του Ταμείου. Την ίδια στιγμή, όμως, η κυρία Λαγκάρντ επιμένει σε αυστηρή παρακολούθηση της ελληνικής κυβέρνησης για να εφαρμόσει το σύνολο των συμφωνηθέντων !
  • Τράπεζες:  Μετά και την συμβιβαστική πρόταση της ΕΚΤ για την επίσπευση των stress tests τωνελληνικών τραπεζών που θα γίνουν το Μάιο, το ΔΝΤ αναδιπλώθηκε επ’ αυτού. Και με φόντο την ταραχή που είχε προκληθεί τότε, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το θέμα, τονίζοντας την αξιοπιστία και την σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Οι εκτιμήσεις πάντως που γίνονται επί ελληνικού εδάφους είναι ότι το ΔΝΤ φαίνεται να υποχωρεί, καθώς δέχτηκε σφοδρότατη κριτική από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τον τρόπο που χειρίστηκε το όλο ζήτημα προκαλώντας άνευ λόγου αναταράξεις στις αγορές και το χρηματιστήριο.
Πηγή: iefimerida.gr