Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 05:19
Τοπικά

Τέσσερις αιτήσεις για ψυχιατρικούς εγκλεισμούς στην Εισαγγελία Βόλου






Τέσσερις αιτήσεις για ακούσιους ψυχιατρικούς εγκλεισμούς υποβλήθηκαν χθες στην Εισαγγελία Βόλου. Η αύξηση που παρατηρείται από την αρχή του χρόνου στα αιτήματα συνεχίζεται και καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου εννιαμήνου και σήμερα ανέρχεται στο 29,5%.

Γονείς, αδέρφια, σύζυγοι, παιδιά απευθύνονται στην Εισαγγελία Βόλου και ζητούν να διαταχθεί ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη και αγαπημένα τους πρόσωπα να εγκλειστούν σε ψυχιατρική δομή καθώς εκτιμούν ότι χρήζουν αναγκαστικής νοσηλείας.

Μάλιστα, κάποιες από τις αιτήσεις μπορεί να αφορούν ακόμη και σε άτομα του ευρύτερου περιβάλλοντος χρηστών υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Από την αρχή του χρόνου και μέχρι τις 4 Οκτωβρίου στην Εισαγγελία Βόλου υποβλήθηκαν 167 αιτήσεις, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017 129, το αντίστοιχο διάστημα του 2016 138 και το αντίστοιχο διάστημα του 2015 135 αιτήσεις.

Να επισημανθεί πάντως, ότι για ένα μεγάλο μέρος των αιτήσεων διαπιστώνεται ότι οι πάσχοντες από ψυχικά προβλήματα δεν χρήζουν αναγκαστικής νοσηλείας και περιορισμού σε ψυχιατρικό ίδρυμα.

Ο εγκλεισμός ενός προσώπου σε μονάδα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, γίνεται κατόπιν άδειας του αρμόδιου Δικαστηρίου.

Η ακούσια νοσηλεία είναι η χωρίς τη συγκατάθεση του ασθενή, εισαγωγή και παραμονή του για θεραπεία σε κατάλληλη Μονάδα Ψυχικής Υγείας.

Προϋποθέσεις για την ακούσια νοσηλεία είναι ο ασθενής να πάσχει από ψυχική διαταραχή, να μην είναι ικανός να κρίνει για το συμφέρον της υγείας του και η έλλειψη νοσηλείας του να έχει ως συνέπεια είτε να αποκλειστεί η θεραπεία του, είτε να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του.

Την αίτηση του φερόμενου ως ασθενή μπορούν να ζητήσουν ο σύζυγος ή συγγενής ή όποιος έχει την επιμέλεια του προσώπου.

Την αίτηση πρέπει να συνοδεύουν αιτιολογημένες γραπτές γνωματεύσεις δύο ψυχιάτρων, ή επί αδυναμίας εξευρέσεως δύο ψυχιάτρων, ενός ψυχιάτρου και ενός ιατρού παρεμφερούς ειδικότητας.

Στην περίπτωση, που η αίτηση για ακούσιο εγκλεισμό δεν υποβάλλεται από συγγενή πρώτου βαθμού ή σύζυγο ή άτομο που έχει την επιμέλεια του χρήστη υπηρεσιών ψυχικής υγείας, τότε διατάσσεται να ληφθούν από το οικείο αστυνομικό τμήμα καταθέσεις και στη συνέχεια ανάλογα με το αποτέλεσμα της έρευνας παραγγέλνεται ή όχι ψυχιατρική εξέταση για να τεκμηριωθεί η ανάγκη του ακούσιου εγκλεισμού.

ΠΗΓΗ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ