Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 20:12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύροι πρόσφυγες στον Guardian: Εμείς θα συνεχίσουμε να ερχόμαστε στην Ευρώπη






Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους να φτάσουν στην Ευρώπη δηλώνουν Σύροι πρόσφυγες που μίλησαν στην εφημερίδα Guardian μετά την απόφαση που ελήφθη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Δευτέρας.

Όπως λένε ακόμα και σήμερα το ταξίδι τους είναι παράνομο οπότε το να παραβιάσουν την απόφαση που ελήφθη ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία για μετεγκατάστασή τους μέσω επίσημης διαδικασίας δεν τους είναι κάτι διαφορετικό.

«Εμείς οι Σύροι είματε συνηθισμένοι να βρίσκουμε δρόμους που παρακάμπτουν τους κανόνες» δήλωσε η 23χρονη φοιτήτρια Μούνα.

«Θα είμαι σε εγρήγορση σε περίπτωση που εφαρμοστεί το σχέδιο αυτό αλλά οι άνθρωποι που δεν φοβούνται να μπουν σε μια βάρκα, σίγουρα δεν φοβούνται αυτούς τους κάνονες» προσθέτει.

Ωστόσο διαφορετική είναι η αντίδραση του 18χρονου Χαλάφ από την πόλη Χάμα ο οποίος βρίσκεται στην Τουρκία και λέει ότι «δεν έχω πλέον τίποτα να κάνω στην Ευρώπη. Περιμένω να γυρίσω στο σπίτι μου το συντομότερο δυνατόν».

Ο Νασέρ Μασούντ, ο οποίος έφτασε στην Ελλάδα με βάρκα, υποστηρίζει ότι «κανείς δεν θα έρχεται στην Ελλάδα δια θαλάσσης. Δεν θα χρησιμοποιούν την Ελλάδα πια αλλά θα δοκιμάσουν νέα διόδο στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα στις άλλες διαδρομές υπολογίζονται το ταξίδι Λιβύη-Ιταλία με βάρκα, τα επίγεια σύνορα με τη Βουλγαρία και το ταξίδι με πλοίο στην Ουκρανία και τα ανατολικά Βαλκάνια δια της Μαύρης Θάλασσας.

Ένας 27χρονος δημοσιογράφος από τη Συρία, ο Μπαζ, από την πλευρά του προβλέπει ότι οι διακινητές θα αυξήσουν τις προσπάθειές τους να περάσουν τους «πελάτες» τους με πλαστά έγγραφα από αεροδρόμια.

«Απλά αυτό που θα συμβεί είναι ότι πλέον θα γίνει πιο ακριβό το ταξίδι της ελπίδας» συμπληρώνει.