Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 21:49
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Σημείο μηδέν για το προσφυγικό






Η τεράστια πίεση της προσφυγικής κρίσης και η επιτακτική ανάγκη για την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε – Τουρκίας και του Eurogroup αντίστοιχα που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, βρίσκονται από χθες στη Βελγική πρωτεύουσα, με τις διαβουλεύσεις σε όλα τα μέτωπα να είναι ατέρμονες.

Οι οιωνοί για ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στο προσφυγικό δεν είναι ιδιαιτέρως καλοί. Αντιθέτως, ο κ. Τσίπρας θα έρθει αντιμέτωπος με τη σκληρή Αυστρία, τις χώρες του Βαλκανικού διαδρόμου, ενώ μεγάλος είναι ο πονοκέφαλος στο εσωτερικό της χώρας λόγω των χιλιάδων εγκλωβισμένων προσφύγων που διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες.

 

Η ατζέντα Τσίπρα στη Σύνοδο – Μπαράζ επαφών 

Ο πρωθυπουργός προσέρχεται στην αποψινή έκτακτη Σύνοδο με εθνική γραμμή μετά και το μίνιμουμ συνεννόησης, όπως αυτό αποτυπώθηκε στο συμβούλιο των αρχηγών. Το στίγμα των ελληνικών θέσεων, περιέγραψε από το βήμα της κεντρικής επιτροπής προτάσσοντας τρία βασικά αιτήματα:

  • μείωση των ροών από την Τουρκία
  • δίκαιη κατανομή ευθυνών και υποχρεώσεων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση
  • συνέπειες για όσες χώρες δεν εφαρμόζουν, από δω και στο εξής, τις κοινές αποφάσεις

Με φόντο τα παραπάνω, ο πρωθυπουργός ξεκινά μπαράζ επαφών από νωρίς. Στις 9.15 το πρωί, προγραμματίζεται να εχει την πρώτη διμερή του επαφή με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Θα ακολουθήσουν, επίσης διμερείς, συναντήσεις  με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μάρκου Ρούτε, με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αναμένεται το γεύμα εργασίας αρχηγών κρατών ΕΕ – Τουρκίας.

Χαμηλές προσδοκίες στην κυβέρνηση
Έντονη, πάντως, είναι η ανησυχία των κυβερνητικών στελεχών αναφορικά με τα αποτελέσματα των σημερινών συζητήσεων σε επίπεδο κορυφής. “Το θέμα δεν είναι να δούμε μόνο υπογραφές, αλλά να τηρούνται και οι συμφωνίες”, έλεγε υπουργός στο περιθώριο της Κεντρικής Επιτροπής. Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο μπροστά, έτερος. κορυφαίος, υπουργός,  σημείωνε στο iefimerida.gr  ότι “ένα καλό αφήγημα θα το δούμε, το θέμα είναι πώς το εφαρμόζεις”!

Αντίστροφη μέτρηση για την αξιολόγηση
Εν αναμονή της επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών -πιθανότατα την Τετάρτη ή την Πέμπτη-  ηπιότερος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός στην κριτική του έναντι του ΔΝΤ.
Η επιλογή αυτή δεν αποκλείεται να συνδέεται με τα σενάρια που βλέπουν τις τελευταίες μέρες το φως της δημοσιότητας, και που εμφανίζουν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδεικνύουν μεγαλύτερη διάθεση συμβιβασμών για να κλείσει η αξιολόγηση.

Πηγή: iefimerida.gr