Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 15:17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος κορυφής: Δύσκολη η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ξεκρέμαστη η Ελλάδα






Χωρίς να έχει επιτευχθεί, κατά τις προκαταρκτικές συζητήσεις, οριστική προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για το προσφυγικό, ξεκινά σήμερα η διήμερη σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι απαιτήσεις που διατυπώνει η Άγκυρα, προκειμένου να συμφωνήσει σε μία βιώσιμη και ουσιαστική λύση του προβλήματος με τις προσφυγικές ροές προκαλούν αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ένωσης, πολλές από τις οποίες προέρχονται από την Κύπρο, η οποία διαφωνεί κάθετα με το άνοιγμα των κεφαλαίων της ενταξιακής διαπραγμάτευσης. Αντιδράσεις τις οποίες πάντως δείχνει να συμμερίζεται και η Κομισιόν σύμφωνα με το προσχέδιο που ανακοίνωσε χθες και επί του οποίου θα γίνει η συζήτηση στη σύνοδο.

Την ίδια ώρα παραμένουν και οι διαφωνίες άλλων κρατών της ΕΕ σχετικά με την συζητούμενη συμφωνία με την Τουρκία, κάτι που κάνει εξαιρετικά δύσκολες τις διαπραγματεύσεις. Πρόοδος φαίνεται να έχει επιτευχθεί μόνο στο θέμα της κατάργησης της βίζας για τους τούρκους πολίτες σε σύντομο διάστημα, καθώς και στην αύξηση της οικονομικής βοήθειας προς τη γειτονική χώρα στο ποσό των έξι δισ. ευρώ.

Με δεδομένο το βαρύ κλίμα και τις τεράστιες δυσκολίες για μία ξεκάθαρη και ισχυρή νομικά απόφαση, η Ελλάδα παραμένει ξεκρέμαστη στο προσφυγικό, καθώς έχει εναποθέσει τις ελπίδες της τόσο στην συμφωνία με την Τουρκία, όσο και στην θετική στροφή των ευρωπαϊκών χωρών, που έχουν αρνηθεί να υλοποιήσουν τις αποφάσεις για τη μετεγκατάσταση προσφύγων.

Η σύνοδος δεν πρόκειται να αλλάξει στο παραμικρό την επιλογή των εμπλεκόμενων χωρών να κλείσουν τον λεγόμενο «βαλκανικό διάδρομο», δηλαδή την πολιτική των κλειστών συνόρων και άρα η Αθήνα δεν έχει να περιμένει τίποτα σε αυτό το μέτωπο. Όσοι πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί δηλαδή στη χώρα μας, δεν έχουν δυνατότητα να μετακινηθούν βόρεια, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Περιμένει πάντως δεσμευτικές αποφάσεις για τη μετεγκατάσταση, ανθρωπιστική βοήθεια και κονδύλια για τους εγκλωβισμένους στη χώρα μας, καθώς και πίεση στην Τουρκία, ώστε η Άγκυρα να περιορίσει τις απαιτήσεις της και να δεχθεί τις επαναπροωθήσεις μεταναστών.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ελπίζει σε στήριξη από σοσιαλιστές ηγέτες, αλλά και από την Άνγκελα Μέρκελ θα έχει συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο το μεσημέρι στις Βρυξέλλες (12:15), με ενδεχόμενη συμμετοχή του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Σημειωτέον ότι οι συζητήσεις των «28» με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου θα αρχίσουν στο δείπνο εργασίας το βράδυ της Πέμπτης, με στόχο να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν το πρωί της Παρασκευής.

 

Πηγή: protothema.gr