Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 15:06
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σόιμπλε για Ελλάδα: Πρώτα τα συμφωνηθέντα μετά οι πληρωμές






Το στίγμα των προθέσεων των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών απέναντι στη καταβολή της επόμενης δόσης για την Ελλάδα έδωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Πρώτα η υλοποίηση των συμφωνηθέντων και μετά η πληρωμή προς την Ελλάδα», ξεκαθάρισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ο οποίος είπε ότι «δεν είναι παράξενο» η Ελλάδα να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της στο τέλος του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος.

«Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά, αλλά απομένουν πολλά περισσότερα», ήταν η δήλωση του υπ. Οικονομικών της Σλοβακίας, και οικοδεσπότη της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup στη Μπρατισλάβα, Πίτερ Κάζιμιρ κατά την είσοδο του στο κτίριο. Ο ίδιος αρκέστηκε να αναφέρει το πρόγραμμα των σημερινών συζητήσεων τόσο στο Eurogroup όσο και στο Ecofin που θα ακολουθήσει.

«Το καλοκαίρι τελείωσε και πρέπει να μιλήσουμε για πολλά ανοικτά θέματα», δήλωσε ο κ. Κάζιμιρ. «Περιμένω να συζητήσουμε την κατάσταση των δαπανών. Έπειτα θα γίνει ενημέρωση για την Ελλάδα. Στην Αθήνα έχουν κάνει πολλά όμως απομένουν πολλά περισσότερα. Επίσης θα ενημερωθούμε για την Ισπανία και την Πορτογαλία και τις θέσεις των δύο κυβερνήσεων για τη δημοσιονομική τους προσαρμογή».

Σε ότι αφορά το Ecofin ο κ. Κάζιμιρ επιβεβαίωσε εμμέσως ότι στις σημερινές συζητήσεις θα τεθεί επί τάπητος τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου στα πρότυπα του ΔΝΤ. «Θα συζητήσουμε τη δημιουργία μίας εργαλειοθήκης για την αντιμετώπιση πιθανών μελλοντικών κρίσεων», σημείωσε προσθέτοντας πως τα φορολογικά θέματα θα αποτελέσουν επίσης αντικείμενο της συνεδρίασης του Ecofin.

Από την πλευρά του ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ,Χανς Γεργκ Σέλινγκ, κατά την άφιξή του δήλωσε: «Δεν είναι καλό πράγμα οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα. Δεν μπορούμε να αποδεσμεύσουμε τις επόμενες δόσεις χωρίς την εκπλήρωση των συμφωνηθέντων».

 

 

Πηγή: protothema.gr